INTERNET: romani citesc zilnic intre 2 – 5 bloguri

INTERNET: romani citesc zilnic intre 2 – 5 bloguri

0 239

Majoritatea internautilor romani citesc zilnic intre doua si cinci bloguri, numai 2,9% lecturand mai mult de 50, este rezultatul unui studiu de audienta al blogurilor realizat pe cele mai vizitate 40 de bloguri romanesti, informeaza un comunicat.
Studiul, realizat de agentia Standout, face un profil al cititorului roman de bloguri si arata si potentialul de influenta al acestui canal de comunicare online.
Astfel, blogurile sunt accesate in principal de persoane tinere, cel mai frecvent cu varste de 20 – 35 ani (73,7%), cu venituri si studii peste media utilizatorilor de internet. Astfel, majoritatea cititorilor de bloguri din segmentul 20 – 35 de ani au studii superioare finalizate (49,5%) si peste o treime au studii aprofundate, in timp ce, in plan financiar, 17% au venituri de peste 3.000 de lei si 34% au venituri intre 1.000 si 3.000 de lei.
In ceea ce priveste varsta, cel mai important segment de cititori de bloguri este al persoanelor de 20-25 ani (36,7%), urmat de grupul 25-31 ani (27,1%), apoi de cel al persoanelor cu varste de 31-45 de ani (18,6%). Tinerii de 15-19 ani citesc bloguri doar in proportie de 13,2%.
Potrivit studiului, cititorii de bloguri sunt utilizatori experimentati de internet si interactioneaza intr-o proportie semnificativa cu blogurile pe care le citesc. Peste jumatate din respondenti folosesc internetul de peste sapte ani (50,3%), in timp ce 34,9% folosesc internetul de 4-7 ani. Proportia celor care il folosesc de 1-3 ani este redusa (12,4%), in timp ce internautii care se afla la primele experiente pe internet sunt aproape inexistenti pe blogurile romanesti (6luni – 1 an – 1,3%, sub 6 luni – 1,2%).
In ceea ce priveste interactiunea cu blogurile citite, 44,7% dintre internauti au comentat cel putin o data pe blogul pe care au raspuns chestionarului studiului, iar nucleul de cititori activi care comenteaza foarte des sau aproape la fiecare articol reprezinta 6,6 din totalul cititorilor.
Cititorii sunt fideli blogurilor pe care le citesc, 52,5 % dintre ei accesand zilnic sau de cateva ori pe zi blogurile preferate, 24,3% de cateva ori pe saptamana, in timp ce doar 10,6% intra pe bloguri saptamanal si 12, 5% o data pe luna sau mai rar.
Principalele motive pentru care utilizatorii de internet citesc bloguri sunt distractia (70% din raspunsurile la studiul Standout) si noutatile (32,7%), in timp ce 16,3% acceseaza blogurile pentru sentimentul de apartenenta la o comunitate.
Marea majoritate a cititorilor (51,2%) urmaresc zilnic intre doua si cinci bloguri, in timp ce numai 2,9% dintre respondenti citesc peste 50 de bloguri. Intre aceste extreme se regasesc, ca proportie, cei care declara ca acceseaza un singur blog (8,4%).
Studiul mentioneaza ca, in ceea ce priveste modul de lecturare a blogurilor, RSS-ul este folosit destul de putin la citirea blogurilor romanesti (17,7%), principala metoda de accesare a blogurilor fiind scrierea directa a adresei in browser (41,5%) sau adaugarea ca pagina favorita (bookmark) in browser (31,2%).
Raportul face referire si la capacitatea de a influenta pe care o au blogurile, 68,9 % din cititori apreciind ca si-au schimbat sau si-au intarit cel putin o data parerea despre un produs, un serviciu sau o companie in urma lecturarii opiniilor si postarilor bloggerilor despre acestea. In plus, 59,9% din respondenti au spus ca si-au schimbat sau consolidat opiniile vizavi de diverse chestiuni in urma influentei exercitate de bloguri.
„Cititorul roman de bloguri e tanar, cu studii si venituri peste media utilizatorului de internet, are experienta pe internet, interactioneaza cu blogurile citite si cu ceilalti cititori, este fidel blogurilor preferate si le recunoaste influenta”, spune Ionut Oprea, Manager Standout.
Studiul a fost realizat in februarie 2009, cu ajutorul a 8.200 de cititori de bloguri, care au raspuns unui chestionar online pe parcursul a trei saptamani. Standout a realizat studiul in parteneriat cu mai multe agentii de publicitate din Romania care si-au manifestat, pana in prezent, interesul pentru bloguri.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.