Home Arhiva Innoirea timpului – Traditiile lunii noiembrie (“Brumar†sau “Promorarâ€)- Ajunul Sf. Andrei...
Innoirea timpului – Traditiile lunii noiembrie (“Brumar†sau “Promorarâ€)- Ajunul Sf. Andrei
29 Noiembrie: Ajunul Sf. Andrei Aceasta noapte este considerata una dintre cele mai importante din calendarul popular si este numita „noaptea strigoilor”. Despre strigoi se crede ca „joaca la rascruci”, sau in preajma caselor parasite, ca iau coasele si limbile de melita gasite pe-afara si se bat cu ele la hotare, motiv pentru care gospodarii au grija de cu seara sa nu lase pe-afara aceste unelte. In noaptea Sf. Andrei se spune ca "umbla strigoii" sa fure "mana vacilor", "mintile oamenilor" si "rodul livezilor", fortele malefice interfereaza cu cele benefice, vazutul cu nevazutul, toate-acestea avand o influenta profunda asupra existentei omului in matca ei fireasca.
Taranul roman foloseste impotriva acestor forte, ca principal element apotropaic, usturoiul. Pentru a opri patrunderea duhurilor rele la oameni si animale, se ung cu usturoi pisat, atat usile si ferestrele caselor, cat si ale grajdurilor.
Cea mai importanta actiune din aceasta noapte este "pazitul usturoiului", obicei prin care se presupune ca usturoiul va fi inzestrat cu calitati necesare alungarii fortelor malefice. Pentru aceasta, fete si flacai petrec la o casa ale carei usi si ferestre au fost unse cu usturoi. Fiecare fata aduce trei capatani de usturoi, le pune intr-o covata si, in timp ce tinerii petrec, o batrana, la lumina unei lumanari, pazeste cu strasnicie usturoiul.
Daca flacaii reusesc sa fure din usturoiul unei fete, acesteia nu-i va merge bine. Dimineata, covata cu usturoi este scoasa in curte si jucata de un flacau. Usturoiul astfel pazit se amesteca primavara cu cel pentru semanat, cu scopul de a da rod bun si se ia putin cand pleci la drum lung pentru a fi ferit de rele. In decursul anului, usturoiul este pastrat la icoana si folosit ca remediu terapeutic impotriva diferitelor boli sau vraji, iar prin purtarea la brau, de catre fetele fecioare, devine aducator de petitori.
In aceasta noapte, fetele mai cauta semne ale destinului si incercand sa vada chipul ursitului privind intr-o oglinda marginita de doua lumanari, ori visandu-l pe acesta, dupa ce si-au pus busuioc sub perna.
Unele fete isi pun 41 boabe de grau sub perna si daca viseaza ca cineva le fura graul, e semn ca se vor marita in acel an. In alte locuri, fetele de maritat isi vad ursitul daca privesc intr-o fantana cu ajutorul unei lumanari de la Pasti.
De asemenea, in aceasta noapte se cauta de noroc punandu-se noua cesti cu apa intr-o strachina noua, care, apoi se aseaza sub icoane.
Daca a doua zi, in strachina vor fi tot noua cani cu apa, cine-a pus-o va avea noroc. Tot in noaptea Sfantului Andrei se fac si observatii meteorologice.
• Iarna va fi cu moina daca luna va fi plina si cerul senin;
• daca cerul va fi intunecat, va ninge sau va ploua, peste iarna vor fi zapezi mari si grele.
Se spune despre animale ca in aceasta noapte vorbesc, dar omul nu e bine sa le-asculte, caci e semn de moarte.