INCA O DISPARITIE IN EDUCATIE – CATALOGUL CEASLOV INLOCUIT DE CEL VIRTUAL!
Nu a fost guvernare care sa nu schimbe ceva in EDUCATIE. In fiecare mandat, fiecare guvern, presedinte, ministru sau Parlament au tot testat pe copii si parinti variante legislative care mai de care mai „novatoare” intr-o tentativa de asa zis modernizare a domeniului. In realitate aceste intentii si proiecte acoperea de cele mai multe ori doar castiguri electorale fiind modificate la fiecare ciclu de schimbare si de regula nerespectate. Pana si cei 6% din PIB ce ar trebui acordat obligatoriu anual EDUCATIEI nu este bagat in seama fiind dijmuit de catre toti cei din Palatul Victoria.
Acum se incearca extinderea introducerii CATALOGUL VIRTUAL
Elevii din Sectorul 3 al Capitalei nu mai pot ascunde notele şi absenţele de părinţi. Primăria a implementat un catalog virtual care trimite informaţii în timp real acasă. Sistemul ar trebui implementat în toate şcolile din România, până în 2020. Până atunci, Ministerul Educaţiei mai are de conectat câteva mii de şcoli la internet.
La Şcoala Nr. 195 din Capitală, profesorii vor intra de acum la ore cu laptopul, în loc de catalog. Sistemul va permite părinţilor să fie la curent cu notele elevilor, dar şi cu observaţiile profesorilor.
Aplicaţia e disponibilă pe laptop, telefon mobil sau tabletă, pe bază de cont individual cu parolă.
Şcolile din Sectorul 3 vor implementa deocamdată catalogul virtual printr-un proiect al primăriei. Robert Negoiţă nu vrea însă să spună cât a cheltuit pe laptopurile a peste 2000 de profesori şi pe implementarea softului în toate şcolile din sector.
În ţară, mai sunt şcoli care folosesc cu succes catalogul virtual, dar din cele 17.000 de unităţi şcolare, 5.000 nici măcar nu au conexiune la internet.
Cu ceva timp in urma un astfel de sistem, sprijinit si de Inspectoratul Școlar, a fost testat la Colegiul „Mircea Cristea”, însă din lipsă de fonduri a devenit inactiv.
Un catalog ce reduce …birocratia
Prezent la conferința de lansare a proiectului, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a apreciat acest proiect, care ar putea duce în opinia sa la îmbunătățirea rezultatelor la evaluarea națională a elevilor.
„Pentru prima oară am reușit să aprobăm decontarea manualelor școlare pentru clasele a XI-a și a XII-a. Din acest motiv îmi place să cred că rezultatele vor fi mai bune la examenul de Bacalaureat. La fel și catalogul electronic va contribui la rezultate mai bune”, a spus ministrul.
Cîmpeanu a opinat că, până în 2020, toate școlile din țară ar trebui să aibă implementat acest catalog electronic, în cadrul unor proiecte ce vor primi finanțări cu fonduri europene.
„Ca profesor, acest sistem îți ușurează munca extraordinar pentru că te scutește de calculat medii, de ștampilat, de greșeli. Era multă muncă birocratică. Va fi un catalog impecabil. În ultimii ani erau (cataloagele — n.r.) din hârtie proastă, stăteai să lipești și să coși la ele. Profesorul va avea un cod de acces în program, la fel și elevul și părintele. Catalogul are mai multe funcții de absențe, note și observații. Părintele va vedea ce este scris imediat”, a declarat pentru AGERPRES directoarea unei școli.
Reprezentanta firmei care implementează acest proiect-pilot în școlile sectorului 3, Roxana Simion, a arătat că părintele va avea un cont propriu pe care îl primește prin înștiințare de la Primărie sau școală și va putea intra de pe orice calculator, laptop sau telefon pentru a vedea toată activitatea școlară a copilului.
„Părintele și elevul nu pot interveni în catalog, doar profesorul. Va fi o confidențialitate a elevului. Știți, la catalogul clasic se pot ști notele oricărui elev. În momentul în care profesorul a completat nota sau absența părintele află și nu pot să spună că nu știu și pot lua atitudine în timp util”, a explicat Simion.
Catalogul electronic poate fi implementat în școlile sectorului 3 deoarece toți profesorii dețin laptopuri sau tablete care se pot conecta la sistemul wi-fi din școli. La fiecare sfârșit de semestru, catalogul va fi scos la imprimantă și va putea fi arhivat alături de cel clasic.