INTERVIU Ponta: În prezent nu există Opoziție; există, bun sau rău, Guvernul...

INTERVIU Ponta: În prezent nu există Opoziție; există, bun sau rău, Guvernul actual, în partea cealaltă – nimic

0 593

Prim-ministrul Victor Ponta a acordat un interviu AGERPRES în care vorbește despre vizita pe care o efectuează în aceste zile în state din zona Golfului Persic, dar și despre proiectele Guvernului privind economia, infrastructura și salariile bugetarilor.

Totodată, Ponta a reiterat sprijinul pentru parcursul european al Republicii Moldova și s-a referit la alegerile locale care urmează să aibă loc în țara vecină.

Revizuirea Constituției, introducerea unei moțiuni de cenzură în actuala sesiune parlamentară de către Opoziție, precum și relația pe care o are cu președintele Klaus Iohannis reprezintă alte teme abordate de premier în interviul acordat AGERPRES.

AGERPRES: Domnule prim-ministru, ați vizitat Arabia Saudită și Qatar-ul în cadrul turneului pe care îl efectuați în zona Golfului. Cum au fost primite propunerile dumneavoastră de investiții?
Victor Ponta: În primul rând, vreau să explic un lucru în care eu cred cu toată tăria: lumea se schimbă, sigur că o parte importantă a economiei românești e îndreptată spre Uniunea Europeană, dar Uniunea Europeană este o piață care se tot restrânge. În același timp, în jurul nostru, sunt țări care se dezvoltă extraordinar și zona Golfului înseamnă țări cu care România a avut în trecut niște relații foarte bune.
Pur și simplu, le-am ignorat în ultimii zece ani și acum trebuie să le redescoperim și să le atragem atenția asupra noastră, pentru că vorbim de țări — am fost în Arabia Saudită, în Qatar, acum ne aflăm în Kuweit, vom merge în Emirate — care au un potențial economic extraordinar, au potențial de investiții foarte mare, pot reprezenta pentru România piață de desfacere și noi așteptăm cumva să vină ei la noi, ceea ce nu se va întâmpla. De la președintele american la cel al Chinei și toate marile economii — Franța, Germania — sunt prezente în această zonă, așa încât acest turneu și-a propus tocmai să repunem România pe harta țărilor de aici din zonă, ca un partener economic și politic, bineînțeles.
Arabia Saudită, Qatar-ul, Kuweit-ul sunt țări în care, pe de o parte, România poate să exporte produse, începând, în primul și în primul rând, cu produsele agroalimentare.
Toate sunt țări care importă foarte mult, nu au cum să producă aici, noi producem, slavă Domnului, anul trecut am ajuns la aproape zece miliarde de euro exporturi și, odată cu scăderea TVA-ului, cu creșterea subvențiilor, lucrurile vor merge în direcția bună. Sunt și alte domenii în care noi putem să investim aici. Avem, în primul rând, cea mai mare investiție sau cea mai importantă, mă refer la partea de resurse umane: știți că sunt mii de români care lucrează și în Qatar, și în Emirate, poate mai puțin în Arabia Saudită, dar oricum mii de români, foarte mulți, în companiile aeriene, în companiile IT, în cele energetice, în servicii.
Iar, în sens invers, cel puțin țările despre care vorbesc și în care am fost deja, Qatar-ul investește anual în afara țării 35 de miliarde de dolari. Niciunul din acei dolari nu ajunge în România. Or, când am venit cu proiecte concrete și la Riad și la Doha atenția a fost destul de mare și ni s-a spus: ‘Bun, n-am știut că vă doriți, n-am știut că vreți. Suntem interesați’. Cam asta a fost și e un răspuns mai lung, dar cred că era important totuși să înțelegem ce avem de câștigat dacă avem o relație relansată cu țările din regiune.

