International Herald Tribune:Romania ingrijirea medicala doar pe spaga

International Herald Tribune:
Romania ingrijirea medicala doar pe spaga

0 227

Romania, tara balcanica saraca, cu 22 de milioane de locuitori, care a devenit membru al Uniunii Europene acum doi ani, se chinuie si acum sa eradicheze coruptia ce dateaza din perioada comunista, de pe vremea cand oamenii stateau la cozi imense pentru bunuri si servicii de stricta necesitate, scrie International Herald Tribune.
Potrivit publicatiei, romanii spun ca spaga este prezenta zilnic, peste tot, dar cele mai mari abuzuri sunt de departe cele din sistemul national de sanatate. Aici, mita a infectat sistemul intr-o proportie atat de mare, incat, in lipsa „atentiilor”, medicii ii lasa uneori sa moara pe pacientii aflati in stare grava.

CE isi face griji, romanii recunosc ca mita e prezenta peste tot
Potrivit International Herald Tribune, Comisia Europeana este tot mai ingrijorata de faptul ca Romania, dar si alte tari proaspat admise in Uniunea Europeana, neglijeaza legile din blocul comunitar. CE a publicat, luna trecuta, un raport in care condamna Romania pentru faptul ca tergiverseaza reformele necesare pentru combaterea coruptiei. Si Transparency International a plasat Romania pe locul al doilea in topul celor mai corupte tari dintre cele 27 de state membre UE.
In Romania, scrie International Herald Tribune, numai in ultimii ani s-au confruntat cu acuzatii de coruptie un fost prim ministru, peste 1.100 de medici si profesori, 170 de ofiteri de politie si 3 generali.
Potrivit publicatiei, romanii spun ca ciubucul este prezent zilnic, peste tot, dar cele mai mari abuzuri sunt de departe cele din sistemul national de sanatate. Aici, mita a infectat sistemul intr-o proportie atat de mare, incat, in lipsa „atentiilor”, medicii ii lasa uneori sa moara pe pacientii aflati in stare grava.

Barbatul de la Slatina, lasat sa moara pentru ca „nu era o urgenta”
Problemele din sistemul medical romanesc au iesit la iveala, inca o data, in ianuarie anul acesta, cand un barbat in varsta de 63 de ani a fost lasat sa moara de atac de cord pe holurile spitalului, fiind plimbat de la o sectie la alta. Mihaela Ionita, asistenta care l-a insotit de la o usa la alta, incercand sa gaseasca un doctor care sa ii acorde ajutor barbatului, crede ca medicii au refuzat sa il ingrijeasca din cauza ca „barbatul parea sarac si nu si-ar fi permis sa ofere doctorilor bacsis”. Pozitia oficiala a spitalului a fost insa alta – Mihai Constantinescu nu parea sa fie un caz de urgenta.
Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania, care reprezinta 47.000 de doctori, da vina pe faptul ca medicii romani au un salariu lunar mediu echivalent cu 510 dolari.
„Oamenii nu vor sa mearga la un doctor care se gandeste „Cu ce o sa imi hranesc copiii sau de unde imi platesc chiria”, spune Vasile Astarastoae. „Asa ca este vorba despre o intelegere tacita intre doctori si pacienti, in ceea ce priveste mita din sistem.”

O spitalizare = trei sferturi din venitul lunar al familiei
In anul 2005, un studiu realizat de Banca Mondiala arata ca platile neoficiale ajung anual la circa 360 de milioane de dolari. In cazul unei boli care necesita spitalizare, pacientii platesc, de regula, ca mita, o suma echivalenta cu trei sferturi din venitul lunar al familiei.
Unii medici spun ca sistemul mitei este atat de adanc inradacinat, incat, atunci cand refuza sa primeasca bani de la un pacient, acesta ajunge sa traga concluzia ca boala sa este incurabila, negasind alta explicatie pentru faptul ca a fost refuzat.
Spre exemplu, un doctor roman a povestit pentru cotidianul strain ca un pacient a vrut sa ii ofere o excursie in Dubai, insa a refuzat oferta.

Spitalele fac schimb de „liste de tarife”
Mita are si regulile ei nescrise. Daca pentru o operatie de apendicita, pacientul scoate din buzunar „doar” echivalentul a 127 de dolari, pentru o operatie pe creier, „costurile suplimentare” din spital ajung pana la aproape 6.400 de dolari. Informatiile privind sumele care trebuie bagate in buzunarele doctorilor sau asistentelor circula de la un om la altul, si au ajuns chiar sa fie publicate pe blog-uri si web site-uri, noteaza International Herald Tribune.
Victor Alistar, directorul Transparency International Romania, spune ca spitalele publice romanesti fac chiar schimb uneori de „liste de plati suplimentare”, pentru a se asigura ca „tarifele” sunt aceleasi.

„Cazul Sebastian Lungu”
Jurnalistii de la International Herald Tribune au stat de vorba cu parintii micutului Sebastian Lungu, oameni a caror viata s-a schimbat radical din cauza problemelor din sistemul medical romanesc. In rau.
„Cazul Sebastian Lungu” a tinut prima pagina a ziarelor din tara la sfarsitul anului 2007. Parintii copilului i-au acuzat de neglijenta pe medicii de la Spitalul Municipal din Bucuresti, unde s-a nascut micutul. Mama copilului a acuzat faptul ca a fost lasata nesupravegheata in timpul travaliului timp de mai bine de 40 de minute, iar micutul Sebastian s-a sufocat, la nastere, cu cordonul ombilical, ceea ce i-a provocat handicapuri multiple.
In urma anchetei facute de Colegiul Medicilor Bucuresti, doctorul care ar fi trebuit sa o asiste la nastere pe mama copilului a fost suspendat din activitate timp de un an, iar medicul care era de garda in acea noapte a fost suspendat timp de 6 luni, iar Ministerul Sanatatii a promis sa suporte integral costurile tratamentului in strainatate al copilului.
Alina Lungu, mama micutului, isi spune povestea in International Herald Tribune. Femeia in varsta de 30 de ani isi aminteste ca a respectat toate indicatiile pentru a avea un copil sanatos: s-a hranit sanatos, a inotat zilnic si i-a „bagat in buzunar” medicului ginecolog echivalentul a 255 de dolari inainte de a naste. Ea a platit si unei asistente 32 de dolari pentru a avea asigurata o injectie pentru anestezie.
Numai ca, in ziua in care ea trebuia sa nasca, medicul ei ginecolog nu si-a facut aparitia. Dupa 12 ore de travaliu, femeia a nascut nesupravegheata, cu toate ca era internata in spital. In cele din urma, un doctor care a venit sa o vada a constatat ca micutul se sufocase la nastere cu cordonul ombilical, ceea ce i-a provocat handicapuri multiple. Dupa nastere, Sebastian Lungu nu vedea, nu auzea si nu se putea hrani decat printr-un furtun.

Cine da mai mult?
Alina Lungu si sotul ei, Ionut, au ajuns acum la concluzia ca banii pe care i-au dat ei cadrelor medicale nu au fost suficienti pentru a le atrage atentia acestora: „Doctorii s-au obisnuit atat de mult sa primeasca bani de la pacienti incat trebuie sa platesti mai mult decat ceilalti daca vrei sa beneficiezi de atentia medicilor.

Sursa: HotNews.ro

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.