Inca o problema: Capacitatea manageriala a Guvernului Boc

Inca o problema:
Capacitatea manageriala a Guvernului Boc

0 229

Ce vede tot romanul de mai bine de doi ani, critica Opozitia si se face ca nu vede Cotroceniul si PDL-ul iata ca este confirmat de catre Banca Mondila. Capacitatea manageriala a Guvernului Boc in asamblu si in parte reprezinta o noua si totusi veche problema in aceasta criza care pentru romani nu se mai termina.
Din o multime de lipsuri constatate expertii de la Banca Mondiala s-au oprit la cateva aspecte. Primul-ministru Emil Boc si Secretariatul General al Guvernului (SGG), in colaborare cu Ministerul Finantelor Publice (MFP), trebuie sa ia masuri pentru reactivarea Comitetului de planificare strategica, sub conducerea premierului, pana la finalul anului 2011, conform unei analize a Bancii Mondiale mentionata in Programul National de Reforma (PNR) 2011-2013, recent adoptat de Executiv, transmite Agerpres. Masurile propuse de Banca Mondiala urmaresc transpunerea prioritatilor guvernamentale in politicile publice.
„In cadrul acestui comitet, MFP trebuie sa colaboreze pe deplin cu SGG, acesta din urma asumandu-si rolul de a coordona transpunerea prioritatilor guvernamentale in politici publice”, se arata in PNR 2011-2013.
Ministerul Finantelor Publice urmeaza sa asigure finantarea acestor masuri.
De asemenea, premierul si SGG trebuie sa ia masuri pentru dezvoltarea unei aplicatii IT specializate pentru gestionarea documentelor prezentate in sedinta de guvern.
In plus, premierul, SGG, MFP, Departamentul de Afaceri Europene (DAE), precum si Departamentul pentru Relatia cu Parlamentul (DRP) vor pregati, pana la finele acestui an, un Plan Anual de Lucru al Guvernului (PALG), care va include termene pentru elaborarea propunerilor de politici publice majore si acte normative.

Capacitatea manageriala a Guvernului Boc este o problema!
PALG va cuprinde si planuri de implementare si monitorizare a rezultatelor prioritatilor politice si financiare – in corelare cu prioritatile la nivel european si cu cele ale Strategiei Fiscal-bugetare, inclusiv cu planurile strategice institutionale ale ministerelor, a mai propus Banca Mondiala, potrivit Programului National de Reforme 2011-2013.
Totodata, Banca Mondiala a propus revizuirea sistemului politicilor publice, pe care trebuie sa o implementeze SGG, pana la finalul acestui an.
„Actiunea are drept scop revizuirea sistemului actual de elaborare si implementare a politicilor publice, in sensul simplificarii si flexibilizarii acestuia, pentru a raspunde mai bine nevoilor si capacitatii ministerelor. Se are in vedere revizuirea legislatiei in domeniu”, se mentioneaza in PNR.
Pentru aceasta sarcina, SGG urmeaza sa cheltuiasca 1,9 milioane de lei, fara TVA, o parte dintre bani fiind prevazut sa provina din fonduri europene, pentru care institutia a semnat deja un contract de finantare, in septembrie 2010.
Proiectul pentru fonduri europene are in vedere intarirea capacitatii manageriale a Guvernului cu privire la fundamentarea, elaborarea, implementarea si evaluarea politicilor publice, potrivit documentului citat.

Programul Nationale de Reforma 2011-2013 a fost adoptat de Guvern in sedinta de vineri si transmis de Departamentul pentru Afaceri Europene la Comisia Europeana.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.