Insolvenţă generalizata in administratia publica?

Insolvenţă generalizata in administratia publica?

0 470
Iata ca cei din Ministerul FinanÅ£elor Publice recunosc dezastrul din administratia publica locala estimand că 13 comune ar fi în stare de insolvenţă, iar 50 de unităţi administrativ teritoriale ar fi în criză financiară. Cifrele avansate sunt intentionat reduse pentru a nu se recunoaste falimentul politicii duse iresponsabil in toti acesti cunoscuti si ca Regimul Basescu.
Oficial Ministerul FinanÅ£elor Publice estimează că 13 comune ar fi in stare de insolvenţă, iar 50 de unităţi administrativ teritoriale ar fi în criză financiară, a declarat joi, la Realitatea TV, ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea.
Potrivit unei OrdonanÅ£e aprobate recent de Guvern, o unitate administrativ-teritorială este în stare de insolvenţă dacă datoriile neachitate cu o vechime mai mare de 120 de zile depăşesc jumătate din bugetul anual al acelei administraÅ£ii. Voinea a precizat că din 3.200 de unităţi administrativ teritoriale, 1.000 nu au deloc arierate (datorii neachitate mai vechi de 90 de zile), iar 2.000 au plăţi restante, dar care nu se încadrează în categoria arieratelor (restanÅ£ele sunt mai mici de 90 de zile).
"Anul acesta am avut un plafon de 800 milioane lei cu care statul să împrumute autorităţile locale. Tot plafonul s-a dus pe plata arieratelor. Nu este soluÅ£ia cea mai bună, pentru că îi favorizează tot pe cei care acumulează datorii. Primăriile nu trebuie să mai acumuleze datorii de acum înainte ÅŸi soluÅ£ia cea mai corectă este insolvenÅ£a", a mai spus ministrul delegat pentru buget.
 
Singura solutie – insolventa si pedepsirea risipei
După intrarea în vigoare a OrdonanÅ£ei, primarii trebuie să analizeze situaÅ£ia financiară a unităţii respective ÅŸi dacă se încadrează în situaÅ£ia de insolvenţă trebuie să solicite deschiderea acestei proceduri. O legislaÅ£ie asemănătoare este aplicată ÅŸi în alte state – SUA, Marea Britanie, Germania, Ungaria, Polonia. În perioada în care primăria intră sub administrare specială primarul nu mai are voie să facă angajări, investiÅ£ii ÅŸi să încheie alte contracte.
Administratorul special poate chiar să rezilieze din contractele vechi. Pe de altă arte, după ce se deschide această procedură, furnizorii de servicii – de electricitate, gaze, apă – care au de recuperat datorii nu au voie să întrerupă furnizarea acestor servicii către comunitatea locală.
 
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.