Inghetarea contributiilor la Pilonul II de pensii

Inghetarea contributiilor la Pilonul II de pensii

0 233

Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), organizatia profesionala a societatilor de administrare a fondurilor de pensii private si a bancilor depozitare din sistem, respinge propunerile de „inghetare” la doi la suta din veniturile salariale brute a contributiilor pentru pilonul II de pensii, asa cum s-a discutat la intalnirea dintre guvern si partenerii sociali pe tema planului de masuri anti-criza.
Potrivit Legii privind fondurile de pensii administrate privat (411/2004, cu modificarile ulterioare), nivelul contributiilor virate catre sistemul privat de pensii creste cu 0,5 puncte procentuale pe an, de la doi la suta in 2008 la sase la suta din veniturile brute ale participantilor in 2016.
„Orice modificare in sens negativ a acestui calendar de crestere a contributiilor din Pilonul II afecteaza grav atat interesele celor 4,6 milioane de participanti la fondurile de pensii private de Pilon II, cat si interesele celor 14 companii de administrare a acestor fonduri de pe piata romaneasca, administratori care reprezinta mari grupuri financiare internationale”, se arata intr-un comunicat al APAPR remis luni Agerpres.
Potrivit unui calcul estimativ al APAPR, plafonarea contributiilor anul acesta ar putea insemna un minus de circa 2.000 de lei in contul fiecarui participant (in conditiile unei perioade medii de cotizare si pe un calcul bazat pe salariul mediu brut pe economie). Plafonarea contributiilor afecteaza in primul rand dreptul de proprietate al participantilor asupra sumelor acumulate in fondurile de pensii administrate privat.
APAPR sustine ca o astfel de masura ar duce la afectarea imaginii si relatiilor internationale ale Romaniei, intrucat periclitarea investitiilor facute deja de administratorii din Pilonul II aduce atingere tratatelor bilaterale de protejare reciproca a investitiilor pe care Romania le are incheiate cu statele de unde provin actionarii companiile de administrare de pe piata de pensii administrate privat. Pe parcursul anilor 2007-2008, aceste companii au realizat investitii de peste 500 de milioane de euro in Romania, fiind probabil sectorul institutional cu cele mai semnificative investitii straine realizate in tara noastra in perioada mentionata.
O alta consecinta ar fi reactia negativa imediate din partea organismelor europene, precum si a organizatiilor profesionale ale fondurilor de pensii private europene si internationale, la care APAPR este afiliata. Sistemul de pensii administrate privat din Romania este construit pe modelul si la initiativa Bancii Mondiale, bucurandu-se de sustinerea explicita a Bancii Mondiale si a Fondului Monetar International, care au recomandat Guvernului Romaniei si in cadrul vizitei din noiembrie 2008, sa mentina angajamentele de crestere a contributiilor catre Pilonul II, potrivit legii.
APAPR considera absolut necesara respectarea legii si majorarea contributiilor virate catre Pilonul II de pensii administrate privat de la 2 la 2,5 la suta in luna martie 2009 si mentinerea calendarului ulterior de crestere, potrivit legislatiei si angajamentelor strategice, pe termen lung, ale statului roman.

Sursa: AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.