Inalta Poarta are sediul la …Bruxelles!
In mai putin de o saptamana cei doi lideii ai puterii executive Victor Ponta si Traian Basescu au trecut pe la Inalta Poarta de la Bruxelles. Cu ce rezultate s-au intors va fi greu de aflat in aceste zile. Asta si pentru ca toate declaratiile facute nu au spus mare lucru.
Ne vom referi la ultimele declaratii, asta pentru ca cele ale lui Basescu sunt deja cunoscute. Atentie, Basescu nu asuflat o vorba ca “a facut sau a dres” in problema fondurilor UE care ramane inmormantata si se pare blocata pentru restul anului.
Barroso protocolar,dar cu alta …agenda!
Sa incepem cu presedintele Jose Barroso, care dupa intilnirea cu Victor Ponta a facut referiri de genul: “extrem de important ca nominalizarile pentru sefia DNA si a Parchetului General sa fie facute intr-o maniera corecta si transparenta” sau “Reforma in sanatate si restructurarea companiilor de stat sunt cruciale”. Pe langa aceasta presedintele Comisiei Europene, Jose Barroso, si-a exprimat in intalnirea cu Victor Ponta aceleasi ingrijorari pe care i le-a prezentat presedintelui Basescu saptamana trecuta, si care sunt legate de nevoia ca Romania sa inlature toate indoielile legate de angajamentul sau in ceea ce priveste domnia legii, independenta justitiei si respectarea regulilor constitutionale.
Seful CE a solicitat Romaniei sa-si mentina eforturile pentru a mentine in parcursul convenit programele de ajustare in doua domenii-cheie: "Progresul reformelor structurale, in special in restructurarea companiilor detinute de stat, si reforma sectorului de sanatate", care sunt "cruciale pentru sustenabilitatea pe termen lung a finantelor publice".
Barroso, se mai spune in Comunicat a discutat cu premierul Victor Ponta despre absorbtia fondurilor europene fara sa spuna ce vor face ei si mai ales daca ne vor debloca. Aceasta in situatia in care, saptamana trecuta, o echipa de specialist romani au clarificat cam toate problemele aflate in discutie.
"Desi un efort major a fost facut in cursul ultimului an, capacitatea de absorbtie ramane extrem de mica si Romania risca sa piarda sume semnificative care ar fi avut un impact benefic major asupra cetatenilor romani si a mediului de afaceri, mai zice Barroso, care a solicitat guvernului sa ia masurile imediate necesare pentru a imbunatati capacitatea administrativa si achizitiile publice".
"Presedintele Barroso a subliniat ca toate fortele politice din Romania, aflate la guvernare sau in opozitie, trebuie sa actioneze cu responsabilitate si retinere si sa se concentreze foarte ferm asupra nevoii urgente de a restabili stabilitatea institutionala si politica", se arata in comunicatul Comisiei, care reia mot-a-mot o fraza din comunicatul publicat dupa intalnirea lui Barroso cu Traian Basescu din urma cu trei zile.
"Guvernul, atat inainte cat si dupa alegeri trebuie sa evite numirea unor ministri care au decizii clare de integritate impotriva lor. Comisia va adopta un raport inainte de sfarsitul acestui an, pentru a vederea daca toate ingrijorarile sale au fost rezolvate si controalele democratice necesare (intre puterile statului) au fost restaurate", se mai arata in comunicatul Comisiei.
Sa vedem ce zice Ponta dupa intalnirea cu Barroso
A fost apreciat faptul că faimoasele 11 puncte au fost tratate serios ÅŸi îndeplinite
"PreÅŸedintele Barroso a apreciat încă o dată – cred că o va face ÅŸi în comunicatul domniei sale – faptul că faimoasele 11 puncte au fost tratate de mine ÅŸi de Guvern la modul cel mai serios ÅŸi au fost îndeplinite. Evident că în continuare ceea ce trebuie să arătăm noi, din România, nu de la Bruxelles, este faptul că putem să ne gândim la proiecte naÅ£ionale comune ÅŸi că putem să ducem bătălia politică internă în aÅŸa fel încât să nu fie afectate interesele noastre ca Å£ară în UE", a precizat Victor Ponta. Întrebat de jurnaliÅŸti dacă Jose Manuel Barroso i-a reproÅŸat ceva, Ponta a răspuns: "Nu, nici vorbă"!
Despre fonduri: Trebuie să găsim căi prin care greÅŸelile din 2010-2011 să nu se răsfrângă acum asupra României
Premierul român Victor Ponta a declarat că a discutat cu oficialul european absorbÅ£ia fondurilor europene. Totusi lucruri mai clare au fost spuse dupa o alta intalnire.
“(…) Evident ÅŸi preÅŸedintele Barroso ÅŸtia, trebuie să găsim împreună căi prin care lucrurile greÅŸite din perioada 2010-2011 în ceea ce priveÅŸte modul de utilizare a fondurilor europene să nu se răsfrângă acum, în 2012 ÅŸi în 2013, asupra României, pentru că în primul rând ar fi păcat, am pierde foarte mult din ceea ce Å£ara noastră are nevoie ÅŸi ar fi un semn prost după semnele bune economice pe care le-am avut în acest an. Am ieÅŸit din recesiune economică, am reuÅŸit să păstrăm toate Å£intele de deficit stabilite cu Fondul Monetar InternaÅ£ional, am avut succesul pe care-l ÅŸtiÅ£i în momentul lansării titlurilor de stat cu acea dobândă de 5%, or, dacă ne vin acum din urmă niÅŸte (…) pierderi pentru ceea ce s-a întâmplat rău în 2010-2011, lucrul acesta ne poate afecta”, a declarat premierul român după întrevederea cu premierul belgian Elio Di Rupo, care a avut loc după întâlnirea cu preÅŸedintele CE. Si daca despre solutiile la blocajul actual nu se poate spune mare lucru, se fac declaratii despre viitor. Victor Ponta a mai precizat că a discutat ÅŸi despre obiectivul fundamental al României pentru perioada 2014-2020, respectiv “o cotă cât mai importantă de utilizat pentru Å£ara noastră ÅŸi un sistem administrativ care să nu mai repete greÅŸelile care s-au făcut din 2007 până în present”. Ponta a mai spus că s-au luat măsuri pentru ieÅŸirea din blocajul de pe actuala perioadă de programare ÅŸi că lucrează în continuare cu Comisia, preÅŸedintele Barroso ÅŸi comisarii de resort, care “au apreciat modificările ÅŸi progresele făcute începând cu noiembrie 2011, nu începând cu actualul guvern, însă, repet, acum problema se pune cu ce a fost rău în 2010 ÅŸi 2011 ÅŸi cât de mult sau cât de puÅ£in vom plăti acele greÅŸeli. De plătit, le vom plăti, asta e clar” a conchis ÅŸeful guvernului român.
In concluzie, se spune ceva despre vizita, despre intalniri si atat. In rest, cu s-au fara sprijinul lor, in a ne incurca si mai rau prezentul ca de viitor vorbim dupa alegeri, tot singuri trebuie sa ne descurcam.