INS va colecta on-line datele statistice
Institutul National de Statistica /INS/ va colecta on-line datele statistice in anchetele si cercetarile care vizeaza intreprinderile si unitatile administrative, dupa ce va implementa pana in toamna lui 2010 un proiect finantat din fonduri structurale de la Uniunea Europeana /UE/.
Proiectul presupune realizarea unui portal web pentru preluarea datelor statistice on-line, imbunatatind astfel accesul cetatenilor, mediului de afaceri si institutiilor publice la informatii prin intermediul unor servicii publice modernizate, a declarat vineri presedintele INS, Vergil Voineagu, la lansarea proiectului ‘Portal web pentru preluarea on-line a datelor statistice’, co-finantat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala, in baza contractului de finantare incheiat cu Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale.
Acest proiect este in valoare de 25,493 milioane lei, a precizat presedintele INS. Din acest total, fondurile nerambursabile se cifreaza la circa 17 milioane lei, co-finantarea este de aproximativ trei milioane lei, iar restul sunt asa-numitele cheltuieli neeligibile (TVA, dobanzi), care sunt suportate de la bugetul de stat.
Proiectul a fost depus in noiembrie 2008, iar contractul de finantare a fost semnat in august 2009, implementarea fiind prevazuta sa dureze 14 luni.
Potrivit presedintelui INS, portalul on-line va fi testat pentru 20 de anchete si cercetari statistice, pentru indicatori pe termen scurt, cum ar fi cercetarile care se refera la structurile de primire turistica si agentiile de turism, autorizatiile de construire cladiri, activitatea de cercetare-dezvoltare, locuintele terminate, ancheta locurilor de munca, costul fortei de munca, transportul rutier de marfuri si de pasageri, activitatea bibliotecilor.
In decurs de cinci ani, sistemul va fi extins la 200 de anchete si cercetari statistice realizate de INS. Sistemul nu se va aplica pentru anchetele si cercetarile care vizeaza gospodariile si nici in cazul recensamintelor, unde, conform estimarilor reprezentantilor INS, ar aduce teoretic reduceri de costuri cu 50 al suta (costul unui recensamant este de circa 24 milioane euro).