(In)dependentii de PD-L bagati la atac

(In)dependentii de PD-L bagati la atac

0 128

Se pare ca a venit randul (in)dependentilor de PD-L sa porneasca atacul la Geoana. Arma de atac? Suspendarea pe sase luni a lui Geoana de la Senat.

Grupul independentilor din Senat cere sanctionarea lui Mircea Geoana pe motiv ca nu respecta regulamentul. Senatorii acuza faptul ca presedintele Senatului a refuzat marti cererea ca un membru al grupului sa faca parte din Comisia de regulament.
Astfel, Mircea Geoana nu scapa de amenintari. Dupa ce PD-L a anuntat ca deocamdata renunta la cererea de revocare, independentii au preluat initiative si cer suspendarea acestuia din functie.
„Am depus o cerere la Comisia juridical si cea de imunitati prin care cer sancþionarea presedintelui pentru ca nu e normal sa incalce regulamentul. Cererea mea se refera la incalcarea art. 66 alin. 4 al Regulamentului, potrivit caruia orice grup parlamentar are reprezentant in Comisia de Regulament. Aici nu mai e vorba de Constitutie, ci de regulament”, a declarat senatorul Liviu Campanu.
Acesta a precizat ca propunerea independentilor pentru Comisia de regulament este Serban Mihailescu, adica Micky Spaga, om care a vazut si a facut multe la viata sa.
Campanu spune ca senatorii-juristi vor trebui sa se pronunte pe aceasta cerere a sa, sa o trimita spre plen, iar Biroul Permanent sa o introduca pe ordinea de zi a senatorilor pentru a fi votata.
„Nu inseamna ca daca Biroul Permanent nu o va introduce in program ea nu poate fi introdusa pe ordinea de zi”, a adaugat Campanu.

Grupul independentilor din Senat a solicitat Biroului Permanent sanctionarea lui Mircea Geoana si a reprezentantilor PSD si PNL din Biroul Permanent al Senatului, care au blocat, in mod abuziv si nejustificat, introducerea pe ordinea de zi a cererii grupului senatorilor independenti de a avea un reprezentant in Comisia pentru Regulament, precum si cererea de revocare a lui Mircea Geoana din functia de presedinte al Senatului”, se aratã in comunicatul remis presei.

Independentii sustin ca astfel s-a incalcat dreptul grupului de a avea un reprezentant in Comisia de Regulament si solicita „revocarea ca sancþiune” pentru savarsirea unor fapte care atrag raspunderea juridica. Parlamentarii independenti motiveaza solicitarea prin faptul ca Mircea Geoana a incalcat Constitutia si Regulamentul Senatului, facand trimitere la dispozitiile Curtii Constitutionale din decizia 601/2005, care arata ca „obligativitatea respectarii ordinii normative, instituie si raspunderea juridica pentru incalcarea Constitutiei si a regulamentelor parlamentare”.

Senatorii independenti doresc sanctionarea lui Geoana prin „avertisment public scris” si introducerea pe ordinea de zi a celor doua cereri, de revocare si de numire a unui reprezentant in Comisia de Regulament.
„Potrivit Regulamentului Senatului, cererea de sanctionare nu poate fi blocata de catre Biroul Permanent, contestatia la hotararea Biroului dezbatandu-se obligatoriu in plenul Senatului”, mai spune comunicatul.

Independentii mai susþi ca un senator care a fost sanctionat disciplinar prin avertisment scris nu poate reprezenta Senatul in relatiile interne si externe pe o perioada de 3 luni, sanctiunile se aplica pentru fiecare abatere in parte si se cumuleaza aritmetic.
„Daca Mircea Geoana nu va fi revocat pana la aplicarea sanctiunilor, acesta este pasibil de a nu mai putea reprezenta Senatul timp de 6 luni, mai precis cate 3 luni pentru fiecare abatere sanctionata”, considera independentii.

Potrivit Regulamentului Senatului, abaterile care implica aplicarea sanctiunii de avertisment public scris se constata de Comisia juridica, de numiri, disciplina, imunitati si validari a Senatului, la sesizarea unui grup parlamentar din Senat sau a unui senator. Sesizarea se adreseaza presedintelui Senatului.

Comisia juridica de numiri, disciplina, imunitati si validari solutioneaza sesizarea inaintata de presedintele Senatului in termen de 30 de zile de la data inregistrarii acesteia la comisie. Solutia comisiei se ia cu votul majoritatii membrilor prezenti, in sedinta secreta. Raportul comisiei se inainteaza, de indata, impreuna cu dosarul cauzei, Biroului permanent al Senatului.

Biroul Permanent solutioneaza cauza in termen de 7 zile de la data primirii raportului, impreuna cu dosarul cauzei. Hotararea Biroului permanent se prezinta in sedinta publica a plenului Senatului.
“Impotriva hotararii Biroului permanent al Senatului, petitionarul sau senatorul sanctionat poate face contestatie in termen de 15 zile de la data comunicarii acesteia. Contestatia se solutioneaza de catre plenul Senatului, in termen de 30 de zile de la inregistrarea acesteia, cu votul majoritatii senatorilor prezenti, in sedinta secreta. Hotararea plenului Senatului. data asupra contestatiei, este definitive si executorie si se aduce la cunostinþa publica in sedinta de plen. “

Ma bate din ce in ce mai mult gandul ca acesti senatori – stiti de care vorbesc – ori au baut prea mult rachiu de matraguna, ori li s-a dat drumul, din greseala, de la un balamuc cu bolnavi periculosi.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.