In Romania – trei hectare de pădure sunt tăiate în fiecare oră!!

In Romania – trei hectare de pădure sunt tăiate în fiecare oră!!

0 482
Noul Cod Silvic a fost aprobat de Guvern. Ministrul delegat pentru Ape, Păduri ÅŸi Piscicultură, Lucia Varga, spune că de acum cei care vor tăia lemn ilegal vor fi aspru pedepsiÅ£i. Paguba statului român este de cinci miliarde de euro, când vine vorba de tăierile ilegale de arbori, numai în perioada 1990-2011. Potrivit estimărilor CurÅ£ii de Conturi, în România s-au tăiat ilegal 80 de milioane de metri cubi de lemn.
În 1990, România avea peste 6,5 milioane de hectare de pădure.
După 23 de ani, jumătate dintre pădurile statului au fost retrocedate, iar din ceea ce a mai rămas, mai bine de 350.000 de hectare au dispărut. Conform unui raport din 2013 al CurÅ£ii de Conturi, 3 hectare de pădure sunt tăiate în fiecare oră.
Dosare penale s-au făcut cu zecile de mii, dar cele trimise in instanță sunt de ordinul miilor, iar condamnaÈ›ii pot fi număraÈ›i pe degete. În continuare, hoÅ£ii de lemn pun la pământ ilegal mii de arbori, iar pierderile pe care le are statul român sunt enorme.
Lemnul a devenit o adevărată sursă de îmbogăţire pentru cei care îl exploatează. Un singur metru cub de lemn aduce un câÅŸtig de 400 de lei. Astfel, în ultimul deceniu, volumul tăierilor a crescut cu mai bine de 20 de procente.
În topul judeÅ£elor care au exploatat intens pădurile în ultimii ani se află cele din nordul ţării, Suceava ÅŸi NeamÅ£, urmate de CaraÅŸ-Severin, MureÅŸ ÅŸi Harghita.
Din cauza tăierilor ilegale, în multe zone din Å£ară s-a instalat fenomenul de deÅŸertificare. În prezent, Å£ara noastră are un fond forestier cu aproape zece procente mai mic decât media Uniunii Europene.
DeÅŸi statul a încercat să compenseze defrişările prin tot felul de campanii de împădurire, rezultatul se lasă aÅŸteptat.
Strategia NaÅ£ională pentru Dezvoltare Durabilă proiectată până în 2030 arată că procentul de împădurire în România este de doar 27%, cu mult sub cel al altor ţări europene.
SuprafeÅ£e împădurite în ţările europene:
  • Slovenia 57%,
  • Bosnia 53%,
  • Austria 47%,,
  • Slovacia 41%,
  • România 27%
Practic, suprafeÅ£ele pe care s-au făcut tăieri ilegale depăşesc cu 170.000 de hectare pe cele care s-au plantat arbori noi. Asta înseamnă că la 4 copaci tăiaÅ£i, doar unul singur este plantat în loc. În plus, statul român nu a mai avut nicio strategie pentru protejarea pădurilor în ultimii trei ani. Aproape 500.000 de hectare sunt nepăzite, iar asta îi încurajează pe hoÅ£ii de lemn să taie după bunul plac.
Pădurile României se împuÅ£inează văzând cu ochii. Am rămas în prezent cu 6,5 milioane de hectare împădurite. Din acestea, peste 2 milioane de hectare au fost retrocedate ÅŸi au devenit proprietate privată. HoÅ£ii de lemn nu Å£in însă cont de propritar.
3 milioane de hectare de păduri, revendicate
În ultimii 22 de ani, suprafaÅ£a pădurilor din proprietatea publică a statului s-a redus cu peste 3 milioane de hectare, ca urmare a revendicărilor făcute de persoane fizice ÅŸi juridice, Å£inând cont că aproape 600.000 de hectare au fost retrocedate abuziv sau sunt în curs de retrocedare, chiar dacă nu sunt îndeplinite condiÅ£iile legale. 
Anul trecut, proprietăţile forestiere private au crescut cu 84.000 de hectare faţă de 2010. AvalanÅŸa de împroprietăriri din ultimii ani a fost prielnică tăierilor abuzive. Pentru că mulÅ£i dintre deÅ£inători nu au mai Å£inut seama ÅŸi de mediu.
Zilnic, în România, sunt puse la pământ 41 de hectare de pădure – suprafaÅ£a unui sat de dimensiuni medii. Potrivit unui studiu Greenpeace, la noi dispar peste 3 hectare de pădure în fiecare oră. În majoritatea cazurilor este vorba despre tăieri ilegale, iar cel mai frecvent, pagubele se înregistrează pe proprietatea statului.
În perioada 2005-2011, suprafeÅ£e de peste 290.000 de hectare de pădure au fost defriÅŸate. S-a tăiat ilegal atât din pădurea statului, cât ÅŸi din proprietăţile private.
Împăduririle nu au avut, din păcate, acelaÅŸi ritm. În acelaÅŸi interval, s-au efectuat lucrări de regenerare pe o suprafaţă de puÅ£in peste 120.000 de hectare. Prin urmare, suprafeÅ£ele defriÅŸate le depăşesc pe cele regenerate cu peste 170.000 de hectare.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.