AGERPRES: Ați fost nemulțumit, astăzi, la Doha. Ați spus că nu este normal să n-avem un atașat comercial, un atașat pe Muncă. Sunt lucruri care țin de Ministerul Afacerilor Externe…
Victor Ponta: Nu chiar, pentru că noi acum ne-am descentralizat, ca să zic așa, atașații economici sunt la Ministerul Economiei, cei pe Muncă la Ministerul Muncii și noi am rămas într-o logică ce nu mai este actuală. Avem foarte mulți atașați comerciali în țările europene, or, acum, știți foarte bine, o firmă din Germania, din Austria, din Franța nu se mai duce la ambasadă să întrebe, intră pe internet, au oameni la București, se urcă într-un avion, într-o oră sau două sunt la București.
În schimb, într-o țară precum Arabia Saudită, Qatar, Kuweit, pe bună dreptate, dacă nu avem pe cineva care să vină să ciocăne la uși, să aducă un document, să aducă un proiect, ‘uite, România își extinde sau își caută investiții în energie sau …’, în niciun caz nu vor afla ei, așa, pur și simplu, stând acasă.
Referitor la atașatul pe probleme de Muncă, da, în Qatar avem peste 2.500 de oameni. Vedeți, problema diaspora se pune în ultima perioadă doar strict, pe demagogie politică. Ne certăm între partide, care e mai cu diaspora, care nu e, care e cu votul. Da, dar oamenii ăștia trăiesc zi de zi. Până la votul ăla, o dată la cinci ani, care e important, sigur că da, dar până atunci ei au probleme zi de zi și ciocăne la ambasadă unde cu greu găsesc un ambasador, dacă e, că era însărcinat cu afaceri.
Nu am avut numit aici, cel puțin în Riad și Doha, de mai mult de trei-patru ani, un consul. Or, asta trebuie să regândim și acum chiar luăm măsuri rapid cu Ministerul Economiei, cu Munca, să ne rearanjăm forțele pe care le avem în cadrul administrației publice.

AGERPRES: Ați marcat trei ani de la căderea Guvernului Ungureanu, ați făcut și un bilanț al principalelor momente de atunci, care sunt concret obiectivele până în 2016? Vorbeați, la un moment dat, de prioritatea pe care o s-o dați legii salarizării bugetarilor, până la sfârșitul anului. Ce alte proiecte mari …
Victor Ponta: Știți, noi ne-am obișnuit în România să avem un program de guvernare în campania electorală, pe care după aceea nimeni nu-l mai urmărește și nu-l mai verifică.
Cred că ar fi prima dată, după foarte mult timp, și asta am încercat să reliefez pe 27 aprilie, sigur voi spune încă o dată pe 7 mai când este, să zic, ziua de învestitură, dar mai ales cel mai important este la anul, la finalul mandatului, ce a fost în programul de guvernare, ce am făcut și ce nu am reușit, pentru că ar fi absurd să spun că, gata, am făcut tot sută la sută.
Și atunci, principalele elemente: am promis și a fost un lucru esențial în votul pe care l-am obținut după aceea, în decembrie, să redăm pensiile și salariile care au fost tăiate și aici este termenul general pensii-salariu. Vorbim și de indemnizațiile tăiate pentru persoanele cu dizabilități, vorbim de pensiile personalului navigant, ale diplomaților și am reușit acest lucru.
Am promis, de asemenea, să ieșim din recesiunea economică, să avem o creștere economică sustenabilă. Este al patrulea an în care România crește economic peste media Uniunii Europene. Am promis trei lucruri pe zona economică și anume păstrarea cotei unice — evident s-a păstrat, scutirea de impozit a profitului reinvestit — lucru realizat anul trecut și reducerea contribuțiilor de asigurări sociale cu 5 la sută — realizat anul trecut.
Am promis, de asemenea, în programul de guvernare, reducerea TVA-ului la cota anterioară, de 19% — 9% de la 1 iunie la alimente și 20% la 1 ianuarie înseamnă, de fapt, 18%. Astea sunt partea de realizări. Ce avem ca priorități pentru … Bun, deblocarea fondurilor europene de la 7% la 55%, ce a rămas în mod sigur de făcut și sunt nemulțumit, și am și spus-o, este partea de infrastructură, acolo unde am tot stat: licitații, contestații, am pornit proiecte, a trebuit să reziliem, însă sunt optimist că, în acest an, nu doar că vom semna, ci vom începe sau vom finaliza anumite lucrări de infrastructură.
De exemplu, anul viitor, cu siguranță, de la granița cu Ungaria până dincolo de Sibiu, la intrarea în defileul Oltului, va fi autostradă. De asemenea, celelalte esențiale și anume Sibiu — Pitești, Târgu Mureș — Iași, care sunt pe fonduri europene, vor fi, de asemenea, în procedurile de … Cred să se termine procedurile să putem să ne apucăm de lucru.
O altă idee, și cu asta închei, n-am avut-o în programul de guvernare, dar o cere toată lumea, și anume ideea de a face un pic de ordine în partea de salarizare a personalului din administrația publică și, aici, eu întotdeauna detest când se spune bugetarii. Bugetarul sună așa o chestie, unul care stă degeaba și primește bani nemunciți. Realitatea este că prin bugetari se înțeleg și profesorii, medicii, pompierii și cei din administrație care își fac treaba. Or, așa a rămas, din 2010, când spunea cineva cu omul gras și cu omul slab.
Realitatea este că, fără o administrație bine plătită, adică fără medici bine plătiți, fără profesori, fără pompieri, fără polițiști, fără militari, fără funcționari publici, nu ai cum să ai o economie care să prospere, pentru că te oprești în birocrație. Noi acum avem un haos pe care am încercat să-l îndreptăm, dar doar l-am peticit legat de partea de salarizare și, cu siguranță, proiectul pe care doamna Rovana Plumb îl are în formă avansată de a reașeza lucrurile în niște norme cât de cât decente e o altă provocare, dar și asta va fi o reformă care, dacă o începem și o punem în aplicare în 2016, va dura cel puțin un an-doi pentru a fi implementată.

