Infrastructura de transport aerian trage Romania in jos in topul destinatiilor turistice
Saptamana trecuta v-am prezentat o sinteza a Planului Operational Sectorial pentru trasnport, sectiunea “Transport aerian”, unde, referitor la acest tip de transport, se scrie negru pe alb “n-avem strategie”. Se vede. Cele cateva randuri, ridicol de putine, dedicate transportului aerian sunt o succesiune de contraziceri si balbaieli jenante. Desi se recunoaste necesitatea dezvoltarii aeroporturilor regionale, concluzia ministerului de resort este ca tot in Otopeni trebuie bagati bani grei. Si in Otopeni, nu zicem nu, dar credem ca trebuie avute in vedere atat modernizarea aeroporturilor? existente, cat si realizarea altora noi.
In momentul de fata, infrastructura de transport aerian, deficitara, ne duce, alaturi de alti factori, taman pe locul 76 intr-un top mondial, realizat de Forumul Economic Mondial, care a analizat 123 de state din punct de vedere al turismului. Pozitia Romaniei este cam pe langa
Pe o scara de la 1 la 7, tara noastra a primit la protectia mediului nota 3,3, la sanatate si igiena nota 3,7, in timp ce infrastructura de transport aerian este notata cu 2,4 aceasta ultima nota tragandu-ne greu in jos. Tarile vecine ne bat si aici, Ungaria se situeaza pe locul 40 iar
Revenind la transportul aerian, acest top demonstreaza inca o data, daca mai era nevoie, utilitatea noului aeroport regional ce va deservi judetele Brasov, Covasna si Harghita, judete cu un potential turistic foarte mare, dar si alte judete invecinate Brasovului, fiind vizate in mod special, datorita apropierii de Brasov, ?statiunile de pe Valea Prahovei.
Totodata se demonstreaza necesitatea implicarii autoritatilor centrale si in acest sector al transportului? si asta cat mai repede cu putinta.
Bianca Sorescu