Inaugurarea locatiei pentru Spitalul Universitar Brasov – Harman
Marti, 19 decembrie, in locatia unde urmeaza sa fie construit Spitalul Universitar Brasov, cu sediul in Harman, a fost taiata panglica inaugurala in prezenta ambasadorului Spaniei la Bucuresti, Pablo Garcia-Berdoy, presedintele IBADESA, Jos? Herreroz, si alti oficiali spanioli, insotiti de Aristotel Cancescu, presedintele Consiliului Judetean (CJ) Brasov, Marian Rasaliu, vicepresedintele CJ Brasov, George Scripcaru, primarul Brasovului, conducerile Casei de Asigurari de Sanatate, Agentiei de Sanatate Publica, consilieri judeteni si locali si, bineinteles, reprezentanti ai Consiliului Local Harman si ai Executivului Primariei Harman. Evenimentul a dezmintit asadar gurile rele care au speculat pe aceasta tema si au spus ca nu va fi construit noul spital in care urmeaza sa se mute sectiile spitalelor din municipiul Brasov. Dupa ce a fost taiata panglica inaugurala si s-a baut un pahar de sampanie, partea romana si partea spaniola au purtat discutii pe marginea acestei investitii la Consiliul Judetean Brasov.
Cea mai mare investitie in judet
Presedintele Consiliului Judetean Brasov, Aristotel Cancescu, a apreciat modul in care spaniolii realizeaza investitii: „In 1990, s-au purtat discutii pe marginea modelului care urmeaza sa il abordam in realizarea investitiilor in judet. Am ales modelul spaniol, pentru ca Spania s-a confruntat cu aceeasi problema si a reusit sa atraga foarte multe fonduri de la Uniunea Europeana si sa dezvolte turismul, ajungand astazi sa ocupe locul 6 in lume. Astazi, la o populatie de 30 milioane locuitori, Spania atrage 80 milioane de turisti pe an. Investitia care urmeaza sa fie realizata la Harman este cea mai mare investitie facuta in judet, ceea ce face ca Spania sa fie aproape la egalitate cu Germania”.
Investitia este realizata in colaborare cu Consiliul Judetean Brasov, Consiliul Local Brasov si Consiliul Local Harman. Se estimeaza ca prima etapa de constructie a spitalului sa aiba o capacitate de 415 paturi, valoarea investitiei ridicandu-se la 40 milioane euro. Etapa a doua va mari capacitatea spitalului pana la 800 de paturi.
Dezvoltarea infrastructurii
Mihai Disor, primarul comunei Harman, a contribuit cu un teren care, in urma cu doi ani, valora 6 milioane euro, in prezent valoarea aceasta triplandu-se. Realizarea Spitalului Universitar Brasov la Harman va minimaliza distanta intre municipiu si aceasta localitate si va permite dezvoltarea infrastructurii zonei. Dezvoltarea retelelor de drumuri, cele de canalizare si electricitate, in general toate utilitatile, au devenit o prioritate deoarece cele prezente sunt depasite. Primaria Harman si Consiliul Judetean Brasov vor aloca fonduri pentru reabilitarea acestora.
Dupa discutii si variante
George Scripcaru, primarul Brasovului, in cuvantul sau, a tinut sa precizeze: „Este foarte important acest proiect pentru judetul Brasov, dupa atatea discutii si variante. Acum putem trage linie si sa vedem ce este de facut si sa-l realizam cat mai repede. Exista disponibilitate din partea noastra si pot sa spun ca judetul Brasov a primit sprijin din partea Guvernului si acest lucru se vede”.
In doi ani spitalul trebuie sa fie gata
Daca lucrurile merg bine si nu apar probleme care sa impiedice termenele stabilite, concluzia a fost aceea ca in doi ani noul spital din locatia de la Harman sa fie pus in functiune.
Ambasadorul Spaniei la Bucuresti, Pablo Garcia-Berdoy, s-a aratat incantat de investitie si de modul in care partea spaniola si partea romana au colaborat. Cu acest prilej, el a afirmat: „Suntem acasa, suntem impreuna si sunt bucuros ca timp de cateva zile suntem adunati laolalta. Acesta este mesajul meu”.
Jode Herrero, presedintele Ibadesa, s-a aratat multumit de felul in care autoritatile brasovene au contribuit la demararea acestei investitii si a declarat: „Spitalul va contine 13 sali de operatie, 22 de sali de consult extern, va asigura efectuarea unui numar de 1.600 operatii, 700 nasteri, 30.000 de tratamente cu raze X, 3.500 mamografii si multe alte servicii medicale realizate intr-un proiect de inalta tehnologie si de mare importanta”.
Ileana Roseala