In Romania se consuma prea mult

In Romania se consuma prea mult

0 132

Consumul in Romania ar trebui sa scada cu cinci la suta din PIB, iar pe viitor cresterea economica a Romaniei va trebui sa se bazeze mai putin pe consum si mai mult pe investitii si exporturi, a declarat marti, la o conferinta pe teme financiare, economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei, Valentin Lazea.
El a afirmat ca politicile – monetara, fiscala, salariala, de pensii si cele structurale – vor trebui sa colaboreze, in sensul limitarii cresterii necontrolate a consumului si pentru stimularea economisirii interne, a investitiilor si a exporturilor.
Lazea a apreciat ca, daca se vor manifesta presiuni puternice pentru o apreciere a leului, BNR va trebui sa opuna rezistenta acestei tendinte pentru stimularea exporturilor.
Referitor la celelalte politici pentru limitarea cresterii consumului, oficialul BNR a dat ca exemplu cresterea accizelor, majorarea salariilor strict sub cresterea productivitatii muncii si revenirea la un sistem de pensii cu contributii definite si nu cu beneficii definite (punctul de pensie egal cu 45 la suta din salariul mediu).
In ceea ce priveste politicile structurale, economistul-sef al BNR a subliniat ca Romania este singurul stat din regiune ce ‘reuseste’ sa aiba deficit pe turism si surplus extrem de mic pe transporturi.
“In Romania personalul din turism este cel mai prost platit, dupa cel din agricultura, in timp ce, in Vest, este cel mai bine platit, dupa angajatii din sistemul bancar”, a spus Valentin Lazea.
El a precizat ca reducerea consumului intern cu cinci la suta din PIB face loc unei ajustari a deficitului de cont curent de la o medie de minus 10 la suta la minus cinci la suta, cum de altfel s-a si intamplat in anul de criza 2009.
In perioada 2001-2008, in structura PIB, investitiile au avut o pondere medie de 25,3 la suta, nivel adecvat potrivit reprezentantului BNR, consumul final total a reprezentat 84,5 la suta, iar exportul net a avut o influenta negativa de minus 9,8 la suta.
Oficialul BNR a avertizat ca investitorii straini devin din ce in ce mai sceptici in a finanta tari care traiesc pe datorie, iar aceste tari vor fi penalizate de investitori daca nu isi modifica modelul de crestere economica bazata pe consum.
“Ajustarea pe care Romania trebuie sa o faca implica modificarea modelului de crestere economica bazata pe consum, pe datorie, catre o crestere bazata pe exporturi si investiti”, a mai spus economistul-sef al BNR.

Sursa: AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.