Interviu Basescu – Prezenta le referendum si validarea loviturii de stat!!

Interviu Basescu –
Prezenta le referendum si validarea loviturii de stat!!

0 128
Traian Basescu, prin repetarea calificarii situatiei actuale precum ca am fi in fata unei lovituri de stat, nu face altceva decat sa recunoasca ca nu stie sa piarda. Sa trimiti poporul "la plimbare" si nu la urne, asa cum ai interzis propriilor parlamentari sa "Nu voteze" tinandu-i in banci, confirma frica de o confruntare cu cei care le-a fost presedinte opt ani de zile.
Traian Basescu spune intr-un interviu pentru HotNews.ro ca exista doua curente de opinie in rindul sustinatorilor sai – unii care vor sa mearga la vot pentru a vota "Nu", si unii care vor sa se abtina la vot.
"Nu pot să spun decât să facă fiecare cum vrea. Cei care consideră ca este imoral să mergi la vot, să nu meargă, cei care consideră ca e bine să meargă să se exprime – să meargă È™i asta e. Până la urmă societatea reacÈ›ionează cum vrea ea… Deci aici lucrurile sunt complicate È™i nu poÈ›i să impui societății modul de reacÈ›ie", a spus Traian Basescu. Presedintele suspendat mai spune ca exista o tentaÈ›ie a USL-ului de a
frauda referendumul".
Rep: Care este cea mai mare temere a dvs. legată de modul în care se va desfășura referendumul? Traian Basescu: Trebuie să spun că, după ultimele evoluÈ›ii, fraudarea referendumului mă îngrijorează cel mai mult, pentru că am înÈ›eles că se instalează secÈ›ii de votare în restaurante, în hoteluri, de acolo se pot lua de la recepÈ›ie CNP-urile turiÈ™tilor È™i faci ce vrei cu ele în listele de votare. Cel mai tare mă îngrijorează faptul că nu mai sunt liste suplimentare, ceea ce va face imposibilă identificarea celor care au votat de două ori sau de mai multe ori. Nu în ultimul rând, orarul. Îmi imaginez în mediul rural ce faci cu secÈ›iile de votare deschise până la ora 23. Cine mai umblă pe uliÈ›ele satului la ora 23, or acela poate fi un moment al unei fraudări masive, mai ales că există un mare dezavantaj. Eu nu am niciun reprezentant în secÈ›iile de votare, aÈ™a-i legea, iar singurul partid care mă susÈ›ine, PDL-ul, are un singur reprezentant. Iar cei care propovăduiesc demiterea mea au 6 reprezentanÈ›i. Este imposibil ca omul ăsta să stea de dimineață până noaptea târziu fără să meargă la baie, fără să meargă să mănânce. Deci aici sunt vulnerabilitățile organizării È™i ele arată o tentaÈ›ie a USL-ului de a frauda referendumul.
 
Rep: Cu toate acestea, continuaÈ›i să îndemnaÈ›i oamenii să meargă la vot. De ce? Pentru că există în acelaÈ™i timp o parte a societății civile care spune că lumea ar trebui să stea acasă È™i să nu valideze această…
Traian Basescu: Intr-adevăr, sunt două curente. Unul creat de societatea civilă care spune să nu mergem la vot pentru că am valida o lovitură de stat prin prezenÈ›a noastră, È™i a fost È™i poziÈ›ia mea constant exprimată să participăm la vot. Mi-e foarte greu să-mi mai creez acum un adversar. AÈ™a că, nu pot să spun decât să facă fiecare cum vrea. Cei care consideră ca este imoral să mergi la vot, să nu meargă, cei care consideră ca e bine să meargă să se exprime – să meargă È™i asta e. Până la urmă societatea reacÈ›ionează cum vrea ea. Eu nu sunt un lider pentru toÈ›i cei care votează ‘nu’ pentru că foarte mulÈ›i nu votează ‘nu’ pentru mine sau nu rămân acasă pentru mine, ci rămân împotriva unei lovituri de stat pe care nu vor s-o certifice. Deci aici lucrurile sunt complicate È™i nu poÈ›i să impui societății modul de reacÈ›ie.
 
Rep: Suntem în următorul scenariu: luni 30 iulie, după referendum rezultatele arată că aÈ›i pierdut la vot, dar referendumul este invalidat, din cauza slabei participări. E È™i o întrebare de la cititori. LuaÈ›i în calcul o demisie în acest caz?
Traian Basescu: Eu nu pot să iau în calcul decât două lucruri: unu, legea È™i doi, stabilitatea. În funcÈ›ie de aceÈ™ti doi parametri voi face analiza deciziei mele pe 30 iulie.  
 
