Inghesuiala la agheasma de Izvorul Tamadurii
De Izvorul Tamadurii, credinciosii merg la biserica pentru a lua Agheasma Mica. Zeci de brasoveni au ascultat la Catedrala din Piata Sfatului slujba inchinata Maicii Domnului, dupa care si-au umplut sticlele cu apa sfintita
De Izvorul Tamadurii, credinciosii merg la biserica pentru a lua Agheasma Mica. Zeci de brasoveni au ascultat la Catedrala din Piata Sfatului slujba inchinata Maicii Domnului, dupa care si-au umplut sticlele cu apa sfintita. Crestinii ortodocsi cred in puterea apei tamaduitoare care, potrivit traditiei, fereste de boli si vindeca trupul si sufletul.
In fiecare an, in prima vineri dupa Pasti, Biserica Ortodoxa sarbatoreste Izvorul Tamaduirii. Este un praznic inchinat Maicii Domnului, menit sa arate rolul Fecioarei Maria in lucrarea mantuirii oamenilor. Numele aminteste de minuni savarsite la un izvor aflat in apropierea Constantinopolului.
Potrivit traditiei, Leon cel Mare, cu putin timp inainte de a ajunge imparat, se plimba printr-o padure, unde a intalnit un batran orb care i-a cerut sa-i dea apa si sa-l duca in cetate.
Maica Domnului i-a spus sa mearga la un izvor in padure, unde i-a potolit orbului setea cu apa dintr-un izvor, cu care i-a si uns ochii.
Orbul si-a recapatat apoi vederea. De-a lungul timpului, apa izvorului a vindecat multe boli si a tamaduit diferite rani si suferinte.
Preotul sfinteste apa si ii stropeste pe credinciosi, in timp ce se canta troparul.
Dupa ce au participat la slujba inchinata Maicii Domnului, zeci de credinciosi care au venit la Catedrala din Piata Sfatului cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” si-au umplut sticlele cu apa sfintita.
Cei mai multi cred ca agheasma le da sanatate trupeasca si sufleteasca.
Sarbatoarea este legata de Maica Domnului, in Vinerea Patimilor, Ea a fost cea care a stat la piciorul Sfintei Cruci pe care era rastignit Fiul Ei, si cum din coasta lui a izvorat apa si sange, Maica Domnului este izvor de tamaduiri, spun preotii.
Vifor Rotar