Inflatia anuala va sari de 8 la suta?
Inflatia anuala, care in martie a atins nivelul de 8,63 la suta – un maxim al ultimelor 26 de luni, se va mentine in trimestrul II peste opt la suta, inainte de a incepe sa scada in a doua jumatate a anului, a declarat, joi, la un seminar pe tema politicii monetare, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.
El a afirmat ca in al doilea trimestru din 2008 inflatia ridicata din martie se va mentine, cu suisuri si coborasuri si ca prognoza BNR trebuie privita cu o toleranta de 0,2-0,3 puncte procentuale, pentru Banca Centrala nu are ambitia sa „faca farmacie” in ceea ce priveste precizia prognozei.
Isarescu a mai spus ca inflatia se va mentine ridicata pana spre luna iulie si ca abaterile de 0,2 – 0,3 puncte procentuale nu trebuie privite ca rateuri, caci tin mai degraba de noroc.
In opinia guvernatorului BNR, turbulentele financiare internationale nu vor avea influente directe in Romania, dar influentele indirecte vor ramane si vor fi puternice, in planul credibilitatii si al sensibilitatii la aprecieri externe, unele rautacioase, pentru ca economia Romaniei este una deschisa si in proces de maturizare.
Rata inflatiei in luna martie a fost de 0,67 la suta, iar inflatia anuala (martie 2007-martie 2008) a urcat la 8,63 la suta fata de 7,97 la suta la nivelul lunii februarie, conform datelor publicate de Institutul National de Statistica /INS/.
Pe primul trimestru din 2008, rata cumulata a inflatiei a fost de 2,25 la suta, iar rata medie lunara s-a cifrat la 0,7 la suta fata de 0,1 la suta in 2007.
Pentru 2008, BNR are o tinta de inflatie de 3,8 procente, plus minus un punct procentual. La sfarsitul anului trecut, rata anuala a inflatiei s-a situat la nivelul de 6,57 la suta, fata de 4,87 la suta in decembrie 2006, plasandu-se in afara intervalului de variatie de 3-5 la suta asociat tintei de inflatie de 4 la suta.
Viceguvernatorul Bancii Nationale, Cristian Popa, a dat asigurari ca in Romania „nu exista riscul unei recesiuni”.
Putem avea consecinte ale turbulentelor internationale nefundamentate economic, a explicat Cristian Popa.
Viceguvernatorul a explicat ca sistemul bancar romanesc nu este afectat de lipsa de lichiditate, dar resimte efectele externe.
Efectele majorarii dobanzilor de politica monetara s-au transmis mai repede la noi decat credeam si nu s-au transmis la credite, ci s-au transmis la depozite, ceea ce a condus la ideea ca resursele financiare sunt mai putin abundente decat inainte si ca bancile comerciale au nevoie sa intre in competitie pentru resurse interne.
„Cred ca deocamdata nu avem a gandi efecte pernicioase ale acestui lucru. La Banca Centrala inseamna o transmitere mai eficace si mai rapida a semnalului de politica monetara, inseamna mentinerea unei latimi functionale si mai eficiente a ecartului intre dobanzile pasive si cele active”, a spus Popa