Inflația vs încălzirea globală la… românii!

Inflația vs încălzirea globală la… românii!

1 106

Românii, mai preocupați de inflație decât de încălzirea globală.
Doar 4% din populaţia României consideră schimbările climatice ca fiind cea mai importantă problemă a acestor vremuri

Doar 4% dintre români văd schimbările climatice drept cea mai importantă problemă a acestor vremuri, în raport cu preocuparea pentru costul vieţii şi inflaţie, invocată de către 62% dintre respondenţi. Aceasta reiese din datele incluse în raportul „Starea Climei ‒ România 2024”, dat recent publicităţii, scrie Televiziunea Română.
Conform cercetării, în ceea ce priveşte problemele de mediu, schimbările climatice ocupau locul cinci, cu 7% din populaţie care le considerau prioritare.
În context, defrişările forestiere erau considerate cea mai gravă problemă de mediu (37%), urmate de eliminarea deşeurilor menajere (12%), poluarea aerului (11%) şi epuizarea resurselor naturale (11%), se arată într-un raport făcut public de InfoClima.
De altfel, defrişările erau principala problemă de mediu atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei, însă pentru bărbaţi, problema schimbărilor climatice era abia a şasea pe listă. De asemenea, mai multe femei (51%) decât bărbaţi (46%) credeau că schimbările climatice sunt cauzate de activitatea umană.
La nivel general, aproape jumătate dintre cei chestionaţi (49%) cred că schimbările climatice sunt cauzate exclusiv de oameni, în timp ce 36% sunt de părere că acestea sunt provocate în egală măsură de către oameni şi de procese naturale.
Când vine vorba de impactul schimbărilor climatice asupra domeniilor care pot fi influenţate de politici publice, românii sunt convinşi că agricultura va fi cea mai afectată (37%), urmată de alimentarea cu apă (29%), economie (24%) şi sănătate (22%). În plus, mare parte din populaţie (68%) se declară dispusă să îşi modifice stilul de viaţă pentru a reduce impactul nefast al schimbărilor climatice asupra mediului, iar în această marjă femeile au o pondere mai mare (74%), comparativ cu bărbaţii (60%).
Analiza demografică a arătat că persoanele mai în vârstă (din generaţia născută între anii 1928-1946, şi generaţia „baby boomer”, născută între anii 1946-1964) sunt cel mai puţin înclinate să creadă că schimbările climatice sunt cauzate de activitatea umană. La polul opus, cei care au experimentat un fenomen meteorologic extrem sunt mai convinși că schimbările climatice au cauze antropogenice.
Totodată, generaţiile de mileniali (născuţi între 1981 şi 1996) şi „baby boomer” nu par foarte dispuse să îşi modifice stilul de viaţă.
Raportul „Starea Climei ‒ România 2024” a fost elaborat de o echipă formată din 11 cercetători şi prezintă cele mai recente date şi proiecţii climatice, analizează evoluţia fenomenelor meteorologice extreme, discută evoluţia politicilor de climă, mediu şi energie în România, detaliază progresele şi planurile de viitor pentru sistemul energetic şi abordează atitudinile faţă de schimbările climatice ale românilor. (V.T.)

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.