Inca trei mituri spulberate
Nu putini sunt cei care cred in continuare ca fulgerul nu loveste de doua ori in acelasi loc, ca celulele nervoase nu se regenereaza sau ca nu exista gravitatie in spatiu, doar pentru ca “se spune ca…”.
Care este, de fapt, adevarul? Discovery.com explica, pe scurt, cateva mituri care persista in mintea oamenilor, chiar daca ele au fost demontate de cercetatori de-a lungul timpului.
Mit: Celulele creierului nu se pot regenera
Realitate: Oamenii cred acest mit tocmai pentru ca cercetatorii au sustinut pentru mult timp aceasta teorie, crezand ca activitatea complexa a creierului ar putea fi perturbata de cresterea unor noi neuroni. Cu toate acestea, in 1998, oameni de stiinta din Suedia si Statele Unite au descoperit ca celulele creierului se pot regenera. Centrul memoriei si al invatarii din creier poate crea noi celule. Chiar mai mult, Steve Stice, un cercetator american de la o Universitate din Georgia, care se ocupa cu studiul celulelor stem, a descoperit un proces prin care celule stem din embrionul uman pot fi transformate in celule nervoase.
Mit: Un banut aruncat de pe o cladire foarte inalta poate omori o persoana aflata la sol
Realitate: Chiar daca unii oameni sunt convinsi ca o moneda scapata din mana de pe un zgarie nori ar putea atinge o asemenea viteza incat sa ucida pe cineva aflat la sol, acest lucru nu este adevarat. Forma sa non-aerodinamica impiedica acest lucru sa se intample. Cel mult, persoana in cauza poate simti o intepatura in urma impactului.
Mit: Se spune ca fulgerul nu loveste de doua ori in acelasi loc.
Realitate: De fapt, relitatea dovedeste contrariul. Spre exemplu, o cladire precum Empire State Building este lovita de fulgere de aproape 25 de ori pe an. Este cunoscut faptul ca fulgerele sunt atrase de copacii si cladirile inalte, in timp ce in camp deschis ele lovesc in mod repetat obiectele cele mai inalte din zona, pana cand se deplaseaza suficient de mult pentru a gasi alte tinte care se profileaza la orizont.
Mit: Nu exista gravitatie in spatiu
Realitate: Exista chiar foarte multa gravitatie in spatiu. Ea este cea care face stelele sa orbiteze centrul Galaxiei si Pamantul sa se roteasca in jurul Soarelui. Astronautii par lipsiti de greutate in spatiu. De fapt, ei orbiteaza Pamantul – cad in directia lui, dar nu “aterizeaza” niciodata. Miscarile lor sunt cauzate de slabirea efectului de gravitatie, dar ea nu dispare niciodata cu totul. Spre exemplu, la 402 kilometri deasupra pamantului gravitatia se reduce cu doar 10 procente.
Mit: Exista o parte intunecata a Lunii
Realitate: Luna are o parte ascunsa in sensul ca acea parte nu poate fi vazuta niciodata de pe Pamant. Si acest fenomen se datoreaza faptului ca miscarea de rotatie a Lunii in jurul propriei axe dureaza cat miscarea sa de revolutie pe orbita din jurul Pamantului. Noi vedem intotdeauan aceeasi ‘fata’ a Lunii, dar cealalta parte nu este mereu intunecata – cand avem o luna in crestere, Soarele lumineaza cu precadere acea parte a sa pe care nu o vedem.