AGERPRES: Vor crește salariile prin acest proiect?
Victor Ponta: În primul rând, facem o ordine, pentru că eu dau tot timpul acest exemplu, poate că sunt criticat pentru el, dar în orice țară la care noi ne uităm cel mai mare salariu este al președintelui țării, apoi președintele Curții Supreme, pentru că este puterea judecătorească, președintele Parlamentului, pentru că este puterea legislativă.
Noi acum avem în administrația publică mulți angajați care au de patru-cinci ori salariul președintelui sau al prim-ministrului. De exemplu, sunt ministere în care ministrul are salariul cel mai mic. Dar nu doar asta: avem alte instituții publice cu venituri foarte mari, avem instituții publice, în special în administrația locală, cu venituri insuportabile. Adică, în general, cu salariul minim, pe care, sigur, l-am ridicat, dar tot este… 1.050 de lei în niciun caz nu este un venit din care să trăiești decent.
Deci, ideea este de a încerca să facem maximum cinci trepte de salarizare, să avem niște criterii destul de ușor de înțeles: pe de o parte, sigur, vechimea care contează, pe de altă parte, totuși, un tip de performanță și încet-încet să ducem salariile acestea, cele mai mici, la un nivel suportabil, așa cum, din punctul meu de vedere, s-a aplicat corect principiul în justiție: ‘Hai să dăm salarii mari ca să avem pretenții mari’. A fost un principiu corect și e foarte bine că în România judecătorii, procurorii au două sute de milioane (lei vechi — n.r.). Este foarte bine.
Problema este ce faci cu medicul care se angajează în primul an și are 1.500 de lei. Diferența este mult prea mare și nu este prea mare în sensul că unii câștigă prea mult, ci în sensul în care unii câștigă prea puțin. Atunci, evident că vom încerca să împingem spre venitul mediu partea de jos.

AGERPRES: Opoziția anunță o moțiune de cenzură în iunie. Ținând cont de raportul de forțe din Parlament, dar și de negocierile PNL cu alte partide vă îngrijorează acest demers?
Victor Ponta: Eu îl iau foarte în serios, pentru că o moțiune de cenzură este întotdeauna un lucru serios sau ar trebui să fie, este instrumentul principal al Opoziției, se depune o dată într-o sesiune parlamentară și cu siguranță că și în această sesiune, chiar dacă s-a anunțat în februarie, după aceea în martie, în aprilie, în mai, până la sfârșitul lui iunie, o vor depune. Bazându-mă pe ceea ce s-a întâmplat și se întâmplă practic în fiecare săptămână și la voturile din Camera Deputaților și din Senat, majoritatea care susține actualul Guvern este o majoritate stabilă, așa încât cred că moțiunea de cenzură ar putea fi un lucru într-adevăr folositor dacă se vor dezbate niște teme importante.
De exemplu, ce crede Opoziția că ar trebui noi să facem mai bine la Codul fiscal sau ce ar trebui să facem mai bine la Legea achizițiilor sau ce ar face ei dacă ar veni în locul nostru. Dacă va fi doar un șir așa de insulte și de acuzații, eu unul n-o să răspund la ele, pentru că am trăit zece ani, toți, nu doar eu, am trăit cei zece ani, 2004-2014, într-un scandal și o ceartă nesfârșită.
După noiembrie, după decembrie, după instalarea la Cotroceni a președintelui Iohannis, din punctul meu de vedere am intrat într-o normalitate, în sensul în care nu suntem întotdeauna de acord cu tot, dar putem să discutăm, să găsim lucruri comune, putem să nu ne dăm în cap sau să ne criticăm doar pentru că suntem din alt partid.
Nu știu cum se va desfășura. Eu vă spun cum înțeleg eu: vor fi lucruri concrete, Opoziția va spune: ‘Uite, noi facem altfel decât face Guvernul Ponta’, sigur că o să răspund. La ceartă și scandal nu o să răspund.

