Inchinarea sau Scoaterea Sfintei Cruci
In ziua de „Scoaterea Sfintei Cruci” – 1 august – la Constantinopol era obiceiul de a scoate Lemnul Sfant al Cinstitei Cruci din Palatul Imperial in procesiune pana la Catedrala Sfanta Sofia. Participa o multime de preoti si diaconi, care o
tamaiau pe tot acest drum. Procesiunea se oprea pe parcurs la o fantana cu un baptisteriu, unde se facea binecuvantarea apei, pentru ca apoi Sfanta Cruce sa fie pusa pe masa altarului Sfintei Sofia. Din Marea-Biserica se faceau apoi, in fiecare zi, pana la sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului, precesiuni in cartierele orasului, pentru a purifica aerul si a-i proteja pe locuitori.?
Credinte populare
Ziua de 1 august este inchinata Sfantului Mucenic Macabei, care ar fi fost prins si ars de pagani intr-un cuptor incins de flacari. In ziua de Macavei, oamenii stropeau cu agheasma gradinile si livezile, sfinteau la biserica spice de grau, le scuturau in podul palmelor si amestecau boabele cu samanta care urma s-o semene toamna, scoteau mierea de la stupii de albine (stiubeie, cosnite) pentru a fi folosita in practicile de medicina populara si culegeau diferite plante de leac (Oltenia). Poporul numea aceasta zi Macavei sau Impuiatul (imperecherea) ursilor. La latitudinea geografica a Romaniei ursii se imperecheaza la sfarsitul verii si inceputul toamnei, perioada cand aduc pagube insemnate turmelor de oi, livezilor si prisacilor. Acest timp este marcat in Calendarul popular de ziua de 1 august. Prin Tara Hategului ursului i se punea o ofranda in cale, de obicei o pulpa de vitel, si i se spunea cu voce tare: „– Na, Ursule!”.