Interviu cu ministrul justiţiei, Raluca Prună

Interviu cu ministrul justiţiei, Raluca Prună

0 412

Realizator: Ar fi foarte interesant pentru ascultătorii noştri dacă vreţi să ne spuneţi care sunt direcţiile pe termen mediu şi scurt pe care le aveţi. Ştim bine că mandatul cert, clar este până în noiembrie.
Raluca Prună: În primul rând, aş vorbi de Strategia Naţională Anticorupţie, unde am un obiectiv pe termen foarte scurt, şi anume, adoptarea acestei strategii prin hotărâre de guvern, în cursul lunii august. Am vorbit despre cât de importantă este prevenţia, pe de o pate, am mai vorbit şi despre faptul că ar fi bine să concepem un sistem în care să confiscăm produsul infracţiunii şi, în acest sens, un obiectiv pe termen foarte scurt este să transpun o Directivă din 2014, Directiva 42, care se referă la confiscarea extinsă. Termenul de transpunere este în octombrie şi eu m-am obligat public – o repet şi aici, faţă de ascultătorii dumneavoastră – că voi pune pe masa parlamentului actul de transpunere în sesiunea aceasta parlamentară. Deci, acestea sunt obiective gabriel-bassarabescuîn materie de strategie anticorupţie pe termen foarte scurt. Tot în mandatul meu intenţionez să continui operaţionalizarea Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate. Avem un director general numit, în persoana domnului Cornel Călinescu, care este un expert în materie de anticorupţie, cunoscut poate mai mult în străinătate.  ealizator: Şi, ascultătorilor noştri, am avut onoarea, acum o lună şi un pic, să avem un prim interviu cu domnia sa, aşa că este cu atât mai intersant să ne spuneţi ce paşi se pot face ca cei care fură nu doar să stea un an, doi în închisoare, ci, în primul rând, să li se ia acei bani, să se întoarcă spre noi.  aluca Prună: Aceştia sunt paşii. Să asigurăm că în primul rând avem cadrul legislativ pentru a putea confisca şi, tot la nivel de legislaţie, să decidem că pentru anumite infracţiuni economice, de exemplu, pentru evaziunea fiscală, unde se lucrează, de altfel, la modificarea legii, să ne asigurăm că, în măsura în care se plăteşte prejudiciul în integralitate şi se dă înapoi produsul infracţiunii, nu se mai antrenează o pedeapsă penală, care să conducă la suprapopularea penitenciarelor şi la ţinerea persoanei în custodia statului, cu nişte costuri pentru societate.

Realizator: Multe întrebări ne-au venit de la oameni. „Ei fură şi stau frumos şi se uită doar la televizor. Nu ar putea şi ei să muncească ceva?
Raluca Prună: Sigur, este o întrebare retorică. Cred că. dacă îi lăsăm pe omeni liberi, deci le luăm înapoi ce au furată îi lăsăm să muncească, împreună cu o lecţie, cred eu, amară – mi-ai furat banii, ţi i-am luat înapoi şi trebuie să o iei de la un moment zero -,  există premisele ca aceşti oameni să muncească în mod corect.

Realizator: O altă neclaritate a oamenilor: Doar dacă nu este finalizată cercetarea, el poate, iată, cum s-a întâmplat în multe cazuri, să candideze, ba chiar să câştige primării. Oamenii încep deja să nu prea mai înţeleagă lucrurile acestea.  aluca Prună: Persoana care este în cursul unei cercetări penale sau a urmăririi penale şi care nu este încă o persoană condamnată este prezumată nevinovată. Acum, noi nu putem reglementa la nivel de legislaţie, cum să spun, bunul simţ, faptul că, dacă eu mă aflu într-o procedură penală, ar fi bine poate să nu mă mai erijez într-un model pentru societate şi să mă prezint drept candidat care să conducă cetatea. Să conducă cetatea către ce? Noi nu putem legifera asta, dar cred că modul în care putem sancţiona acest lucru este fiecare cu votul său. Câtă vreme nu facem acest lucru şi câtă vreme vedem că persoane fie în urmărire penală, fie condamnate se prezintă din nou în alegeri şi sunt alese, aproape că pare avantajos.  ealizator: Absolut. Revenim la această agenţie de recuperare a daunelor, mai pe scurt, şansa ca banii să se reîntoarcă de unde au fost furaţi, spre români.
Raluca Prună: Agenţia a fost creată ca urmare a adoptării unei legi anul trecut. Ea nu mai poate fi oprită de nimic, avem toate premisele ca ea să funcţioneze.

