Incubatorul de idei care răstoarnă lumea

Incubatorul de idei care răstoarnă lumea

0 36

„Atenţie, suntem cu un pas înainte!”.
Detonarea, în Liban, a zeci de mii de pagere și stații walkie-talkie pare un colţ de cortină ridicat de pe un platou de filmare unde se montează scenarii fantastice.
Viteza progresului tehnologic depăşeşte din ce în ce mai vizibil capacitatea umană de adaptare la acest tip de acceleraţie aparţinând altei fizici.
Am ajuns în faza dronelor şi a telecomenzii, cu o mână de specialişti care de la distanţă, cu nişte hipercomputere şi o precizie robotică, pot lovi ţinte altădată de neatins.
Nu mai e nevoie de un comando şi de un desant plin de ricuri ca să ucizi un lider terorist, ca în cazul Bin Laden. Acum plasezi o bombă inteligentă sub patul în care duşmanul tău va dormi cândva şi aştepţi ca pasărea să intre în colivie iar tu să apeşi butonul declanşator.
Dacă împărţim lumea în blocuri militare antagonice supremaţia tehnologică se va plasa până la urmă într-o tabără şi va înclina, decisiv, balanţa. Ca în cazul bombei atomice. Când războiul de uzură, convenţional, a fost confruntat cu o armă nouă, teribilă, fără antidot, deţinută doar de una dintre părţi, totul s-a terminat. S-a aşternut liniştea. Pacea care a urmat a fost exact răgazul necesar învinşilor de a produce şi ei arma miraculoasă.
O logică bazată pe nervozitatea explozivă şi pandemică a prezentului cu toate detaliile sale colaterale mă îndeamnă să cred că acum, după 80 de ani de la Hiroşima şi Nagasaki, o nouă armă – minune este pe cale de a rupe echilibrele militare ale planetei.

Trăim în epoca nanotehnologiei. Accentul de pe zona macro, vizibilă, s-a mutat pe invizibil, acolo unde numai superforţoşii sau vizionarii echipaţi ultimul răcnet au acces. Nu mai ţine deloc de SF faptul că în prezent pot fi produse dispozitive de dimensiuni moleculare care să manipuleze materia atom cu atom. Ele chiar există şi sunt în permanenţă perfecţionate. Asta înseamnă că, sub o formă sau alta, fiecare dintre noi va putea fi (sau este, deja) “cipat”, fără să aibă habar de asta. Şi că, având “explozibilul” la purtător, este suficientă o telecomandă cu acces la el care să îl detoneze.
Explodarea pagerelor are simbolistica ei prin care se transmite un mesaj întregii planete: „Atenţie, suntem cu un pas înainte!”.
Tot ce înseamnă computer, telefon mobil, reţea de comunicare audio – video, tehnologie individuală de uz curent a devenit, demonstrat acum, o cale de acces străin în noi înşine.
Nivelul ameninţării reale este măsurabil prin nivelul surprizei. Iar manevra asta a uluit pe toată lumea.
Diferenţierea nu se mai face la nivel uman ci la nivel tehnologic. Savanţi la fel de deştepţi ca americanii sau evreii (adeseori mai deştepţi decât aceştia) au şi ruşii şi chinezii şi iranienii.  Ce îi ţine însă mereu pe locul doi este diferenţa de sistem social care generează diferenţa de resurse şi, de aici, de dinamică economică.
Avansul luat de americani în cucerirea cosmosului, în controlul planetei prin sateliţi, în informatică, în digitalizare, în domeniile inovative în general nu doar că nu a putut fi recuperat de competitori dar, printr-un metabolism bine întreţinut al creşterii din creştere, accentuează şi mai mult decalajele anterioare.

Este foarte probabil ca o super – armă care să decidă orice război în perioada următoare să existe deja, fără a fi, însă, popularizată. Motivele pentru care ea nu este deocamdată folosită pot fi multiple. Unul important ar fi că reacţiile adversarilor la eventuala ei folosire nu sunt încă pe deplin controlabile. Degeaba, cu arma minune, poţi câştiga orice război într-o săptămână dacă, în săptămâna respectivă, duşmanul îţi poate produce daune inacceptabile.
N-a venit încă timpul scoaterii oficiale la lumină a unei astfel de arme! Stafia ei, însă, bântuie negocierile grele din cancelarii, din moment ce  marile focare de conflict sunt menţinute la stadiul de mocneală locală, atât cât să se mai epuizeze din stocurile excedentare de arme şi să se mai descarce energiile resentimentare.
Dar, să fim siguri, incubatorul de idei care să răstoarne lumea nu ia niciodată pauză. El “naşte” neîncetat pui de aur, dimpreună cu inteligenţa artificială care îl secondeză îndeaproape.

Contele de Saint Germain

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.