Mareșalul sovietic Fiodor Tolbuhin, unul dintre principalii comandanți militari sovietici din timpul celui de-al doilea război mondial dă și astăzi numele unui parc din București.
„Armata sovietică, pe care o reprezintă Tolbuhin, nu s-a limitat la eliberarea României de fascism, de sub influența nazistă, germană, ci s-a transformat în armată de ocupație, înlesnind, dacă nu chiar contribuind decisiv la instaurarea unui regim comunist, totalitar în România”, a declarat, pentru România Liberă, Cristian Vasile, istoric și cercetător științific în cadrul Institutului de Istorie Nicolae Iorga. Numele lui Fiodor Tolbuhin a fost onorat în majoritatea statelor comuniste, aflate în sfera de influență a URSS. În Bulgaria, de pildă, orașul Dobrich a fost redenumit Tolbuhin. De asemenea, străzi importante din Odessa, Belgrad sau Budapesta au purtat numele mareșalului. Exemplele sunt multiple, dar toate au în comun un lucru. Cu excepția României, care păstrează denumirea Tolbuhin pentru un loc public, toate celelalte state au schimbat numele mareșalului sovietic de pe indicatoarele stradale imediat după căderea comunismului.
Parcul se află în apropierea bulevardului Pache Protopopescu, aproape de Piața Iancului. Conform unor informații publicate de Evenimentul Zilei, Primăria Sectorului 2 a început însă pregătirile pentru ca parcului Tolbuhin să-i fie schimbat numele.
În acest timp, se fac mari eforturi ca numele unor mari români să dispară din istorie. Cel mai recent caz este al lui Mircea Vulcănescu. Liceul din Sectorul 4 care poartă numele marelui gânditor creștin a fost schimbat, cu toată opoziția a peste 3.000 de români, de la academicieni și profesori universitari la artiști și scriitori cât și peste 200 de elevi și profesori ai Liceului.
Încă o victorie repurtata de
Alexandru Florian si al lor Institut Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”,