AGERPRES: Credeți că președintele Iohannis va interveni în negocierile politice pentru a ajuta la instalarea unui Guvern PNL pe care a anunțat că și-l dorește în repetate rânduri?
Victor Ponta: De asemenea, în repetate rânduri, domnul Iohannis a anunțat foarte clar un lucru care, de fapt, e în fișa postului, în Constituție. A spus foarte clar: ‘Eu nu mă ocup de făcut majorități, eu nu mă ocup de negocieri între partide. Dacă există o altă majoritate, sigur, o să numesc prim-ministrul’. Deci, am toate motivele, până astăzi, din ce am văzut în aceste, iată, sunt cinci luni de mandat, să cred că domnul Iohannis își va respecta fișa postului constituțional și atribuțiile.
Eu nu mai vreau să trăiesc în România — și nu e vorba aici că e Guvernul meu sau să fiu în Opoziție—, eu nu mai vreau să trăiesc în România în care, țineți minte, domnul Băsescu făcea și întorcea Guverne la Cotroceni și participa la ședințe de partid și dădea indicații. Aceea a fost o perioadă groaznică și în niciun caz nu trebuie să ne întoarcem, indiferent care e interesul de azi sau de mâine al unui partid sau altul.

AGERPRES: Insist pe relația cu președintele: dacă ar fi să evaluați colaborarea dumneavoastră cu șeful statului, ați spune că e slabă, bună sau foarte bună?
Victor Ponta: Categoric foarte bună. Am mai răspuns și simt nevoia să vă explic: fără a fi parteneri politici, camarazi — cum am fost cu Crin Antonescu, de exemplu—, este o relație foarte corectă, ceea ce-i foarte important, este o relație de respect și este o relație predictibilă. Ca să vă spun foarte concret la ce mă gândesc: când vorbeam ceva cu Traian Băsescu la ora 16,00, la ora 18,30 ieșea la televizor, spunea exact invers decât ce a vorbit cu mine.
Domnul Iohannis dacă spune da, în urma unei discuții cu mine, așa cum cred că i se întâmplă în toate cazurile, nu doar cu mine, sunt convins că și peste o săptămână sau două, trei, acel da rămâne da. Ultimul caz este cel legat de ambasadori, când am vorbit, cred, două luni de zile, când a spus da, a rămas da, că unii au fost de acord, că alții nu au fost, că au existat critici. Acest tip de predictibilitate este extrem de importantă nu doar pentru mine, eu cred că, în general, pentru puterile din stat, pentru că, după haosul general în care orice vorbeai nu era valabil mai mult de o oră, să ai stabilitate este un câștig extraordinar.

AGERPRES: Ce șanse dați adoptării anul acesta a unor proiecte majore precum revizuirea Constituției sau legile electorale, mai ales că liberalii au anunțat că nu mai văd în dumneavoastră și în PSD un partener?
Victor Ponta: Nu trebuie să vadă, nici nu suntem, până la urmă. Noi suntem o forță politică la guvernare, ei sunt în Opoziție.Constitutia Romaniei 1

AGERPRES: Dar la modificarea Constituției este nevoie de o majoritate…
Victor Ponta: Categoric. Legile electorale cu siguranță vor trece în această sesiune parlamentară. Știți foarte bine, legea alegerilor locale, finanțarea partidelor și legea alegerilor parlamentare au fost practic finalizate în comisie și sper să nu se răzgândească cei de la PNL. Ca să spun așa, au bătut palma, și-au dat cuvântul și sper să și-l țină. Deci legile electorale vor fi adoptate și trebuie adoptate.
Dacă nu se adoptă în iunie, conform deciziei Curții Constituționale mai repede cu un an nu poți să schimbi legislația, deci mergem pe legile vechi și e o mare greșeală. Doi: eu susțin și au susținut și colegii mei liberali în 2012, când am candidat toți pe USL, că România nu poate să se reformeze cu adevărat dacă nu schimbă și niște lucruri în Constituție.
Ultima modificare la Constituție a fost în 2003, de atunci am intrat în NATO, am intrat în Uniunea Europeană, s-au schimbat foarte multe, au fost mandatele domnului Băsescu, au fost crize, suspendări, două suspendări, deci o mulțime de lucruri s-au întâmplat. Și, atunci, în 2013, împreună, liberalii și noi, cu președinte chiar de la PNL al comisiei (Comisia de revizuire a Constituției — n.r.), am făcut un proiect care, de fapt, repara aceste lucruri și prevenea conflictele.
Proiectul a trecut de două examene foarte importante și anume Curtea Constituțională a României, care a zis: ‘Acestea sunt bine, celelalte nu’, și Comisia de la Veneția, care e cea mai importantă instituție europeană. Am ajuns practic la faza finală și aici am auzit niște declarații, doamna Gorghiu parcă spunea, legate tot de mine: ‘Nu mai vrem să mai facem, am vrea o republică prezidențială’. Constituția nu se face pentru mine și nici pentru doamna Gorghiu, Constituția se face pentru cei douăzeci de milioane de români.
Sigur că întrebarea mea era dacă eu câștigam alegerile probabil că voiau o republică parlamentară. Cred că e un semn de mare miopie să încerci mereu să schimbi Constituția după interesul de azi. Eu am învățat că e bine să te gândești pe termen lung și să te pregătești de fiecare dată pentru altă situație.
Nu faci Constituția… Am făcut și noi în 2003 Constituția, am zis că o să rămână numai PSD-ul și a stat zece ani domnul Băsescu. Deci, ideea este că sunt niște lucruri fundamentale care merită și pot fi modificate. Ca să nu mai spun, PNL-ul vorbește de scoaterea cu totul a imunității parlamentarilor. Păi pentru asta trebuie revizuită Constituția. Noi și PNL-ul și toată lumea, toți spun să avem un sistem mai eficient de confiscare a averilor ilicite. Pentru asta trebuie modificată Constituția. Dau numai câteva exemple.
De asemenea, s-a spus așa: ‘Să nu mai ajungem la suspendarea președintelui foarte ușor’. Am găsit un sistem care se aplică în Austria: dacă Parlamentul îl suspendă pe președinte și trece referendumul, sigur se fac alegeri, dacă nu trece, atunci se dizolvă Parlamentul, adică este o sancțiune și pentru… Lucrurile astea trebuie trecute în Constituție. Eu cred că, de fapt, ei nu au pe nimeni care să se priceapă la Constituție, au cam plecat toți. Era domnul Antonescu, era domnul Chiuariu, au plecat toți, domnul Scutaru, dacă nu mă înșel, cu diverse probleme.

