Incalzirea globala – tot mai vizibila

Incalzirea globala – tot mai vizibila

0 233

Incalzirea globala actioneaza deja asupra mediului, modificand ecosistemele marine si terestre si provocand migrari ale speciilor de animale si plante amenintate cu disparitia, situatie ce necesita urgent un efort sustinut din partea tuturor actorilor importanti de pe scena internationala – state, organizatii, corporatii multinationale – pentru minimizarea acestui impact, conform unor noi studii in domeniu, informeaza AFP.
„Studiile noastre demonstreaza ca impactul schimbarilor climatice asupra biodiversitatii marine va fi enorm”, a declarat joi William Cheung, biolog la Universitatea Columbia Britanica de la Vancouver (Canada).
Biologul canadian, alaturi de cercetatori americani de la Universitatea Princeton (New Jersey) si de la Universitatea East Anglia (Marea Britanie), au elaborat un model informatic ce permite, pentru prima oara, calcularea impactului porbabil al incalzirii globale asupra a peste 1.000 de specii de vietuitoare marine din intreaga lume. Acesti oameni de stiinta au putut prezice cu exactitate, conform diferitelor scenarii de modificare a climei pe glob, repartizarea speciilor de pesti si crustacee cu valoare comerciala, din prezent si pana in anul 2050.
Studiul indica faptul ca va avea loc o vasta redistributie a speciilor marine, marea majoritate a acestora deplasandu-se spre nord cu aproximativ 40 de kilometri la fiecare 10 ani, provocand grave pierderi economice tarilor in curs de dezvoltare din zonele tropicale.
In prezent eforturile de prezervare a speciilor de pesti in habitatele lor marine actuale nu tin cont de aceste schimbari in distributia geografica a speciilor, sustine William Cheung, adaugand ca aceste modele informatice predictive trebuie sa reprezinte un semnal de alarma pentru toata lumea.
„Trebuie sa ne armonizam activitatile de pescuit industrial cu politici de protectie a ecosistemului marin, pentru a reusi sa micsoram impactul incalzirii globale atat asupra vietii marine cat si asupra societatii umane”, a subliniat el.
Impactul incalzirii globale combinat cu pescuirea intensiva are efecte devastatoare asupra altor specii care se hranesc cu pesti, asa cum sunt pinguinii lui Magellan care traiesc pe coastele argentiniene, avertizeaza si cercetatorul american Dee Boersma, profesor de biologie la Universitatea Washington din Seattle. Din aceasta cauza pinguinii lui Magellan sunt nevoiti sa se aventureze din ce in ce mai departe in larg, in cautarea bancurilor de pesti, fapt care ameninta supravietuirea intregii specii, expunandu-i atacurilor pradatorilor.
Emily Pidgeon, reprezentant al organizatiei Conservation International, organizatie privata americana care militeaza pentru protejarea biodiversitatii, avertizeaza ca „efectele incalzirii globale perturba deja intr-o maniera drastica repartizarea si abundenta biodiversitatii marine la nivel global”.
„Aceste schimbari climatice in curs au grave consecinte pentru cei peste 1 miliard de oameni dependenti de resursele de hrana oferite de oceane pentru a supravietui”, a subliniat ea, atragand atentia ca in doar cativa zeci de ani ecosistemul marin ar putea arata cu totul diferit fata de cel din prezent.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.