Realizator: Ar fi bine să îi anunţăm, să îi ţinem la curent pe cei care ne aud cu recuperările, pentru că încrederea trebuie recâştigată. Sunt foarte mulţi omeni care spun: „da, eu iubesc dreptatea, dar nu mai am niciun fel de încredere că ea va avea forţă, că va fi vreodată la putere”. Dreptatea, la ea mă refer.
Raluca Prună: Aş vrea aici să mai fac o precizare. Pe durata unui proces penal este competentă agenţia. Din momentul în care o persoană este condamnată definitiv şi avem ca societate de recuperat un prejudiciu, există o direcţie specială în cadrul ANAF care se ocupă de recuperarea prejudiciilor odată ce avem o hătorâre definitivă şi, adaug, pentru ca să îi liniştesc pe ascultători, să le spun că dreptate se va face, spunând că agenţia noastră – ANABI se numeşte – conlucrează foarte îndeaproape cu ANAF.  ealizator: Încet, încet ajungem la situaţia din penitenciare. Slavă Domnului, s-au stins revoltele, care, săptămâna trecută, inflamau canalele de televiziune! Cred că a fost de succes acea declaraţie că nu veţi lua niciun fel de decizie sub presiune.
Raluca Prună: Da, repet această afirmaţie, nu voi lua niciun fel de decizie sub presiune şi profit de această ocazie ca să spun că, încă înainte de a începe aceste proteste, am adoptat un plan de măsuri concrete, care, pe termen scurt şi mediu, vor genera o schimbare în viaţa de zi cu zi a persoanei aflate în detenţie.

Realizator: Doamnă ministru, au ajuns zvomnuri precum că dumneavoastră i-aţi fi încurajat în închisori pe cei care erau acolo, spunându-le că vor fi amnistii ş.a.m.d. Persoane importante, la nivele importante au fost intoxicate.  aluca Prună: Am să încep cu ultimul dumneavoastră cuvânt. Este vorba de o intoxicare. Eu am fost în multe penitencire, am fost inclusiv la Rahova…  ealizator: Legenda, mă iertaţi că vă înrerup, zice exact aşa: „Doamna ministru s-a dus la Rahova şi le-a promis câte în stele, cu amnistii”. Cineva a lucrat la legenda aceasta./mpetre/atataru
Raluca Prună: Eu nu ştiu, acum, cine a lucrat la această legendă, eu vă spun, şi de aceea invoc episodul Rahova, pentru că acolo am spus clar, eu nu voi da nicio graţiere, dar vă spun, asta-i soluţia cea mai facilă, şi probabil, dacă aş fi politician, aş fi optat măcar pentru a propune o asemenea soluţie facilă, care creează un soi de susţinere într-o anumită parte a societăţii. Eu am o obligaţie şi faţă de persoana aflată în detenţie, dar şi faţă de societate, pe care nu o pot dezamăgi, luând măsuri populiste, sub presiune. Ca să conchid, este exclusă orice fel de iniţiativă de graţiere sau de amnistiere sub mandatul meu şi eu sper că nici în mandatul viitor nimeni nu se va grăbi cu acest lucru.

Realizator: Pe de altă parte, condiţiile nu o dată v-am auzit spunând că sunt rele. Cum vedeţi îmbunătăţirea lor? Aici, s-a vorbit până şi de saltele rupte ş.a.m.d. Sunt lucruri care cred că s-ar putea rezolva relativ uşor. De ce s-a ajuns aici?
Raluca Prună: Cred că s-a ajuns aici din cauza unui prost management la nivelul ANP. Şi, aşa cum spuneţi, sunt măsuri pe care de altfel le-am şi prins în planul care a intrat în vigoare pe 1 iulie, şi insist asupra acestei date, că este anterior protestelor, sunt măsuri care nu necesită niciun fel de efort bugetar, în orice caz nu unul considerabil. Ca să ne facem curăţenie, de exemplu, să deratizăm nişte camere în care există gândaci şi ploşniţe, nu cred că e necesar pentru asta un un buget foarte mare.

Realizator: S-ar putea chiar o parte din deţinuţi să aibă meseriile respective. S-a gândit cineva să-i implice în curăţenie?  aluca Prună: Exact. De exemplu, în multe dintre penitenciare mi se spune că deţinuţii nu lucrează, nu muncesc, pentru că suntem într-o zonă care economic nu este dezvoltată şi nu avem unde să îi punem să muncească. Atunci m-am gândit că deţinuţii cărora nu le putem cere să facă, să spun aşa, gratuit curat, pentru că ei sunt în custodia statului, dar dacă le spunem faci curat şi asta contează ca o zi de muncă, eu sunt convinsă că mare parte dintre ei vor putea fi îmbarcaţi în această chestiune.  ealizator: Şi aţi vorbit de foarte multe programe care există în închisori, pe care oamenii nu le ştiu, nu aduc rating. Poate că aici, la posturile publice, ar fi locul în care ar trebui să prezentăm mai mult toate aceste şanse care li se dau celor din închisori de a reveni la o viaţă normală şi cinstită.
Raluca Prună: Da. Există, de exemplu, la Iaşi un ONG, am să-l şi numesc, ‘Alternative sociale’. Face numeroase programe cu efect imediat pentru persoana deţinută. Fie că îl profesionalizează, au făcut mici concursuri, cine vrea să devină frizer, şi după ce persoana se ‘liberează’, că aşa se spune, din penitenciar, îi oferă o trusă de frizer, mă duc în satul de unde e persoana respectivă şi spun, ‘ştii, vine înapoi în sat Vasile, care acum e frizer, duceţi-vă şi tundeţi-vă la el’. Asta generează o schimbare mare pentru deţinuţi. Nu s-a scris despre ea, pentru că, încă o dată, cum aţi spus, nu e ceva care să facă rating, pentru că, din păcate, noi ne hrănim din scandal. Mai sunt programe ‘O zi cu tata’. Sunt copii care au, din păcate, părinţii în penitenciar. Acestor copii care trec printr-o traumă trebuie să le redăm şi şansa să îşi vadă părintele, să nu se rupă legătura cu părintele. Deci, toate aceste lucruri le putem prezenta pentru că sunt soluţii care eu cred că se pot replica, ca o bună practică, la nivelul mai multor zone din România.