AGERPRES: Au plecat așa…
Victor Ponta: Nu, că ei, în general, vorbesc de bubele altora și nu se uită la ale lor, dar cred că nu mai au pe nimeni care să se priceapă la un lucru atât de important cum e Constituția și atunci…

AGERPRES: Doamna Gorghiu e în Comisia juridică.
Victor Ponta: Nu pot să evaluez cunoștințele doamnei Gorghiu în domeniu.

AGERPRES: În urmă cu două săptămâni, ați făcut o declarație potrivit căreia în 2013 a existat o discuție cu liberalii ca procurorii să nu mai fie magistrați…
Victor Ponta: A fost propunerea lor.

AGERPRES: Exact. Și dumneavoastră v-ați opus. Acum ați dat un semnal că lucrurile ar putea fi discutate și atunci au apărut tot felul de informații…
Victor Ponta: Că eu vreau să fac chestia asta…

AGERPRES: Ce ați vrut să spuneți exact?
Victor Ponta: Am vrut să spun un singur lucru că ipocrizia trebuie totuși sancționată, în sensul în care în 2013 această propunere a fost înaintată în mod oficial de grupul PNL. PSD și cu mine ne-am opus. Acum, după un an și jumătate, liberalii au devenit brusc, peste noapte, cei mai mari iubitori ai procurorilor. Pe mine nu mă deranjează, eu sunt fost procuror, dar cred că modul ăsta de a schimba… Bun, acum doi ani semnau împreună cu noi că niciodată nu se vor alia cu PDL-ul, acum nu s-au aliat, ci sunt chiar fuzionați.
Voiau republică parlamentară sau chiar întoarcerea monarhiei, acum vor republică prezidențială doar pentru că a câștigat domnul Iohannis. Deci, genul ăsta de neseriozitate de fapt ce arată? Arată o lipsă de niște principii și obiective clare. PSD-ul este un partid de centru-stânga care întotdeauna a avut aceleași obiective, a fost criticat pentru asta, a câștigat alegeri pentru asta. PNL-ul era liberal și acum a trecut la PPE.
Asta am vrut să spun, pentru că propunerea era a lor, că după aia a ajuns că Ponta vrea… asta ține de propagandă. Oricine vrea și citește raportul comisiei, repet comisie condusă de un liberal, domnul Antonescu, rezultă foarte clar că propunerea a aparținut liberalilor…

