Interviu Victor Alistar Trebuie lucrat la moralitate, onestitate, solidaritate, curaj …...

Interviu Victor Alistar
Trebuie lucrat la moralitate, onestitate, solidaritate, curaj …

0 394

O depolitizare a mesajului anticoruptie este un punct esential de la care se poate pleca pentru ca lupta impotriva coruptiei sa fie mai eficienta, a afirmat directorul executiv al Transparency International Romania, Victor Alistar, intr-un interviu acordat AGERPRES, cu ocazia implinirii a zece ani de existenta a organizatiei.
Pe de alta parte, Alistar este de parere ca, pentru ameliorarea situatiei in Romania in ceea ce priveste integritatea, trebuie sa se lucreze pe valori cum ar fi moralitatea, onestitatea, solidaritatea, curajul, precum si pe mecanisme.
Victor Alistar mentioneaza in interviu cateva dintre reusitele, dar si dintre esecurile din activitatea de zece ani a Transparency International Romania, precum si unele dificultati cu care se confrunta aceasta.

AGERPRES: Care sunt principalele realizari ale Transperancy International Romania in cei zece ani de activitate?
Victor Alistar: In primii zece ani, Transparency International s-a concentrat in Romania pe a crea din punct de vedere legislativ instrumentele legale si institutionale, iar in urmatorii zece ani, in urmatoarea perioada, ne vom axa pe punerea lor in practica, sa functioneze, deoarece din pacate, in Romania avem mecanisme, dar nimeni nu le aplica, aceasta a fost, sa spunem, directia strategica.
La capitolul realizari as putea spune ca peste 10 milioane de romani au receptat mesajele noastre din campaniile de constientizare, am facut patru campanii mari – „Nu da spaga”, „Fara spaga”, „Prima spaga” si asa mai departe.
Am contribuit la schimbarea cadrului normativ – spre exemplu, Legea avertizorilor de integritate, Codul de conduita pentru personalul contractual, in domeniul penal – Legea 521/2004, care incrimineaza abuzul in serviciu cu beneficii private, pe baza careia, de fapt, se desfasoara cele mai multe cazuri ale DNA ca si articol utilizat, am creat transparenta la nivelul parchetelor. Pana la aparitia Legii 480, procurorii trimiteau un petic de hartie in care spuneau care e concluzia rezolutiei, acum sunt obligati sa transmita integral, motivat si rezolutiile si ordonantele, pentru ca oamenii sa poata sa inteleaga despre ce este vorba si sa poata sa utilizeze mecanismele de plangere.
Am participat la medierea intre puterile statului anul trecut, cand Romania a fost o tara fara justitie pentru o luna de zile si, impreuna cu alte organizatii neguvernamentale, am initiat un proces de mediere intre puterile statului, care sa aseze lucrurile si sa reintram in normalitate.
Am organizat fost campania „Opriti codurile”, una dintre realizari este legata de programul nostru permanent de ajutor judiciar gratuit, de asistenta juridica gratuita pentru victimele si martorii faptelor de coruptie si in centru nostru am primit plangeri de la 5.000 de cetateni, pana acum 5.000 de cazuri, unele dintre ele au mers mai departe, altele au fost solutionate intr-o prima faza sau altele nu au avut legatura cu coruptia in sine, dar am primit un numar foarte mare de solicitari de sprijin si am acordat sprijin in numar foarte mare de cazuri.
Am incercat sa directionam agenda publica si, daca ne amintim, in 2000, cand Transparency International a fost acreditata in Romania, nu prea se vorbea despre coruptie, se vorbea despre problemele economice, nimeni nelegand insa problemele economice de coruptie decat de scandaluri legate de privatizari. In 2003-2004 am initiat aceasta tema pe agenda publica si pe agenda politica. La acel moment, Alianta D.A. a folosit mesajul, pentru a putea sa castige alegerile, dar chiar si de atunci pana acum mesajul a ramas pe agenda publica si toate partidele politice au creat o prioritate din acest subiect.
Am contribuit la integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, acesta este un mare succes, o organizatie neguvernamentala care a venit in sprijinul autoritatilor de la Bucuresti pentru a da asistenta tehnica in solutiile pe care trebuia sa le adopte in vederea inchiderii capitolelor de negociere si ne amintim de campania masiva de advocacy din 2004, in urma careia au rezultat sase legi trecute prin Parlament, nimic pe baza ordonantelor, toate legile au fost dezbatute in Parlament si au trecut asa cum ne-am propus.
Am creat elemente de pionierat la nivelul retelei internationale, cum ar fi anul acesta, pe baza programelor si initiativelor noastre, in cadrul unui program comun cu alte filiale ale Transparency International si cu Secretariatul international, s-a realizat un proiect de advocacy pe protectia avertizorilor de integritate, iar anul acesta, in mai, Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei a adoptat o rezolutie in acest sens, care devine obligatorie pentru toate statele membre.
Tot din Romania a plecat programul ALAC, care acum functioneaza in peste 40 de tari ale lumii, deci atat la nivel intern, cat si la nivel extern, echipa Transparency International s-a straduit sa faca tot ce era posibil de facut. Sigur ca da, nu poate doar Transparency International sa rezolve problema coruptiei in Romania, in primul rand ea se rezolva de catre autoritati, dar faptul ca acum este o tema majora, prioritara, este rezultatul acestor zece ani de munca ai Transparency International.