Rep: Saptămâna trecută a avut loc încercarea de demitere a È™efului STS. PreÈ™edintele interimar Crin Antonescu a declarat că Iulian Fota s-a opus în CSAT. ȘtiÈ›i cumva dacă a mai votat È™i altcineva în CSAT împotriva demiterii? Traian Basescu: Da, È™tiu că au mai fost încă patru instituÈ›ii care au fost împotrivă, în afară de Iulian Fota. Rep: Le puteÈ›i numi? Traian Basescu: Nu. Ca să nu fie speculaÈ›ii, este clar că Iulian Fota, care e consilierul meu de securitate naÈ›ională, m-a informat. Deci, nu a tras nimeni cu urechea, ci am fost informat de consilierul de securitate naÈ›ională, Iulian Fota.
 
Rep: HaideÈ›i să punem altfel întrebarea: cum au performat serviciile secrete, serviciile de informaÈ›ii ale României în această perioadă tulbure?
Traian Basescu: Vă referiți la perioada de suspendare?
 
Rep: De la începutul acestei proceduri de suspendare È™i până la suspendare.
Traian Basescu: Cred că excelent, È™i-au menÈ›inut neutralitatea È™i au furnizat informaÈ›iile necesare factorilor de decizie. Sunt convins că au făcut-o, sunt convins că È™i Crin Antonescu È™i Victor Ponta sunt informaÈ›i despre daunele aduse de lovitura de stat pe care au aplicat-o instituÈ›iilor româneÈ™ti. Rep: AÈ›i vorbit foarte mult despre interesele legate de justiÈ›ie ale celor care v-au suspendat. Există È™i interese economice adiacente, să spunem? Traian Basescu: Interesele economice dacă ar fi existat È™i le rezolvă prin guvern. Nu aveau nevoie de îndepăprtarea preÈ™edintelui, dar este ceva mai scump decât banii È™i asta e libertatea. Asta i-a înnebunit pe puÈ™căriabili È™i au ajuns la concluzia că îndepărtarea preÈ™edintelui este singura soluÈ›ie petru a-șți putea numi oamenii la Parchetul general, la Parchetul general AnticorupÈ›ie, la Înalta Curte de CasaÈ›ie È™i JustiÈ›ie. Și mai este un lucru. Ei au nevoie de un preÈ™edinte cu care să se poată negocia lucrurile acestea. Iar ei È™tiu foarte bine, eu am două liste: una cu domenii în care putem face compromisuri È™i una cu domenii în care compromisul este exclus. Spre exemplu, participările la guvern. E viață democratică, orice partid ajuns in Parlament are legitimitate, pot face compromisuri aici, cu cine să facem o majoritate, cu cine susÈ›inem un guvern. Când vine vorba însă de zona interzisă compromisului, aici prima pe lista este securitatea naÈ›ională, È™i a doua este justiÈ›ia. Eu nu am făcut compormisuri niciodată de când sunt preÈ™edinte în acest domeniu È™i de la asta mi s-a tras È™i prima suspendare È™i a doua. Dacă vă aduceÈ›i aminte, prima suspendare a pornit de la bileÈ›elul primului ministru prin care îmi cerea să intervin pentru un prieten al lui la Parchetul general. A doua a plecat de la condamnările pe care le-aÈ›i văzut È™i cele care sunt în perspectivă, inclusiv cea a lui Voiculescu.
 
Rep: Legat de situaÈ›ie de la DNA È™i de la Parchetul general, în cazul în care vă întoarceÈ›i în funcÈ›ie, pe cine veÈ›i numi? VeÈ›i prelungi mandatele celor doi?
Traian Basescu: Prelungirea mandatului lui Daniel Morar È›ine de procurorul general È™i cred că i-l va prelungi pentru încă 6 luni, deci pentru până după alegeri. Iar mandatul CodruÈ›ei Kovesi poate fi prelungit de CSM. Deci, nu avem o problemă aici.  
 
Rep: M-as intoarce puÈ›in la planul economic al discuÈ›iei. Ce semnale  externe È™i interne aÈ›i primit după intrarea surpinzătoare în insolvență a Hidroelectrica?
Traian Basescu: Foarte proaste. În primul rând sistemul bancar românesc nu mai finanÈ›ează companii de stat pentru că îÈ™i spun, dacă au făcut asta cu Hidroelectrica, de ce n-ar face asta È™i cu alte companii, cu Romgaz, cu Transgaz, cu mai È™tiu eu ce alte companii. Poate nu e fericită lista dar …sau cu CNH-ul, Compania NaÈ›ională a Huilei, sau cu alte companii. Pe de altă parte înÈ›eleg că s-au anulat niÈ™te contracte ale băieÈ›ilor deÈ™tepÈ›i, bazat pe faptul că Hidroelectrica este în insolvență, ceea ce nu este un lucru rău. Dacă operaÈ›iunea va reuÈ™i, soluÈ›ia înseamnă că a fost bună. Hai să vedem cum se termină.  
 