AGERPRES: Și că nu v-ați răzgândit între timp…
Victor Ponta: Nu e vorba de răzgândit, e vorba de faptul că vreau să-i întreb când au fost serioși: în 2013 sau în 2015? La fel se întâmplă lucruri mai recente. Colegii liberali au spus tot timpul că trebuie să reducem TVA-ul, lucru cu care sunt de acord. Când am venit noi și am redus TVA-ul, ne-au criticat pentru asta. Când ați fost serioși: când ați zis că trebuie redus TVA-ul sau acum când ne criticați că de ce am redus TVA-ul? Realitatea este următoarea: în acest moment, și o spun cu toată răspunderea și nu știu dacă se supără sau nu colegii mei, nu există Opoziție.
Prin Opoziție eu înțeleg o alternativă. Există Opoziție în sensul că cineva ne ceartă tot timpul, dar nu există o alternativă. Există, e bun sau e rău, Guvernul Ponta, în partea cealaltă nu există nimic.
Deci, care sunt lucrurile pentru care alternativa militează? Ce vreți voi să faceți cu Constituția? Nu mai vreți să o modificăm! Ce vreți să faceți cu TVA-ul? Nu mai vrem să-l reducem dacă l-ați redus voi, dacă nu-l reduceați voiam noi! Adică, asta e, de fapt, situația politică actuală și de asta la moțiune îmi e teamă că n-o să vorbim, pentru că nu există o alternativă la Guvernul actual, mi-e teamă că o să fie un șir lung de scandaluri tipice anilor trecuți la care eu nu o să răspund.

AGERPRES: De ce credeți că se întâmplă lucrul acesta?
Victor Ponta: Cred că cei mai buni liberali nu mai sunt în PNL, ei sunt la partidul domnului Tăriceanu, oamenii cu care am scris programul USL-ului, oamenii care au fost miniștri, care știu, iar în partea PDL-ului există încă, și mi se pare corect acest lucru, îi laud pentru asta, există o jenă de a ieși în public pentru că totuși e așa de ușor să arăți cu degetul, să spui: ‘Stai, nu ești tu cel care era în Guvern?’. De aceea, propuneri cu domnul Predoiu și cu domnul Ialomițeanu pentru noi sunt ideale, pentru că nu trebuie decât să aducem aminte, să scoatem Monitorul Oficial cu semnăturile pe acele legi odioase și orice discuție e inutilă.

AGERPRES: Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a spus că România și-ar dori un nou acord cu FMI. Nici dumneavoastră nu ați exclus de data aceasta o asemenea variantă, dar ați spus că un nou acord trebuie să aibă o altă viziune. La ce anume v-ați referit?
Victor Ponta: Cu siguranță România nu mai e în situația nici din 2009, scădere drastică economică, deficit uriaș, 8 sau 9 la sută parcă a fost deficitul, nu mai este nici măcar în situația din 2013. Acum suntem, categoric, pe un deficit foarte scăzut, o creștere sustenabilă. Acum ministrul de Finanțe și orice ministru de Finanțe responsabil își dorește acorduri, pe bună dreptate.

AGERPRES: Domnul Vâlcov nu-și dorea …
Victor Ponta: Darius a fost un negociator mai puternic și dacă nu ar fi fost el un negociator mai dur să știți că nu aveam acum Codul fiscal în Parlament și TVA-ul redus.

AGERPRES: Dar l-ați susținut și dumneavoastră …
Victor Ponta: Da, l-am susținut pentru că avea dreptate și pentru că, în continuare, cred că reducerea TVA-ului și Codul fiscal sunt lucruri bune pentru România. Ce îmi doresc cel mai mult? Vreau să terminăm în septembrie cu bine acest acord, să tragem linie să vedem unde a ajuns România și eu cred că s-au făcut progrese uriașe în ultimii ani, după care să vedem în ce măsură un acord, oricum de alt tip, este posibil sau nu.
Vreau să spun însă un lucru, noi am rămas și în opinia publică și în percepție: FMI-ul, FMI-ul. Să știți că deja, din ce în ce mai mult, 80%-90% din tot ceea ce ține de politica noastră fiscal-bugetară ține de Comisia Europeană și, de fapt, negocierile noastre cu Comisia Europeană sunt deja mult mai dure decât cele cu FMI-ul.
Vă dau un singur exemplu: când am cerut acel 0,2% în plus deficit din Produsul Intern Brut pentru cheltuielile de apărare nu s-a opus FMI-ul, s-a opus Comisia Europeană și, din punctul meu de vedere, s-a opus greșit deoarece România este la graniță aici cu Ucraina și cu Rusia, nu Portugalia sau Marea Britanie. Dar, de asta încerc să vă spun că important este să terminăm cu bine în septembrie, important este să ne păstrăm acest statut, până la urmă, uitați-vă, agențiile de rating internațional care sunt spaima tuturor guvernelor din lume ne-au reconfirmat toate în mod constant ratingul de țară și, după aceea, o să vedem în septembrie.

