Insulta si calomnia, inapoi in penal

Insulta si calomnia, inapoi in penal

0 272

Saptamana trecuta, cu ocazia luarii in discutie a unei exceptii de neconstitutionalitate intr-un proces, Curtea Constitutionala a decis ca abrogarea articolelor privind incriminarea calomniei si insultei este neconstitutionala. Astfel, Curtea Constitutionala a constatat ca sunt neconstitutionale dispozitiile articolului I, punctul 56 din Legea 278/2006 – privind pentru modificarea si completarea Codului penal.


Concret, Curtea a stabilit ca abrogarea articolelor 205 (insulta), 206 (calomnia) si 207 (proba veritatii) este neconstitutionala, decizia nefiind inca motivata. Potrivit articolului 31 din Legea 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, decizia prin care se constata neconstitutionalitatea unei legi sau ordonante ori a unei dispozitii dintr-o lege sau dintr-o ordonanta in vigoare este definitiva si obligatorie. In caz de admitere a exceptiei, Curtea se va pronunta si asupra constitutionalitatii altor prevederi din actul atacat, de care, in mod necesar si evident, nu pot fi disociate prevederile mentionate in sesizare.


Dispozitiile din legile si ordonantele in vigoare constatate ca fiind neconstitutionale isi inceteaza efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curtii Constitutionale daca, in acest interval, Parlamentul sau Guvernul, dupa caz, nu pune de acord prevederile neconstitutionale cu dispozitiile Constitutiei. Pe durata acestui termen, dispozitiile constatate ca fiind neconstitutionale sunt suspendate de drept. Initiativa legislativa de modificare a Codului penal ii apartine ministrului Justitiei.


?


La aflarea vestii, majoritatea politicienilor s-au declarat de acord cu decizia Curtii. Astfel, presedintele Comisiei juridice a Camerei Deputatilor, Sergiu Andon (PC), considera corecta decizia Curtii Constitutionale si sustine ca de vina pentru situatia creata este ministrul Justitiei care, in scop populist, a facut presei „un cadou otravit”. „Inca o data se divulga unul din actele demagogice ale Monicai Macovei, care, in scop populist, pentru a castiga simpatia presei, a scos din Codul penal insulta si calomnia, desi aceasta dezincriminare nu avea cum sa reziste la Curtea Constitutionala si la Curtile Europene ale Justitiei”, a declarat Sergiu Andon.


Deputatul PRM Lucian Bolcas a declarat ca este foarte corecta decizia Curtii Constitutionale de a declara neconstitutionala abrogarea incriminarii insultei si calomniei din Codul penal si a precizat ca trebuie elaborata o lege a presei pentru a apara libertatea presei. In opinia deputatului PRM, abrogarea textelor care incriminau insulta si calomnia s-a facut din cauza presiunilor celor care lucreaza in presa scrisa si in audiovizual si care au considerat ca textele privind calomnia si insulta pot sa fie un instrument impotriva lor.


La randul sau, vicepresedintele PNL Norica Nicolai a declarat ca ministrul Justitiei are obligatia ca, in termen de 45 de zile, potrivit Constitutiei, sa modifice Legea 278/2006, reincriminand infractiunile de insulta si calomnie.


?

Sunt si opinii care nu agreeaza decizia Curtii, cum ar cea a liderului FSD Renate Weber a declarat ca nu intelege motivul pentru care Curtea Constitutionala a declarat ca dezincriminarea calomniei si insultei ar fi in neconcordanta cu Legea fundamentala, apreciind ca, pana la redactarea deciziei, este de neinteles motivatia magistratilor. „Imi este foarte greu sa ma pronunt pana nu vad hotararea motivata a Curtii Constitutionale. Totusi, nu vad de ce respectivul articol din legea care modifica Codul Penal in ceea ce priveste raspunderea pentru calomnie si insulta ar fi neconcordant cu Legea fundamentala. E drept ca in Constitutie este prevazut ca dreptul la libera exprimare nu poate afecta demnitatea persoanei, insa modul in care aceste doua fapte sunt pedepsite tine strict de vointa legiuitorului, nicidecum nu este stipulat de Constitutie. Practic, legea prevede in continuare o raspundere pentru calomnie sau insulta, insa nu una penala, ci una civila, iar aceasta decizie a legiuitorului nu vad de ce ar fi neconstitutionala”, a declarat Renate Weber.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.