Realizator: Doamnă ministru, ne apropiem de final, dar după zona penală, dacă sunteţi de acord să ne spuneţi câteva cuvinte şi despre zona civilă, şi aici ajungem la problemele din judecătorii, din tribunale. Se aşteaptă mult.

Raluca Prună: Este adevărat. Şi mulţumesc pentru întrebare, pentru că aş vrea să-i asigur pe ascultători că eu nu mă ocup în mandatul meu de minsitru numai de chestiunea penitenciarelor. Sigur, ca ministru, am o obligaţie şi faţă de sistemul judiciar, şi aici lucrăm la un pachet de modificare a unor legi de reformare a sistemului judiciar. Sunt de acord, sunt încă chestiuni care privesc termenele lungi, aglomerarea instanţelor. Sunt milioane, milioane de cauze şi încercăm să le reducem şi printr-o mai bună educare a publicului, care trebuie să înţeleagă că nu pentru orice trebuie să mergi în instanţă. Publicul trebuie să înţeleagă şi că, atunci când intri în sală cu 200 de dosare într-o şedinţă, nu poţi să le motivezi pe toate în aceeaşi zi.

Realizator: Ce speraţi dumneavoastră la finalul mandatului? Ce ar fi un pic mai bine în sistemul de justiţie?
Raluca PrunăEu sper ca la finalul mandatului oricine este interesat de agenda pe justiţie să poată intra pe site-ul Ministerului Justiuţiei şi să vadă în mod transparent, de la contractele pe care le semnează ministerul până la ceea ce facem, absolut totul. Sper ca oricine este interesat de această agendă şi pune o întrebare privind informaţiile de interes public să vadă că primeşte aceste răspunsuri şi, în fond, să setez o agendă publică pe justiţie şi să las această moştenire pe care publicul să nu vrea să i-o mai ia cineva vreodată înapoi.

Realizator: Sunt convins că aici, în calitate de ministru, câştigaţi mult mai puţin decât aţi câştiga la Bruxelles. Aşa este?
Raluca Prună: Da. Lucrurile astea au apărut, sunt în declaraţia mea de avere, deci toată lumea poate să vadă cât câştigam la Bruxelles, dar nu acest lucru este important.

Realizator: Nu e vorba de cifră, ci de idee. Deci, aţi venit pe bani mai puţini, pentru a face un lucru bun aici, pentru că avem foarte mulţi oameni care ajung în posturi publice pentru a se îmbogăţi. Aici voiam să spun că e importantă diferenţa.
Raluca Prună: Este adevărat. Am, să zic, un pachet salarial mai mic. Însă, pe de altă parte, am primit ceva, şi anume, o funcţie de demnitate extraordinară în ţara mea, şi asta nu poate fi cuantificabil în bani.

Realizator: Aici vă asemănaţi cu toată pleiada de politicieni care au făcut România stat european important. Oamenii ăştia veneau şi spuneau: plecăm în străinătate să învăţăm, dar nici măcar nu ne gândim ca vreunul dintre noi să nu revină aici pentru a face un bine poporului ăsta. Ne reîntoarcem la normalitate? În multe dimineţi, profesorul Neagu Djuvara ne-a adus astfel de poveşti frumoase.
Raluca Prună: Nu ştiu, eu vă mulţumesc, dar cred că trebuie să păstrăm proporţiile. Domnul profesor Neagu Djuvara mi-a fost profesor, când eram la Filosofie.

Realizator: Serios? L-aţi avut profesor?
Raluca Prună: Am făcut un curs de Filosofie a Istoriei cu domnia sa.

Realizator: Am să îonchei, doamnă ministuru, cu o întrebare. Ştiţi cine urmează în această emisiune, după un pic de muzică?
Raluca Prună: Nu, nu ştiu!
Realizator: Domnul Profesor Neagu Djuvara!

: Vă rog să îl salutaţi din partea mea şi profit să spun ascultătorilor că am învăţat de la profesorul Neagu Djuvara mai mult decât îşi poate închipui domnia sa, şi eu şi toţi colegii mei care am fost la acel curs

Sursa: RRA

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.