Rep: Cristian Diaconescu spunea într-un interviu pentru Evenimentul Zilei că sunt semnale că una din cele mai mari investiÈ›ii germane din România e pe cale să plece.
Traian Basescu: A anunÈ›at deja că pleacă. Știu despre ce e vorba. N-aÈ™ vrea până nu anunță firma, vorbim de investiÈ›ii în proiecÈ›ii imediate, era vorba de o investiÈ›ie de vreo 75-80 milioane de euro, care trebuia să înceapă anul acesta. S-a anunÈ›at deja retragerea
 
Rep: E doar o coincidență faptul că procedura accelerată a suspendării a început la doar cîteva zile după anunÈ›ul oficial privind Nabucco?
Traian Basescu:…da, cred că este o coincidență aici, nu cred că este vreo legătură între Nabuco È™i suspendarea mea. Suspendarea mea se datorează nevoii acestor oameni de a pune sub control justiÈ›ia, aici e marea lor problemă.
 
Rep: Victor Ponta a declarat de curând că vă suspectează că aveÈ›i surse ilegale de finanÈ›are pentru campania electorală. Care sunt sursele de finaÈ›are?
Traian Basescu: Am deschis un cont, se fac depuneri legale, încă am pus să fie verificat, să nu avem vreo donaÈ›ie de la firme care sunt puse sub semnul întrebării, dacă există asemenea donaÈ›ii să fie întoarse, voi face publice toate donaÈ›iile la sfârÈ™itul campaniei. Victor Ponta crede că la mine este ca la el. Nu, eu respect legea că d-asta am supravieÈ›uit în politică, respectând legea,
 
Rep: Apropo de respectarea legii, s-a vorbit foarte mult despre relaÈ›ia dvs cu PDL-ul, evident. Dincolo de faptul că v-aÈ›i susÈ›inut reciproc, cum aÈ›i tolerat pe timp de criză derapajele unor oameni ca BotiÈ™, Roberta Anastase, Oltean, firma soÈ›iei cu contracte cu statul, tânăra speranță Mihai Boldea?
Traian Basescu: Păi, nu le-am tolerat deloc È™i acolo unde a fost cazul n-am asigurat PDL-ului nicio protecÈ›ie. AduceÈ›i-vă aminte, primarul de Râmnicu Vâlcea – condamnat, primarul de Craiova – băgat la beci, pe urmă anchetat, primarul de Cluj a pățit ce-a pățit, seful Oficiului de muncă BraÈ™ov – arestat, la TimiÈ™oara tot la oficiul de Muncă , o doamnă deja condamnată È™i ea. Nu mai vorbim de Boldea. Eu am pus pariul public că-l aduc înapoi din gaură de È™arpe È™i a venit, deci cu mine n-a existat toleranță din acest punct de vedere, dar trebuie să vă spun că i-am avertizat de câteva ori: oameni buni, atenÈ›ie! nu veÈ›i pierde atât de mult din cauza măsurilor de austeritate cât veÈ›i pierde din cauza arestărilor frecvente care înseamnă probe de corupÈ›ie la un partid care a atacat PSD-ul pentru corupÈ›ie.
 
Rep: CredeÈ›i că PDL-ul are È™anse să meargă acum în alegeri È™i să obÈ›ină un scor bun cu schimbarea de gardă È™i, eventual, cu Mihai Răzvan Ungureanu, alipit într-o construcÈ›ie mai mare? Traian Basescu: Cred că PDL-ul trebuie să privească la o construcÈ›ie de dreapta în care să-È™i păstreze identitatea dar să coaguleze în jurul lui sau alături de el, ca să nu stârnim orgolii, tot ce înseamnă miÈ™cări de dreapta È™i de centru dreapta, pentru a se putea opune ca abordare USL-ului care are abordări cripto-comuniste, nu poÈ›i să spui că sunt de centru-stânga abordările lor.
 
Rep: Îl vedeÈ›i pe Mihai Răzvan Ungureanu succesorul dvs la Cotroceni într-un viitor mai apropiat sau mai îndepărtat, sau există È™i o altă soluÈ›ie surpriză?
Traian Basescu: Îl văd un om cu calități. Este un om instruit MIhai Răzvan Ungureanu, este un om care È™i-a dobândit titlurile academice È™i doctoratul în mod incontestabil, este un om care a făcut È™coala la Oxford, deci un om instruit. Îl văd ca o soluÈ›ie. Sigur, nu poate fi singura. De ce tânărul Mihai NeamÈ›u n-ar putea fi È™i el o soluÈ›ie? Sunt atâÈ›ia oameni È™i evenimentele din aceste ultime trei săptămâni trebuie să ne arate că partidele au nevoie ca de aer de recredibilizare prin acceptarea unor oameni care vin din afara lor.
 
Sursa: Hotnews
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.