Inca un pas pentru contractarea imprumutului extern
Guvernul a reusit sa-si stranga cu mare greutate cvorumul si asta doar apeland la inlocuirea ministrilor PD-L lipsa (Berceanu, Blaga si Videanu). In sedinta ieri de la Palatul Victoria s-a hotarat ca forma scrisorii pentru contractarea imprumutului extern. FMI si Comisia Europeana urmand sa aprobe acordarea acestuia in perioada 4-6 mai.
„Guvernul a semnat astazi (n.r. joi), prin ministrul Finantelor, scrisoarea de intentie negociata si acceptata de FMI cu privire la acordul de imprumut. Acordul de imprumut in forma finala va fi aprobat de CE si FMI la inceputul lunii mai, in perioada 4-6 mai. Practic, board-ul FMI si Ecofin din cadrul Comisiei Europene vor aproba forma finala a acestui acord de imprumut”, a declarat Boc.
El a aminitit ca, dupa aceste proceduri, acordul de imprumut va fi supus ratificarii in Parlamentul Romaniei.
Imprumutul extern pe care Romania il contracteaza se ridica la aproape 20 de miliarde de euro, dintre care aproape 13 miliarde de euro provin de la FMI si vor fi directionati catre Banca Nationala a Romaniei, pentru sustinerea rezervelor valutare ale tarii. Cinci miliarde de euro de la CE, dar si un miliard de la Banca Mondiala ajung la Ministerul Finantelor pentru sustinerea deficitului bugetar, deficit care, potrivit premierului, este concentrat pe investitii.
Un miliard de euro de la BERD va fi la dispozitia la bancilor in vederea acordarii de credite, a mentionat primul-ministru.
„Cu alte cuvinte, suntem in linie dreapta in privinta realizarii acordului de imprumut. Acest acord are un caracter preventiv, pentru a limita efectele negative ale crizei economice in Romania. Obiectivul nostru fundamental este sa mentinem locurile de munca, sa relansam economia si creditarea economiei si, indirect, sa putem asigura plata salariilor si pensiilor in Romania”, a spus seful Executivului.
La randul sau, ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Pogea, a declarat, la finalul sedintei Executivului, ca Romania se afla in grafic din punct de vedere al procedurilor agreate cu Fondul Monetar International si ca scrisoarea de imprumut a tarii noastre va fi transmisa FMI in cursul zilei de joi, urmand ca ea sa fie aprobata in sedinta board-ului din 4 mai.
„Prin grija BNR, scrisoarea va fi trimisa FMI in cursul zilei de joi, urmand ca ea sa fie aprobata in sedinta board-ului FMI din 4 mai. Aceleasi proceduri, in principal, vor fi urmate si in ceea ce priveste cele 5 miliarde de euro care vor fi luate de la Comisia Europeana. Urmeaza sa primim din partea Comisiei o scrisoare de intentie.(…) Prin memorandumul aprobat in Guvern astazi (joi- n.r.) am fost imputerniciti sa apelam la aceasta facilitate de 5 miliarde de euro, iar ministrul Finantelor Publice a fost abilitat sa semneze continutul scrisorii de intentie care este acelasi cu continutul scrisorii transmise FMI”, a spus Pogea.
El a adaugat ca toate cele trei organisme internationale – FMI, Banca Mondiala si CE – au stabilit de comun acord continutul scrisorii si conditionalitatile.
Referindu-se la aspectele tehnice, Pogea a spus ca Romania are un angajament de respectare a unor tinte de deficit care inseamna „23,3 miliarde valoarea absoluta a deficitului, ce corespunde unei cifre de 4,6% din PIB si, totodata, incadrarea trimestriala in tintele stabilite”.