Inotul intareste organismul

Inotul intareste organismul

0 283

In anotimpul rece, o alternativa la miscarea in aer liber, redusa datorita conditiilor atmosferice si a zilei scurte, este inotul in bazine acoperite. Miscarea in apa nu dauneaza incheieturilor, ba din contra, si previne o serie de indispozitii legate de starea sanatatii.
Miscarea in apa este recomandata si mai ales de folos supraponderalilor, inotatorul, in general, dar mai ales cel supraponderal, trebuind sa-si „care” in apa doar 10% din greutatea sa – chestia cu principiul lui Arhimede – astfel el miscandu-se in apa mult mai usor decat pe uscat.
Printr-un antrenament regulat in bazin se arde surplusul de calorii si se „topeste” grasimea din organism.
Si cei care prezinta dureri la incheieturi (mai ales la genunchi) sau spate sunt sfatuiti sa practice inotul, deoarece regiunile cu dureri sunt, datorita consistentei apei, intr-un mod mult mai bland, mai usor si mai catifelat masate si intarite decat prin alte metode.
Inotul este si un stimulent in cazul gravidelor, persoanelor in varsta sau celor in faza de reabilitare/convalescenta.
Miscarea in apa revigoreaza sistemul circulatoriu, prevenind bolile cardiovasculare. Sunt intariti muschii, iar nivelul glicemiei scade, prevenind diabetul.
Mai este prevenita, deasemenea, imbolnavirea venelor si arterelor, adica multraspandita arteriopatie, iar prin punerea in miscare a sangelui dispar si durerile de cap.
Se impun insa si precautii, mai ales cand se practica doar anumite stiluri de inot care cer tinerea capului tot timpul sus, deasupra apei, prin aceasta putandu-se provoca leziuni zonei cervicale. De aceea cele mai recomandate stiluri de inot, in cazurile de fata, sunt craul si spate.
Se mai recomanda, inainte de intrarea in bazin, a unui dus cat mai rece posibil (in limite normale) pentru prevenirea si evitarea unor probleme cardiace in contactul brusc cu apa din bazin.
Pacat ca, la noi in tara si, mai ales, in Brasov, numarul de bazine de inot, raportat la numarul populatiei si a amatorilor doritori de miscare prin inot, este extrem de limitat, pe deasupra si pretul biletelor de intrare fiind, pentru multi, prohibitiv fata de bugetul familiei.
Dar nu suntem si noi in Europa, chiar daca nu ne permitem ore la bazin, pentru ca inotam prin belele si nevoi?

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.