Incalzirea globala si viata din oceane

Incalzirea globala si viata din oceane

0 246

Numarul zonelor oceanice in care nivelul de oxigen este deficitar ar putea creste de zece ori din cauza incalzirii globale, viata pestilor si a crustaceelor fiind astfel in pericol, au anuntat cercetatorii danezi intr-un studiu aparut in revista Nature Geoscience.
Cresterea temperaturilor provocata de emisiile de gaze cu efect de sera va accelera procesul de dezoxigenare a unor portiuni vaste din oceanele lumii, fapt care „ar creste frecventa si gravitatea unor fenomene, precum disparitia pestilor si crustaceelor, asa cum se intampla deja in largul coastelor statului Oregon sau in Chile”, a declarat Gary Shaffer, de la Universitatea din Copenhaga, principalul autor al studiului.
Cercetatorii au folosit un program pe computer pentru calcularea efectelor emisiilor de gaze asupra mediului, in urmatorii 100.000 de ani.
Specialistii au descoperit ca o crestere a temperaturilor va conduce la o scadere a nivelului de oxigen in apele oceanice de suprafata si, implicit, la o reducere a solubilitatii acestor gaze cu efect de sera in apa marina.
„Zonele lipsite de oxigen din cauza incalzirii globale vor ramane astfel timp de mii de ani, fenomenul avand un impact negativ asupra pescuitului si ecosistemelor pentru o lunga perioada de timp”, a explicat Shaffer.
Daca aceasta crestere a temperaturilor va restrange circulatia curentilor oceanici la nivel planetar, asa cum indica rezultatele acestui studiu, „zonele slab oxigenate se vor intinde atat la suprafata, cat si in adancime”, iar apele oxigenate de la suprafata vor fi directionate catre profunzimile oceanelor.
Acest fenomen de scadere a concentratiei de oxigen din oceane s-a aflat la originea marilor extinctii care au avut loc in istoria planetei, precum cea de la sfarsitul permianului, in urma cu 250 de milioane de ani.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.