Industria brasovena nu mai are actiuni!

Industria brasovena nu mai are actiuni!

0 407

Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) si-a schimbat capetenia dar a pastrat aceleasi solutie. Practic , solutia „Orasanu” a fost ingurgitate cu sughituri de catre Teodor Atanasiu, noul sef AVAS, pentru privatizarea societatilor Tractorul si Rulmentul. Teodor Atanasiu, care a vizitat cele doua mari companii ajuns la concluzia ca „aceste societati au mari probleme” (aspect arhicunoscut – n.a), astfel incat variantele de privatizare prin vanzarea de actiuni nu mai sunt posibile.
La Tractorul, datoriile se ridica la peste 200 de milioane de euro, iar evaluarea de piata a activelor este mai mica de 100 de milioane de euro, in timp ce Rulmentul are debite de peste 70 de milioane de euro, valoarea societatii fiind situata sub 30 de milioane de euro. Prin vanzarea actiunilor, investitorul care le cumpara ar trebui sa le plateasca, ar trebui sa achite datoriile si sa faca investitii. De altfel, potrivit lui Atansiu, nici un investitor nu mai vrea sa cumpere actiuni, ci doreste sa achizitioneze o afacere. Astfel, conducerea AVAS, impreuna cu managerii celor doua uzine, dar si cu liderii de sindicat, a decis vanzarea fluxurilor de productie sub forma de active pentru continuarea productiei de tractoare si respectiv pentru continuarea productiei de rulmenti. Celelalte hale, care inseamna obiecte secundare de activitate si care nu sunt folosite in productia principala, urmeaza sa fie vandute de lichidator prin licitatie.
La Tractorul exista doua fluxuri de productie, unul pentru fabricarea tractoarelor, el incluzand prelucrarea mecanica, prelucrarea prin aschiere, tratamentul termic si montajul, si sectoarele calde, adica turnatoria si forja. La Rulmentul este vorba numai despre productia de rulmenti.
Oficialul AVAS a precizat, in periplul sau printre halele celor doua fabrici brasovene ca „fluxurile de productie vor fi vandute impreuna cu toate brandurile societatilor Tractorul si Rulmentul”. Asadar, investitorii vor fi conditionati sa pastreze obiectului de activitate. Pentru celelalte active nu vor fi nici un fel de conditii. Conducerea AVAS spera ca la sfarsitul lunii februarie 2007 sa programeze licitatiile pentru vanzarea fluxurilor.

Disponibilizari in masa
Partea sociala a celor doi mamuti industriali nu a fost uitata de Atansiu. La Tractorul, programul de restructurare prevede disponibilizarea a 1.800 de angajati, din totalul celor 1.927 care lucreaza in fabrica. In societate vor ramane, astfel, 127 de oameni care se vor ocupa de valorificarea celorlalte active ramase in afara fluxurilor de productie vandute. „Ceilalti 1.800 nu pleaca din Tractorul, ci isi continua activitatea pana in ziua in care se va face transferul de proprietate al activelor vandute. In ziua respectiva, ei pot pleca, dar cu siguranta, majoritatea nu vor fi lasati sa faca acest pas, ci vor fi reangajati de noul proprietar, fiindca el va trebui sa-si continue activitatea si nu o poate face decat cu cei care stiu sa lucreze pe acel flux de productie. Nu stiu daca-i va tine pe toti 1.800, 1.700 sau 1.600, dar oricum, pentru a nu avea surprize, pentru ca nu stim care dintre ei vor fi preluati de noul proprietar, au fost pusi toti pe liste. In acest fel, orice angajat nepreluat isi va primi platile compensatorii. Nu vrem sa-i disponibilizam pe unii care vor fi preluati a doua zi si vor primi plati compensatorii, iar altii nepreluati sa ramana fara plati compensatorii”, a spus Teodor Atanasiu.
Cu Rulmentul situatia este putin diferita, numai 600 de muncitori inscriindu-se pe lista disponibilizatilor. Atanasiu i-a sfatuit ins ape muncitori sa preia modelul de la Tractorul. Numai ca, Ordonanta 8, privind acordarea platilor compesatorii, va iesi din vigoare la sfarsitul lunii ianuarie 2007. Totusi, Teodor Atanasiu a asigurat ca, ea va fi inlocuita de o noua ordonanta tot pentru acordarea platilor compensatorii prin intermediul careia disponibilizatii vor trebui sa se recalifice daca vor sa-si primeasca aceste salarii. „Mai mult decat atat, daca-si gaseste un nou loc de munca, disponibilizatul nu va mai primi platile compensatorii decat in cazul in care salariul sau este mai mic decat suma acordata de stat. Compensatia lunara echivalenta cu salariul mediu net pe ramura va fi acordata timp de doi ani”, a mai explicat seful AVAS.

La Nitramonia, ca la Tractorul
Inainte de a pleca spre Bucuresti Teodor Atanasiu a vizitat platforma Nitramonia Fagaras pentru a se intalni cu directorii si sindicalistii de acolo. „In cazul acestui obiectiv industrial vrem sa scoatem la licitatie societatea Nitroexplosives, care produce explozivi, iar celelalte societati sa fie lichidate dupa modelul Tractorul. Adica, vindem fluxul principal de productie, iar celelalte active separat”. In concluzie, pentru ca investitorii nu mai vor sa cumpere pachete de actiuni, conducerea AVAS a decis sa vanda in prima faza numai fluxurile de productie. De restul activelor se vor ocupa lichidatorii.

Marius OLA

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.