Inca o Ordonanta Boc – neconstitutionala!

Inca o Ordonanta Boc – neconstitutionala!

0 259

Controversata Ordonanta 58/2010, ce reglementeaza plata contributiilor individuale la asigurarile sociale pentru PFA si drepturile de autor, este neconstitutionala, sustine Centrul de Resurse Juridice, care motiveaza ca actul normativ intervine in domeniul fiscal fara pregatirea prealabila a mediului social si, in plus, Parlamentul nu a fost convocat in termen de 5 zile de la depunere, asa cum prevede articolul 115, alineatul 5 din Constitutie.

Varza legislativa a premierului Boc
„Gogomania ordonantei este ca incearca sa introduca in Codul Fiscal materii care apartin unor legi speciale, in cazul de fata fiind vorba despre sistemul de asigurari sociale, de somaj si de sanatate, reglementate prin legi speciale. De unde intervine si aruncarea pisicii din curtea ministerului finantelor in curtea ministerului muncii si viceversa”, arata reprezentantii Centrului, intr-un comunicat.
„Daca scopul ordonantei a fost acela de a aduna mai multi bani la buget de la cei care prestau activitati specifice dreptului de autor ori activitati independente, efectul s-a dovedit a fi exact invers. Oamenii, chiar daca ar dori sa plateasca, nu o pot face pentru ca nu au cum sa stea lunar la 3 randuri de cozi, nu stiu sa completeze formularele neavand cunostinte juridico-contabile, ori pentru ca, pur si simplu li se pare imoral. Ca raspuns la toate acestea, aflam din partea Guvernului ca nu exista cozi (este o manipulare de presa), ca precum si ca exista taximetristi care isi iau banii sub forma drepturilor de autor. Kafka, in mod cert ar fi fost invidios pe spatiul romanesc”, se mai arata in document.
„Este bine cunoscut faptul ca jurnalistii erau platiti atat in temeiul unui contract de munca cat si in temeiul unor contracte de drepturi de autor. Consecinta ordonantei de urgenta, respectiv reconsiderarea unor activitati independente ca si activitati dependente, era aceea ca patronatele ar fi trebuit sa renunte la contractele de autor cu acele persoane care lucrau in mod permanent si sa treaca toate veniturile pe carte de munca. Cineva si-a bagat coada la Normele de aplicare si a reiesit ca activitatea desfasurata in temeiul dreptului de autor nu poate fi considerata activitate dependenta, dar daca are caracter repetitiv trebuie sa fie platite contributii individuale, dar nu mai mult de 5 salarii medii brute pe economie.
Ce se poate intampla? Patronatele pot incerca mutarea tuturor contractelor de munca in contracte de drept de autor (pierzandu-se, astfel, orice fel de protectie data de dreptul muncii), pentru ca astfel cota de contributii este mult mai mica, fiind plafonata de acele 5 salarii medii brute pe economie”, mai arata Centrul de Resurse Juridice.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.