In UE pacientii vor fi tratati la fel

In UE pacientii vor fi tratati la fel

0 180

Comisia propune o directiva pentru a facilita aplicarea drepturilor pacientilor europeni in materie de asistenta medicala transfrontaliera, precum si o comunicare privind imbunatatirea cooperarii medicale dintre statele membre. Europa va avea si sisteme interoperabile de fise medicale electronice.
In cadrul Agendei sociale reinnoite, Comisia a adoptat o propunere de directiva pentru a facilita aplicarea drepturilor pacientilor europeni in materie de asistenta medicala transfrontaliera, precum si o comunicare privind imbunatatirea cooperarii dintre statele membre in acest domeniu.
In ciuda catorva hotarari clare ale Curtii Europene de Justitie prin care se confirma ca Tratatul UE le ofera pacientilor individuali dreptul de a beneficia de asistenta medicala in alte state membre si de fi rambursati in tara lor, persista incertitudinea cu privire la modalitatea mai generala de aplicare a principiilor acestei jurisprudente.
Cu aceasta propunere, Comisia doreste sa ofere certitudine juridica cu privire la aceasta problema. De asemenea, directiva propusa ofera o baza solida pentru fructificarea potentialului enorm al cooperarii europene, in vederea contribuirii la imbunatatirea eficientei si a eficacitatii tuturor sistemelor de sanatate din UE.
Comisarul european pentru sanatate, Androulla Vassiliou a declarat: „Aceasta propunere vizeaza clarificarea modului in care pacientii isi pot exercita drepturile la asistenta medicala transfrontaliera, oferind in acelasi timp certitudine juridica pentru statele membre si pentru furnizorii de servicii de asistenta medicala. Ea asigura garantarea calitatii si a sigurantei asistentei medicale in intreaga Uniune Europeana si promoveaza cooperarea intre sistemele de sanatate pentru a oferi un acces imbunatatit la asistenta de specialitate.”

Obiectivele directivei
– Pacientii au dreptul de a primi asistenta medicala in strainatate si de a fi rambursati pana la suma pe care ar fi primit-o in tara lor. Directiva explica modul in care aceste drepturi pot fi exercitate, inclusiv limitele pe care statele membre le pot impune cu privire la asistenta medicala primita in strainatate, precum si nivelul acoperirii financiare oferite pentru asistenta medicala transfrontaliera.
– Statele membre sunt responsabile pentru asistenta medicala furnizata pe teritoriul lor. Pacientii ar trebui sa aiba certitudinea ca standardele de calitate si de siguranta ale tratamentului pe care il vor primi intr-un alt stat membru sunt monitorizate cu regularitate si se bazeaza pe bune practici medicale.
– Directiva va facilita cooperarea europeana in materie de asistenta medicala.
– Evaluarea tehnologiei medicale este un alt domeniu in care valoarea adaugata europeana este evidenta. Activitatile din domeniul „e-sanatatii” vor fi, de asemenea, consolidate.

Context
Asistenta medicala a fost exclusa din domeniul de aplicare al Directivei 2006/123/CE privind serviciile in cadrul pietei interne. Consiliul si Parlamentul au solicitat Comisiei sa abordeze aspectele legate de asistenta medicala transfrontaliera intr-un instrument separat.
Comisia a efectuat o consultare publica pentru a identifica in mod clar problemele din domeniul asistentei medicale transfrontaliere. Majoritatea celor 280 de contributii primite erau in favoarea unei actiuni comunitare, sub o forma sau alta, privind asistenta medicala, care sa combine elemente legislative cu un sprijin practic pentru cooperarea intre sistemele de sanatate europene.

Link:
Proiectul de directiva privind aplicarea drepturilor pacientilor in materie de asistenta medicala transfrontaliera
e-sanatate

Comisia Europeana a lansat si doua initiative menite sa imbunatateasca siguranta si calitatea ingrijirilor acordate persoanelor care calatoresc sau locuiesc in strainatate si au nevoie de asistenta medicala: o recomandare privind interoperabilitatea transfrontaliera a sistemelor de fise medicale electronice si proiectul Smart Open Services (Servicii deschise inteligente), pe scurt, „SOS”.
Scopul recomandarii este de a oferi statelor membre principiile si orientarile de baza pentru a se asigura ca medicii lor pot avea acces la informatii vitale asupra pacientilor pe care incearca sa-i trateze, oriunde s-ar afla aceste informatii in Europa.
„Sa calatoresti prin Uniunea Europeana pare un lucru simplu pana cand ai un necaz”, remarca Viviane Reding, comisarul UE pentru societatea informationala si media. „Iata de ce initiativele UE in domeniul e-sanatatii urmaresc inlaturarea barierelor lingvistice si administrative, facilitand tratarea bolnavilor chiar si atunci cand ei nu sunt in tara lor. Ma astept ca recomandarea noastra si proiectul SOS sa aduca o contributie importanta la salvarea de vieti omenesti in cazurile de urgenta.”
In urmatorii trei ani, proiectul SOS va primi fonduri de peste 22 milioane euro, din care 11 milioane euro de la Programul pentru inovatie si competitivitate (CIP) al Comisiei Europene.
Proiectul SOS are la origine initiative nationale, participantii directi fiind Austria, Republica Ceha, Danemarca, Franta, Germania, Grecia, Italia, Regatul Unit, Spania, Slovacia, Suedia si Tarile de Jos. Fisele medicale electronice se vor crea pe baza voluntara, la cererea cetateanului si respectand drepturile acestuia legate de prelucrarea datelor personale. Inca nu s-a cazut de acord ce informatii vor contine aceste fise, dar ele vor include o scurta lista de date esentiale, cum ar fi grupa sanguina, alergiile cunoscute, bolile de care sufera persoana si medicamentele pe care le ia.
Cristian Busoi, europarlamentar ALDE, membru in Comisia pentru piata interna si protectia consumatorilor, a salutat intiativa Comisiei Europene de a adopta Directiva privind serviciile medicale transfrontaliere.
„In virtutea principiilor de baza ale constructiei europene si a dreptului european, cetatenii Uniunii Europene se bucura de dreptul de a beneficia de servicii medicale in orice stat membru, iar textul CE nu mai lasa loc de interpretari. Pana in prezent, cetatenii europeni trebuiau sa se adreseze Curtii Europene de Justitie care, in toate cazurile, a recunoscut dreptul cetatenilor europeni la tratament medical si a obligat statele sa le ramburseze cheltuielile. Proiectul de directiva arata ca fiecare cetatean are dreptul de a beneficia in alt stat membru, fara autorizatie prealabila, de asistenta medicala in regim nespitalicesc, la care ar fi indreptatit in propriul stat membru si de rambursare a cheltuielilor corespunzatoare in limitele prevazute de propriul sistem de sanatate. In ceea ce priveste ingrijirile spitalicesti, propunerea CE prevede posibilitatea ca statul din care provine pacientul sa introduca un sistem de preautorizare, dar numai daca exista o amenintare „potentiala” pentru sectorul medical local”, a spus Cristian Busoi.

Surse: Comisia Europeana, ALDE

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.