AGERPRES: TVA-ul la alimente scade de la 1 iunie. În debutul ședinței de guvern de miercurea trecută ați avertizat cu măsuri dure împotriva celor care cresc artificial prețurile. La ce măsuri v-ați gândit exact? E vorba despre o impozitare a profiturilor sau la ce anume?
Victor Ponta: Stați un pic. În primul rând au existat informații, nu am încă o confirmare clară, au existat informații, în special în media, că în pregătirea acelei reduceri a TVA-ului există un tip de creștere artificială și speculativă a prețurilor. Avem ca instrumente actuale: unu, Consiliul Concurenței are dreptul să verifice dacă există un cartel între marii retaileri. Dacă unul singur mărește prețurile, n-ai ce să-i faci, dar, probabil, își pierde clienții. Dacă toți măresc prețurile, atunci e un cartel și legislația europeană și cea națională prevăd sancțiuni foarte dure, dacă va fi cazul.
Doi, Autoritatea pentru Protecția Consumatorului are, de asemenea, niște atribuții legate de drepturi. Eu am spus așa: ‘Dacă se constată că se încalcă regulile competiției și ale pieței corecte și libere, putem să intervenim și cu noi sancțiuni, o suprataxă sau…’.Sincer nu cred că va fi cazul de așa ceva, cred că această discuție despre cine crește prețuri, cine… va dura încă o lună-două, o să vedem dacă-i așa sau nu, dar, cu siguranță, așa s-a întâmplat și cu pâinea, așa se va întâmpla și cu …, așa s-a întâmplat și cu CAS-ul.
Cu siguranță, din toamnă, cele trei efecte pe care le-am urmărit de fapt — evaziune fiscală mult mai mică (una e să faci evaziune fiscală la 24, alta la 9, nu mai rentează, ca să spun așa), în al doilea rând sprijin pentru producătorii noștri naționali, pentru că eu când zic 9% TVA, chiar dacă, după aceea, sigur se rambursează TVA-ul pentru exporturi, dar să știți că pentru producătorul român să exporte aici, în țările Golfului, e deja un mare avantaj că nu-și mai blochează acei 24% pe care statul îi dă înapoi după un timp, și va fi și o scădere a prețurilor, cu siguranță. Nu pot să zic că vor fi 15 procente, dar va fi, cu siguranță, pentru că până la urmă piața se așază.

AGERPRES: În iunie au loc alegeri locale în Republica Moldova. Analiștii spun că sunt extrem de importante pentru Chișinău, mai ales. Dumneavoastră pe cine susțineți?

Victor Ponta: Eu sunt foarte îngrijorat de ceea ce se întâmplă în Moldova. Am vorbit cu toți prietenii și colegii mei de acolo pentru că de 15 ani îi cam cunosc pe absolut toți cei care fac politică în Moldova, m-am văzut și cu noul prim-ministru la o întâlnire internațională și am rămas în contact.
De ce zic că sunt îngrijorat, pentru că anul trecut și cu sprijinul fundamental al României pe proiecte concrete — gazoduct, grădinițe, toate celelalte — practic am câștigat bătălia. Nu noi, ei au câștigat bătălia în sensul în care forțele pro-europene au câștigat majoritatea, însă au pierdut războiul. N-au rămas împreună cele trei partide, există un Guvern minoritar și un Guvern minoritar întotdeauna este un Guvern fragil.
Mi-aș dori să țină cât mai mult Guvernul actual, dar este un Guvern fragil, există alianța cu comuniștii, care oricum ai da-o nu cred că este un lucru benefic pentru România, și oameni așa cum este Iurie Leancă, un pro-european și un pro-România convins, are propriul lui partid, așa încât sunt îngrijorat și mă gândesc, evident, că îmi doresc ca la Chișinău și la Bălți, cele două mari orașe, să nu ne trezim cu primari pro-ruși, fie de la Partidul Socialist, fie de la alte partide, pentru că atunci mesajul va fi unul în sensul că, de fapt, drumul pro-european al Moldovei este reversibil.
Noi avem o relație politică directă și instituțională cu Partidul Democrat condus de Marian Lupu și îi vom ajuta și i-am ajutat cu tot ce putem, eu cred și îl voi sprijini întotdeauna pe Iurie Leancă pentru convingerile sale pro-europene, dar, cu siguranță, orice primar din partidele pro-europene e un câștig pentru Moldova și pentru noi toți. Dacă ne trezim la Chișinău și la Bălți cu primari pro-ruși înseamnă că efortul de anul trecut, o mare parte din ce am obținut anul trecut am pierdut.


