Institutia Procurorului European votata in Parlamentul European
Parlamentul European a adoptat, miercuri, raportul europarlamentarului roman Monica Macovei (independent/PPE), privind propunerea de regulament a Comisiei Europene pentru infiintarea Procurorului European, institutie comunitara care va putea investiga fraudele cu fonduri europene in statele membre UE, inclusiv Romania.
Potrivit unui comunicat de presa emis de cabinetul Monicai Macovei, raportul ei privind Regulamentul de infiintare a Biroului Procurorului European a fost aprobat de plenul PE cu 487 de voturi pentru, 165 de voturi impotriva si 33 de abtineri.
Rezolutia trece in revista stadiul discutiilor dintre statele membre si subliniaza prioritatile Parlamentului in vederea crearii Parchetului European, a mentionat, la ransul sau, Biroul de presa al PE, intr-un comunicat.
„Avem procurori romani anticoruptie care indeplinesc criteriile pentru a fi procurori europeni si care pot oferi lectii despre combaterea eficienta a fraudelor si coruptiei”, a declarat Macovei, raportorul Parlamentului European pentru propunerea de regulament a Comisiei, privind Procurorul European.
Europarlamentarul roman a scris Raportul si l-a negociat cu parlamentari europeni din toate grupurile politice, cu reprezentanti politici ai statelor membre si dupa intalniri tehnice cu procurori din majoritatea statelor Uniunii Europene, se mai arata in comunicat.
„Sa nu uitam ca suntem gardienii banilor cetatenilor nostri. Asta doresc sa fie si Biroul Procurorului European”, a declarat Monica Macovei, potrivit comunicatului.
Conform sursei citate, noua institutie europeana, care este prevazuta in Tratatul de la Lisabona, este necesara in cintextul in care „oamenii sunt preocupati de amploarea fraudelor cu bani europeni”.
La dezbaterea din plenul Parlamentului European, Comisarul European pentru Justitie, Vera Jourova, a declarat ca 1-2 miliarde de euro vor fi recuperate anual, prin anchetarea fraudei de catre Biroul Procurorului European.
„Desigur, aceasta cifra va creste odata cu intarirea Biroului si a retelei de procurori europeni anti-frauda din statele Uniunii”, a comentat, la randul ei, Monica Macovei.
Potrivit raportului, Biroul Procurorului European va efectua investigatii penale si va trimite in judecata persoanele invinuite de comiterea infractiunilor care afecteaza bugetul Uniunii. Institutia Procurorului European va avea 2 componente:
- (1) un birou central, format din 25 de procurori europeni selectati pe baza unei competitii deschise, cu un procuror sef, si
- (2) a doua componenta va fi alcatuita din procurori europeni delegati, care vor fi, practic, procurori din statele membre care vor lucra in continuare in statele lor in cazurile de frauda cu bani europeni, dar printr-o colaborare directa cu biroul central.
„Grupurile de crima organizata pentru fraudarea banilor europeni pot fi anihilate eficient numai de un grup de procurori europeni care lucreaza impreuna si rapid. Desigur, toate investigatiile, cum sunt perchezitiile, audierile, interceptarile sau arestarile preventive vor respecta legile tarilor in care se fac, drepturile celor anchetati si regulile procesului echitabil”, a mai declarat Monica Macovei.
Potrivit comunicatului PE, in rezolutia votata miercuri, eurodeputatii subliniaza ca Parchetul European, care ar urma sa fie creat pentru a lupta impotriva fraudelor comise la bugetul UE si pentru a ajuta la recuperarea banilor contribuabililor, va trebui trebuie sa fie deplin independent si responsabil din punct de vedere democratic.
In rezolutie, deputatii au subliniat ca structura Parchetului European trebuie sa fie „complet independenta de guvernele nationale si de institutiile UE si protejata de influenta si presiunea politica”.
Ei mai subliniaza ca regulile care guverneaza distributia jurisdictiei intre Parchetul European si autoritatile nationale trebuie sa fie clar definite pentru a evita neclaritatile. Autoritatile nationale care se confrunta cu investigatii care pot sa fie de competenta Parchetului European trebuie sa fie obligate sa informeze Parchetul despre ele, iar Parchetul trebuie sa aiba dreptul de le prelua daca acest lucru este considerat potrivit.
Procedurile de selectie pentru pozitiile de procuror trebuie sa fie deschise, obiective si transparente, spun deputatii. Ei sugereaza un concurs deschis pentru candidati prin care procurorii sa fie numiti de Consiliu si de Parlament prin acord comun, pe baza unor liste de rezerva realizate de Comisie, in urma unor evaluari efectuate de experti independenti. Procurorul General trebuie sa fie numit prin aceeasi procedura, dupa o audiere in Parlament, se mai arata in text.
Pentru ca regulamentul UE sa fie adoptat, trebuie sa intruneasca acordul statelor membre, in Consiliului Uniunii Europene, precum si consimtamantul Parlamentul European.