În STATUL EȘUAT mai avem o șansă – electoratul să se vindece...

În STATUL EȘUAT mai avem o șansă – electoratul să se vindece de „orbul găinii”!

1 41

Campania pentru Cotroceni se încinge cu fiecare zi. Candidatii, prin echipele lor, apelează la fel de fel de trucuri pentru a se denigra între ei sau pentru a influența anumite decizii care să-i avantajeze. Utilizarea site-irilor fantomă sau a „telepatiei” în cazul ultimei decizii a CCR-ului sunt indicii clare ale lipsei de fair-play între prezidențiabili. Cu trimitere indubitabilă la lipsa de respect față de electorat…
Despre canalele media toxice pentru public, nu merită să amintim, chiar dacă mai bine de 52 % dintre seniori sunt captivi ai televiziunilor locale și naționale.
Concomitent cu astfel de jocuri cinice, realitatea cotidiană cuprinde provocări de o cu totul altă natură. E oglinda care ne avertizează sa nu ocolim adevărul!
De pildă, Paolo Gentiloni, comisarul european pentru Economie, recent, a afirmat, cu subiect și predicat, că ritmul economic la nivelul țărilor membre ale UE poate fi scos din „amorțeală” prin accesarea mai eficientă a resurselor financiare alocate pentru Reziliență.
Utilizarea acestor fonduri a atins, pentru UE, o medie de numai 41-42%…
România,din nefericire, stă mult mai rău la folosirea resurselor alocate prin PNRR. Din cele 29,5 miliarde de euro ce i-au fost repartizate, țara noastră a accesat abia 9,5 miliarde, cu puțin peste 30%…
Dintre acestea, 2,8 miliarde sunt încă în evaluare de către UE întrucât nu este suficient de clară situația îndeplinirii de către Guvern a anumitor ținte și jaloane din program.
În loc de a folosi acești bani europeni, jumătate nerambursabili și jumătate granturi cu cea mai mică dobândă posibilă, ai noștri guvernanți au alocat aproape 7 miliarde de lei de la Buget pentru programul „Anghel Saligny” si, ceva mai multe, pentru niste domenii țintite pe alese, la rectificarea bugetară din Fondul de rezervă al Guvernului.
E deja un fapt notoriu că România este copleșită de un deficit bugetar excesiv, de peste 7%, și că statul este obligat să se împrumute pentru a-și acoperi cheltuielile curente de funcționare.
În această situație, este de neînțeles de ce nu sunt accesate mai alert miliardele de euro alocate pentru noi prin PNRR și se apelează la împrumuturi masive la dobânzi exorbitante de pe piețele de capital interne și externe. Cu toate că, în acest moment, datoria publică a României a depășit linia roșie de peste 50% din PIB!
Experții oferă o explicație la rece: capabilitatea administrativă extrem de scăzută a instituțiilor de profil din cadrul statului român! Acestea nu dispun de suficientă expertiză pentru realizarea măsurilor de reformă funcție de care pot fi folosite resursele financiare aferente Programului de redresare și rezilienta asumat de România.
Cei aflați, până acum, la „butoanele guvernării” mai pot promite, oare, „marea cu sarea” pentru a se menține pe lângă „borcanele cu miere” din cămara publica?
Răspunsul îl vor da alegătorii în curând dacă vor fi scăpat de „orbul găinii”…

Toma Pirau

COMENTARII

  1. Toma , esti prost de doua ori ; 1 . este de neinteles de ce nu se atrag fonduri din pnrr, nu se pot fura de asta 2 alegatorii degeaba scapa de orbul gaini pentru ca sts are vedere de vultur . du-te si te kk mai bine

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.