Inca o retrocedare in Poiana Brasov

Inca o retrocedare in Poiana Brasov

0 178


Pe langa alte retrocedari de terenuri, de mai mica sau mai mare importanta, si pe langa intelegerea amiabila cu nou reimproprietarit cu terenul pe care se afla partia Bradul, a aparut inca o retrocedare care, cu urmarile ei in caz de neintelegere intre noul proprietar si autoritatile locale, poate avea rasunet.


Au fost retrocedate terenurile pe care se afla Complexul Olimpic, precum si terenurile pe care sunt amplasate statia si instalatia de cablu de la Ana Teleferic.


Iata ce declara, in acest sens, domnul Szakal Andras, subprefect de Brasov si direct raspunzator, din partea Institutiei Prefectului, de punerea in aplicare a hotararilor judecatoresti de retrocedare:


“Este vorba de o suprafata de circa 3 ha de teren, care au fost acordate de magistrati unei familii de brasoveni.Interesant este ca, de-a lungul acestui proces, judecatorii nu au fost informati ca loturile respective sunt ocupate de cladiri construite ulterior actului nationalizarii. Este vorba de Hotelul Olimpic, de baza sportiva propriu-zisa si patinoarul aferent, dar si terenurile de la telecabina. Noi trebuie sa validam aceasta retrocedare, pentru ca in caz contrar magistratii au stabilit ca suntem pasibili de a plati daune de 500 lei/zi de intarziere, dar cei care ocupa acum aceste terenuri pot sa lanseze negocieri cu proprietarii.”


Ce sa mai comentam?


Iata ce declara si directorul complexului, Vasile Ungureanu:


“Noi vom cauta sa gasim o varianta ca loturile nationale sa isi pastreze accesul la cea mai buna baza sportiva din tara. Complexul Olimpic este un obiectiv de interes national, care trebuie pastrat in patrimoniul statului.”


Mie mi se pare ciudata aceasta lege a retrocedarilor, amendata si modificata dupa cum a batut vantul intereselor. Este bine ca fostii proprietari sa fie despagubiti, dar mi se pare ciudat cum, dupa 18 ani de la Revolutie, se tot gasesc noi si noi pretendenti la diferite bucati din tara. Si, intr-un fel, acest lucru imi da de gandit, mai ales in unele cazuri cu iz deosebit de cel normal.


Este bine cand, pe locurile pe care s-a construit ulterior nationalizarii, se ajunge la o intelegere pe cale amiabila prin schimburi de terenuri. Dar ce te faci cand vechiul-nou proprietar tine mortis la terenul retrocedat?


Cred ca cel mai intelept ar fi ca legea retrocedarilor sa fie regandita inafara unor interese politice, doar de specialisti neinregimentati politic, spre multumirea tuturor.


?


Dan Bota ?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.