AGERPRES: Fostul președinte Traian Băsescu spunea că Bucureștiul nu s-a implicat suficient în formarea Guvernului de la Chișinău și a greșit și, în consecință, Republica Moldova ar fi pierdută pentru UE. Dumneavoastră ce credeți?
Victor Ponta: Nu, eu nu cred că este pierdută. Eu cred că în niciun caz nu trebuie să ne dăm bătuți și că trebuie să facem tot ce putem, dar, într-adevăr, așa cum vă spuneam, e o situație mai rea decât anul trecut. Și într-adevăr acum îmi pare rău că, ținând cont și de alegerile din România, nu am fost eu însumi mai mult prezent acolo. Îi cunosc foarte bine pe toți liderii: și pe domnul Ghimpu, și pe domnul Lupu, și pe domnul Filat, și pe toți ceilalți.
Nu știu dacă prin prezența mea sau prin implicarea mea aș fi putut să schimb ceva fundamental, dar, da, îmi reproșez acest lucru și de aceea i-am luat din nou pe fiecare, m-am văzut cu ei, am vorbit și încerc să sprijin, fără a da indicații, fără a le spune eu ce să facă, știu ei foarte bine ce au de făcut, dar să-i sprijin, îi voi sprijini cum i-am sprijinit, de fapt, și până acum.

AGERPRES: Cu actualul premier ce relații aveți?
Victor Ponta: Repet, foarte bune. Ne sunăm la telefon, ne auzim pentru orice fel de problemă. Are o situație delicată pentru că nu este un om politic, a venit cumva din afara mișcării politice, are un Guvern minoritar, deci grea situație, îl ajut cu tot ce pot.

AGERPRES: V-a solicitat sprijinul?
Victor Ponta: Da, sigur că da. Realmente am avut și câteva discuții foarte bune, e un om tânăr, dar este greu să vii din afara politicii, să conduci un Guvern minoritar într-o situație atât de dificilă. Nu, nu-i ușor deloc și cu mare drag îl ajut în tot ce pot.

AGERPRES: Ați fost la Strasbourg într-o vizită de lucru, ați vorbit despre aderarea la Schengen. În acest context, ați solicitat explicit ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare pe Justiție?
Victor Ponta: M-am văzut la Strasbourg atât cu președintele Parlamentului European, domnul Schulz, cât și cu președintele Comisiei Europene, domnul Juncker, și cu o parte dintre comisari, cu fiecare, sigur, având diferite teme. Cu vicepreședintele Timmermans am discutat despre MCV pentru că este responsabilitatea sa și am spus foarte clar că ultimele rapoarte au fost pozitive, că MCV-ul a avut și o parte pozitivă pentru România și, cu siguranță, în acest moment chiar avem o Justiție independentă.
Nu știu ce să-i mai facem Justiției, chiar e foarte independentă și în niciun caz nu se mai pune problema să existe control politic nici din partea președintelui, nici a Guvernului, nici a altcuiva și că, din punctul meu de vedere, ca prim-ministru al României, eu cred că România trebuie să fie tratată la fel ca toate celelalte state membre.
Se vorbise la un moment dat, sigur, nu s-a mai avansat foarte mult, despre un sistem de monitorizare pentru toate țările europene, lucru care mi s-ar părea corect. Adică, dacă e vreo problemă în România, în Ungaria, de exemplu, — dau și eu un exemplu — sau în alte țări, să fim toți tratați la fel. Ideea că România și Bulgaria stau tot timpul în anticameră este incorectă și nu mai corespunde realității. Asta am spus și asta voi spune tot timpul și mă bucur că și președintele Iohannis gândește așa, pentru că problema României a fost întotdeauna nu de la Bruxelles sau de la Strasbourg, problema României a fost din România.
Întotdeauna cineva din România venea și zicea să nu cumva să ridicați MCV-ul, să păstrați MCV-ul, ceea ce e total incorect.

AGERPRES: Dar au fost niște momente în care solicitări ale Justiției au fost blocate în Parlament. Poate nici situația aceasta nu face bine…
Victor Ponta: Eu mi-am făcut datoria și mi-o fac de fiecare dată să explic la Bruxelles să nu se lase păcăliți de propaganda din România și anume: orice parlamentar din România poate fi cercetat, anchetat, trimis în judecată, judecat, condamnat și încarcerat fără niciun fel de imunitate.
De multe ori, oamenii fac ochii mari pentru că, dacă se iau după ce apare în vreo știre sau ce le spune doamna Macovei, își închipuie cine știe ce și le spun de fiecare dată: ‘Nu, nu-i adevărat, rețineți: orice parlamentar din România…’. Singurul lucru pentru care se cere autorizarea Parlamentului este partea de arestare preventivă. Din 29 de cereri în ultimul an, cred că 22 sau 23 au fost aprobate și șase respinse.

Poate că și faptul că la noi regula a devenit să arestăm preventiv, când ar trebui să fie o excepție, în toate țările civilizate este o excepție, poate că și asta trebuie să dea de gândit. Dar nu are nicio legătură cu… Eu cred că este, de fapt, așa un joc de putere între DNA și Parlament cine-i mai puternic și cred că au de pierdut și unii și alții din acest joc.

AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.