INTELIGENTUL BASESCU SI RUSSIA
D.D.Rujan
La inceputul saptamanii, doua evenimente, fiecare interesant in felul lui, au stimulat opinia publica romaneasca.
LA BUCURESTI, Presedintele Traian Basescu a participat la deschiderea Expozitiei filatelice mondiale, unde s-a lansat emisiunea filatelica comuna Romania-Federatia Rusa intitulata: „130 de ani de relatii diplomatice. Monumente ce apartin patrimoniului mondial UNESCO „.
LA NEW YORK, primarul Michael Bloomberg a participat la al 6-lea Festival cultural organizat de comunitatea rusa, intitulat ” Mostenirea noastra „. Protocolar si curtenitor, celebrul primar new-yorkez a declarat public la festivitatea de la marele Muzeu Metropolitan ca „rusii au contribuit urias la dezvoltarea SUA. Ei au daruit Americii elicopterul, televizorul si Google”.
IN CAPITALA ROMANIEI, Presedintele Basescu, lipsit de cunostinte elementare, chiar si in domeniul politicii externe, declara stupid: „Avem 130 de ani in care relatiile au fost adesea complicate.” Dar ne-a promis ca evolutiile ultimilor ani dovedesc ca „lucrurile vor evolua pozitiv in relatia romano-rusa”.
Diferenta de atitudine publica, dar si de cunostinte, intre un presedinte de tara (ce declara stupid , „Marea Neagra este un lac rusesc”) si primarul unei Metropole cu o populatie aproape cat a Romaniei, este evidenta.
Ce ar trebui sa sa nu uite Presedintele Basescu despre relatiile romano-ruse ? In primul rand ca de-a lungul istoriei (deci nu doar a ultimilor 130 de ani !) rusii au purtat razboaie, ba de cucerire, ba de „aparare”, cu suedezii, cu polonezii, cu austriecii, cu turcii, cu germanii, cu lituanienii, cu englezii si francezii in razboiul Crimeii, cu finlandezii, etc. Dar cu romanii, pana la „Pactul Ribentrop-Molotov”, din preajma celui de-al doilea Razboi mondial, chiar niciodata. In mai multe confruntari din ultimii 130 de ani, Principatele Romane si Rusia au fost aliati.
Adevarat, Insula Serpilor si cele cinci insule din Delta, care au mutat granita dintre Romania si URSS la doi pasi de Sulina, sunt un contencios istoric dureros ! Dar aceste teritorii romanesti au fost acaparate de catre URSS fara titlu de proprietate. In Tratatul de la Paris, din 1947, se precizeaza clar ca granita postbelica dintre Romania si URSS, inclusiv la gurile Dunarii, este cea stabilita pe situatia existenta in iunie 1940, cand ele apartineau Romaniei ! Aceste teritorii au fost „mostenite” cu japca de Ucraina, in virtutea unei neintelese inertii europene si chiar a unei lipse de reactie a Statului Roman in momentul destramarii Uniunii Sovietice.
In momentul de fata, Rusia are chiar probleme mai mari cu Ucraina decat Romania, daca ne gandim la situatia Crimeii, ca si a populatiilor rusofone de acolo, inclusiv din regiunea Odesei si Donbas. Sunt 25 de milioane de rusi in afara granitelor actuale (marea lor majoritate in Ucraina !) si „Maica Rusia” nu poate sa nu se gandeasca serios la acest lucru. Iar problemele noastre principale sunt tocmai cu Ucraina (si la Nord si la Sud), si nu cu Rusia.
Chiar si problema faimosului “Tezaur de la Moscova” a redevenit o chestiune deschisa dialogului, pentru ca, se pare, acesta a fost predat Japoniei, in anul 1917. Iata un subiect asupra caruia merita sa zabovim in zilele urmatoare.