Inca din 1990 se discuta despre votul uninominal

Inca din 1990 se discuta despre votul uninominal

0 254

Asa cum era de asteptat, declaratia de miercuri a presedintelui din fata Parlamentului a starnit reactii diverse din partea partidelor politice, in afara democratilor si liberal-democratilor care nu i-au gasit nimic de reprosat lui Traian Basescu. Astfel ca, scrutinul majoritar uninominal in alegerile parlamentare revine in mod regulat in discutia publica din Romania.


Alte partide au inceput sa revendice paternitatea ideii cu votul uninominal.


Liberalii sustin ca PNL a sustinut, inca din anul 2000, printr-un proiect de lege, introducerea votului uninominal pentru reformarea clasei politice romanesti, fiind, pana acum, singura formatiune politica ce a solicitat introducerea acestuia. Documentul releva ca, pana acum cateva luni, insusi presedintele Traian Basescu s-a declarat impotriva votului uninominal, afirmand, la Scoala de vara a tinerilor democrati, ca Romania nu este pregatita pentru introducerea unui astfel de sistem. Un comunicat al PNL subliniaza ca, independent de declaratia presedintelui Basescu, PNL isi mentine vointa politica de a reforma sistemul electoral romanesc si adauga ca presedintele doreste sa convoace un referendum doar pentru un exercitiu personal de imagine, deoarece vointa majoritatii cetatenilor este cunoscuta de foarte multa vreme, iar un referendum nu ar putea aduce elemente de noutate.


?


Pe de alta parte, conservatorii spun ca PC este prima formatiune care a introdus in Parlament un proiect de lege pe tema votului uninominal, dar care nu s-a bucurat insa de sprijinul real al partidelor parlamentare. In aceste conditii, conservatorii sustin referendumul anuntat de seful statului pentru votul uninominal, dar nu si formula in care seful statului a inteles sa procedeze si, mai ales, sa-i jigneasca pe parlamentari.


?


La randul sau, fostul presedinte Ion Iliescu a declarat ca nu actualul sef al statului este cel care a inventat votul uninominal si nu trebuie sa someze pe aceasta tema clasa politica, pentru ca procedura presupune o serie de etape care constau, in principal, din consultari politice, cu argumente pro si contra, si, nu in ultimul rand, adoptarea unei legislatii de resort. Presedintele de onoare al PSD a declarat ca din 1990 exista o dezbatere continua pe tema sistemului de vot. „Prima propunere de sistem de vot, pe vremea CPUN, era vot uninominal. Si atunci Coposu si Campeanu au spus ca nu e bine, ca suntem in faza incipienta de formare de partide politice, iar votul uninominal nu ajuta la formarea de partide. Nu se poate construi democratie fara a se construi partide politice”, si-a amintit fostul presedinte. Potrivit acestuia, la vremea respectiva s-a considerat ca votul pe liste permite partidelor sa se afirme ca atare, ca entitati, ca forte politice. Iliescu a reamintit ca s-a profilat ulterior ideea unui sistem combinat intre votul uninominal si cel pe liste. „Asa ca nu a descoperit Traian Basescu acum votul uninominal, a conchis senatorul social-democrat.


?


Pe la mijlocul lui 2006, presedintele PD, Emil Boc, anunta va propune Biroului Permanent National al partidului promovarea unui proiect de lege privind introducerea votului uninominal. Atunci, presedintelui PD considera ca introducerea votului uninominal atat la nivel local, cat si la nivel parlamentar ar trebui finalizata pana la sfarsitul anului 2006, pentru ca in anii premergatori alegerilor nu se vor putea face reforme electorale majore. Emil Boc explica ca votul uninominal la nivel local ar duce la responsabilizarea alesilor iar dupa patru ani de mandat, electoratul va putea evalua activitatea fiecaruia.


In ianuarie 2007, Partid Democrat si-a facut din introducerea acestui mod de scrutin unul dintre principalele puncte al platformei sale. Liderul Partidului Democrat, Emil Boc, a afirmat ca ii va propune premierului Tariceanu angajarea raspunderii guvernului in Parlament in vederea trecerii la scrutinul uninominal. Principalul partid de opozitie, PSD sustinea si el in mod declarativ o astfel de schimbare si dintre partidele parlamentare doar PRM s-a opus in trecut scrutinului uninominal.


?


Dintre toate partidele, UDMR s-a declarat mereu impotriva votului uninominal. Presedintele UDMR, Bela Marko considera ca votul uninominal nu permite o mai buna reprezentare a diverselor minoritati si doctrine politice decat sistemul actual. „Votul uninominal este o idee extrem de populista, care nu numai ca nu ar rezolva problemele politice, ci ar agrava, dupa parerea mea, instabilitatea politica. Si presedintele nu ar fi trebuit sa faca o astfel de initiativa”, a declarat Marko Bela.


?


Sondajele de opinie arata un sprijin masiv al electoratului pentru acest tip de scrutin. Totusi, desi este un scrutin mai simplu in teorie, implicatiile sale sunt mult mai complicate decat lasa sa se inteleaga declaratiile categorice de sustinere ale majoritatii clasei politice.


?


Scrutinul majoritar uninominal – o exceptie in Europa


Scrutinul majoritar uninominal prevede alegerea unui singur deputat intr-o circumscriptie, candidatul care intruneste cel mai ridicat numar de voturi. El poate avea loc intr-un singur tur, ca in Marea Britanie sau in doua tururi, ca in Franta, modul de alegere fiind similar cu cel de la scrutinul de primar in Romania.


Putini stiu insa, iar politicienii din Romania nu o spun niciodata, cele doua tari mentionate, Marea Britanie si Franta, sunt singurele din Europa care intrebuinteaza exclusiv acest mod de scrutin la alegerea parlamentului. In rest, doar Albania alege parlamentul in mod preponderent – 100 din cei 140 de deputati prin scrutin majoritar uninominal. Germania, Macedonia, Lituania, Ungaria folosesc sistemul mixt, uninominal si de lista, iar Republica Irlanda are un sistem care combina scrutinul nominal cu reprezentarea proportionala, acel al votului unic transferabil.


In rest, toate tarile din Europa folosesc scrutinul proportional de lista, in diferite variante. In Grecia, listei clasate pe locul intai ii este atribuita automat majoritatea absoluta a mandatelor in Parlament.


?


Scrutinul majoritar uninominal este insa un instrument foarte eficient de schimbarea a unui guvern. Ministri ai unui guvern impopular cad prada in circumscriptiile lor in fata unor ilustri necunoscuti din partidul de opozitie, intarind ideea ca votul pentru o persoana nu e decat o iluzie. Si acesta este unul dintre avantajele practice ale scrutinului majoritar uninominal, acela de a elimina partidele mici si de duce la guverne stabile, monocolore. Sistemele proportionale dau o influenta disproportionat de mare partidelor mici, ducand adeseori la santaj politic, precum in Israel, Italia sau chiar Germania.


?


In concluzie, scrutinul majoritar uninominal are avantaje si dezavantaje.


Principalul avantaj este simplitatea pentru alegator si rezultatele decisive, iar dezavantajele includ distorsionarea reprezentarii in favoarea partidelor mici si excluderea de la reprezentare a unui important procent al populatiei


?


Actualul sistem electoral din tara noastra (proportional cu lista blocata) este utilizat doar in Bulgaria, Spania, Portugalia si Italia.


?


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.