Întâlnire România-China ținută la „secret” de MAE! Unde ne poate duce sasul...

Întâlnire România-China ținută la „secret” de MAE! Unde ne poate duce sasul cu politica externă?

1 127

Ambasadorul Chinei în România, ES Han Chunlin, a fost primit zilele trecute de ministrul român al Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, eveniment prezentat exclusive de partea chineză. Pe site-ul ministerului român, evenimentul este trecut la secret nefiind prezentat, nici la secțiunea Comunicate, nici la secțiunea Actualitatea MAE (vezi foto jos). Acest tip de comunicare diplomatică a devenit o normalitate în România ultimilor ani, la nivelul MAE și Președinției.
În aceste condiții, potrivit Ambasadei RP Chineze la București, la data de 30 Ianuarie 2024, cei doi diplomați au făcut un schimb de opinii cu privire la relațiile China-România și la problemele internaționale și regionale de interes comun.
Ambasadorul Han Chunlin a prezentat gândirea chineză privind construirea unei comunități cu un viitor comun pentru omenire, conceptul de bază al președintelui Xi Jinping privind diplomația și relațiile cu țările majore în noua eră. Ca răspuns la o serie de probleme și provocări cu care se confruntă lumea astăzi, China pledează pentru o lume multipolară egală și ordonată și pentru o globalizare economică incluzivă.
Nu în cele din urmă, diplomatul chinez a arătat că, de la stabilirea relațiilor diplomatice China-România, în urmă cu 75 de ani, relațiile dintre cele două țări au rezistat testului schimbărilor internaționale și au menținut întotdeauna o dezvoltare stabilă.
China apreciază aderarea pe termen lung a României la angajamentul unei singure Chine și este pregătită să colaboreze cu România pentru a reînnoi prietenia tradițională, pentru a aprofunda cooperarea practică și pentru a promova dezvoltarea constantă și pe termen lung a parteneriatului cuprinzător de prietenie și cooperare China-România.
În continuă duplicitate, rezervă și maximă reținere în relația cu China, ministrul Luminiţa Odobescu a declarat, cu patru zile înaintea primirii Ambasadorului Chinei, că, în contextul celor 75 de ani de relaţii diplomatice blilaterale, marcați în 2024, Bucureștiul pleacă de la anumite “principii de cooperare”, principia “legate de ordinea internaţională bazată pe reguli şi de faptul că suntem membri ai Uniunii Europene şi ai NATO şi avem o abordare comună, ca să spun aşa, atât în Uniunea Europeană, cât şi în NATO, în ceea ce priveşte China”. (DIGI24)
Concret, ministrul Odobescu a reiterate lipsa de independență politică, diplomatică și economică a României. repetând un mesaj transmis, în 2021, de fostul ministru de Externe, Bogdan Aurescu. Potrivit acestuia, „Acolo unde un dialog constructiv cu Beijingul este posibil, el trebuie pus în practică și identificate domeniile de interes comun în care să putem coopera.
De altfel, China cunoaște faptul că România face parte dintr-o comunitate de valori și dintr-o alianță politico-militară de succes, iar relațiile bilaterale româno-chineze trebuie să continue să aibă la bază respectul reciproc și principiile fundamentale ale relațiilor interstatale”.
(G4Media)
Având în vedere că politica exteră a României este jucăria exclusivă a președintelui, dar și faptul că Aurescu și Odobescu s-au schimbat în funcții la Președinția României și la Ministerul Afacerilor Externe, este de înțeles că principala antenă de bruiaj în relația cu China este președintele Klaus Iohannis, care imprimă frecvența și nivelul primit de la emițătoarele SUA-UE.
Rotația premierilor de la București, produsă în 2023, când Marcel Ciolacu (PSD) a preluat scaunul lui Nicolae Ciucă (PNL), nu a însemnat nimic mai mult decât o schimbare de marionete.
PSD-ul tradițional mai apropiat de China a rămas duplicitar, atent la bastonul partenerilor strategici occidentali, neavând îndrăzneala să regleze tonul și atitudinea în relația România-China.

O ultimă demonstrație a fost oferită, la 31 Ianuaerie a.c., când, la evenimentul de marcare la București a Anului Nou chinezesc, organizat de Ambasada Chinei și pentru a sărbători 75 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice, Guvernul României a fost reprezentat la nivel de Secretarul de Stat MAE și de prefectul Bucureștiului.

Autor: Dan Tomozei
Sursa: DanTomozei.roi

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.