Innoirea timpului – Traditiile lunii noiembrie (“Brumar” sau “Promorar”) – Sf. Andrei...

Innoirea timpului – Traditiile lunii noiembrie (“Brumar” sau “Promorar”) – Sf. Andrei

0 732
30 Noiembrie: Sf. Andrei Sfantul Andrei, numit in traditia populara „Andrei Cap de Iarna”, este patronul spiritual al romanilor, iar sub obladuirea acestuia, taranii nostri au pus o serie de obiceiuri care sa asigure protectia gospodariilor. Sf. Andrei ii apara pe oameni de lupi, fiind socotit stapanul acestora.
Aceasta sarbatoare se celebreaza pentru oamenii care pleaca in lungi calatorii si pentru ca lupii sa nu se apropie de gospodarii. In aceasta zi se ingroapa sare sub usa grajdului, care apoi se dezgroapa la Sangiorz si li se da vacilor pentru a fi ferite de lupi si de alte rele, pe tot parcursul anului.
Tot cu rol apotropaic, in aceasta zi mai au loc o serie de gesturi: nu se scoate gunoiul afara dupa ce s-a maturat, nu se ranesc grajdurile, femeile nu se piaptana, nu se da de pomana si nici cu imprumut.
Tinerii in pragul casatoriei pun grau la incoltit, iar cei carora le va creste mai frumos, vor fi norocosi. In aceasta zi Sf. Andrei, copiii pun ramuri de mar, par sau prun la inflorit, pe care, de Sf. Vasile, le folosesc drept sorcova.
Conform unor ritualuri geto-dacice, Anul Nou se celebra la Sfantul Andrei. Si pentru ca dacii aveau un cult pentru lup, aceasta zi era numita „Luparia” in unele regiuni, sau „Ziua Lupului”.
Se spune ca in aceasta zi lupul este mai ager si, spre deosebire de celelalte zile din an, cand gatul ii este teapan, acum poate sa si-l intoarca, de-aici si vorba traditionala „isi vede lupul coada”.
In Ziua Sf. Andrei, lupul devine primejdios atat pentru vite, cat si pentru oameni.
Aceasta zi se mai numeste si Gadinetul schiop. In aceasta luna sunt mai multe zile inchinate lupului sub numele generic „Filipii de Toamna”.
Acestea incep cu ,,Ziua lupului”, continua cu Gadinetii, cu Filipul cel Schiop si se incheie cu Sf. Andrei, caruia i se mai spune si ,,stapanul oilor”.
Pentru a-si apara gospodaria de lupi, taranii nostri obisnuiau sa unga stalpii portilor, ferestrele si pragul usilor cu usturoi. Din aceasta zi pana la Craciun, fetele si femeile nu mai torc sau tes, pentru a nu o supara pe Maica Domnului.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.