Incă o lovitură pentru cultura României: Statul este pe punctul de a pierde un valoros monument istoric!
Statul român este pe punctul de a pierde una dintre comorilei sale cultural-istorice datorită se pare, unei greșeli birocratice. Nu este si n-ar fi pentru prima data cand o parte dintre cele mai valoroase monumente istorice, chiar cu valoare patrimoniala de milioane de euro , ne-ar putea scăpa printre mâiniile anchilozate de…”reumatismele” birocratiei sau excrocheriei romanesti!.
Este vorba despre domeniile si Parcul National Culturali Octavian Goga. Acestea pot ajunge în mâinile unor nepoți din partea celor… doi cumnati ai sai. Potrivit stirileprotv.ro, după un proces care s-a întins pe 12 ani, Consiliului Judeţean Cluj încearcă să salveze totuşi situaţia, în al 13-lea ceas. Marele Poet al „patimirii noastre”, fost si premier al Romaniei Mari, Octavian Goga i-a lăsat întreaga moştenire soţiei sale. Este vorba despre o proprietate f. importanta, de mare traditie culturala, într-un peisaj pitoresc, în Munţii Apuseni. La rândul său, Veturia Goga a redactat două documente: un testament şi un act de donaţie în care preciza că statul roman va intra în posesia monumentului după moartea ei. Există şi o clauză. Obligaţia statului este ca în castelul Ciucea să înfiinţeze un muzeu în memoria lui Octavian Goga, păstrând toate bunurile mobile.
Proprietatea are o valoare culturala uriasa nu numai in Transilvania , mostenirea fiind inclusă în patrimonial naţional al Romaniei Mari. Dar…Siktir! Timp de 12 ani, doi bărbaţi – fiii unuia dintre… fraţii anonimi ai Veturiei Goga – s-au luptat în instanţă, cumva la plesneala… cu „amabilul” Consiliul Judeţean Cluj ca să intre în posesia imobilelor. Pentru ca „democraticul” Consiliul judetean pe vremea cand Emil Boc era Prim Mibistru, 3 magistrati romani, agatindu-se de o chichitza, au anulat actul de donaţie, dar na-u putut şi… testamentul, care – după ce a fost dată decizia – trebuia activat de Consiliul Judeţean.
Dl.C. Galu, avocatul celor doi fraţi: ”În baza anularii actului de donaţie efectuat de Veturia Goga în favoarea judeţului Cluj, au fost efectuate formalităţile de succesiune şi de intabulare în cartea funciara specifice oricărei proceduri succesorale. Ca sa „limisteasa: lucrurile, au declarat în mod expres … că vor păstra destinaţia de muzeu a acestui ansamblu….”
Acum, pe ultima sută de metri, Consiliul Judeţean cauta soluţii, susţinând ,justificat, că fraţii au obţinut un certificat „suplimentar” de moştenitori. În cazul în care Consiliul Judeţean Cluj nu îşi va apăra cu seriozitatwe moştenirea lăsată de familia Goga în 1966, cele 9 clădiri istorice care se întind pe trei hectare şi care costă 1,5 milioane de euro vor reveni celor doi nepori ai Veturiei Goga.
Sa nu uitam ,totusi: Muzeul “Octavian Goga” este vizitat anual de peste 15-20 mii de turişti romani, mulţi dintre ei si din străinatate!