Inflatie 2010, Prognoza BNR: de la 7,8% la 8,2%

Inflatie 2010,
Prognoza BNR: de la 7,8% la 8,2%

0 225

Banca Nationala a Romaniei a modificat in urcare prognoza de inflatie pentru acest an de la 7,8%, cat estima in luna august, la 8,2%, cifra care va fi anuntata joi la raportul trimestrial asupra inflatiei, au declarat pentru Mediafax surse apropiate negocierilor cu FMI.
„BNR anticipeaza ca va inchide acest an cu o inflatie de 8,2%, scenariu pe care il considera chiar usor optimist daca se vor manifesta anumite riscuri”, au spus sursele citate.
Rata anuala a inflatiei a urcat in septembrie la un nou maxim pentru ultimii doi ani, de 7,77%, depasind estimarea medie a analistilor, de 7,6%.
In august, Banca Nationala a Romaniei a urcat estimarea privind rata inflatiei la finele acestui acest an, de la 3,7% la 7,8%, ca urmare a majorarii TVA de la 19% la 24% incepand din luna iulie.
Consiliul de Administratie al BNR a decis, marti, mentinerea dobanzii de politica monetara la minimul istoric de 6,25%, precum si a ratelor pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta la 15% si, respectiv, 25%.
Totodata, BNR a stabilit tinta de inflatie pentru 2012 la nivelul din 2011, de 3%, plus/minus un punct procentual, si a fixat o tinta stationara incepand din 2013, de 2,5%, plus/minus un punct.

BNR, tintele asumate urmeaza sa fie discutate cu Guvernul
BNR nu s-a incadrat in tinta de inflatie in ultimii trei ani si estimeaza ca rata anuala va depasi intervalul tintit si la finele acestui an, ca urmare a majorarii TVA de la 19% la 24% incepand cu luna iulie.
Rata anuala a inflatiei a coborat la 4,74% anul trecut, dar s-a situat usor in afara intervalului tintit de 2,5 – 4,5%, dupa ce a depasit in 2007 si 2008 limitele superioare ale intervalelor tintite de BNR cu cate 1,5 puncte procentuale, cand s-a plasat la 6,5% si, respectiv, 6,3%.
Inflatia reprezinta unul dintre criteriile fixate in cadrul acordul de finantare externa semnat de Romania, in valoare de 20 miliarde de euro, si coordonat de Fondul Monetar International. Totodata, inflatia se numara printre criteriile de convergenta pe care Romania trebuie sa le indeplineasca pentru aderarea la zona euro.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.