AGERPRES: Care sunt dificultatile cu care va confruntati?
Victor Alistar: Un slab angajament politic pe aceste teme, este foarte dificil sa promovezi proiecte atunci cand, la nivel politic, nu exista vointa pentru ele.
O alta problema cu care ne confruntam este intelegerea redusa la nivelul principalilor parteneri privind beneficiile unui comportament integru, care inseamna pana la urma credibilitate externa, inseamna piete, investitii directe, inseamna calitatea vietii.Toata lumea se uita numai la partea negativa a coruptiei, noi incercam sa explicam ca o conduita bazata pe integritate are beneficii directe economice si sociale.
O dificultate majora este legata de slaba pregatire a expertilor din sectorul public, faptul ca s-a politizat in asemenea fel adminstratia te face, la un moment dat, sa nu ai parteneri de dialog, pentru ca sunt unii dintre decidenti foarte slab pregatiti, nu intotdeauna e lipsa de vointa, uneori este lipsa de competenta.

AGERPRES: Care e principala diferenta intre Romania din prezent si cea de acum zece ani?
Victor Alistar: Romania din prezent constientizeaza ca are o problema, primul pas in a rezolva o problema este sa constientizezi ca o ai.
O a doua diferenta este ca, spre exemplu, acum zece ani, nu exista Legea privind accesul la informatii, care este larg folosita acum de media, de cetateni, de ONG-uri. Nu exista Legea privind transparenta decizionala, nu exista Legea privind finantarea organizatiilor neguvernamentale – Legea 350/2006, nu exista Agentia Nationala de Integritate.

Acum zece ani nu exista Directia Nationala Anticoruptie (DNA). PNA-ul, predecesorul DNA, s-a infiintat in 2002. Nu exista un Consiliu Superior al Magistraturii independent de Ministerul Justitiei, acesta a fost rezultatul coalitiei AJER, din care si Transparency International a facut parte.
Acum zece ani nu exista in curricula universitara decat la Facultatea de Filosofie subiectul eticii sau subiectul deontologiei profesionale, acum mai toate specializarile au un asemenea subiect. Nu existau mecanisme de plangere, acum te poti plange pentru presiuni sau pentru faptul ca se cere mita si in sanatate, si in educatie, si in justitie si asa mai departe.
Sunt o serie intreaga de schimbari. Acum zece ani nu exista posibilitatea ca un organism neguvernamental sa promoveze legi in Parlament, care sa fie adoptate asa cum au fost ele promovate. Nu exista posibilitatea sa ai intalniri – cum a fost in campania „Opriti codurile”- cu primul ministru, cu presedintii camerelor Parlamentului, cu presedintele Romaniei si sa explici in numele cetatenilor ca sunt niste lucruri care trebuie corectate, sunt multe schimbari.

AGERPRES: Ce ar mai trebui facut pentru ameliorarea situatiei in Romania in ceea ce priveste integritatea?
Victor Alistar: Foarte, foarte multe, suntem la pamant din acest punct de vedere, in primul rand trebuie sa lucram pe valori cum ar fi moralitatea, onestitatea, solidaritatea, curajul.
Trebuie sa lucram pe mecanisme, degeaba ai legi daca ele nu sunt respectate sau nu sunt puse in aplicare sau trebuie sa lucram pe a-i face pe cetateni sa-si cunoasca drepturile. Degeaba ai o lege privind accesul la informatii daca foarte putini cetateni cer informatii publice privind ce s-a facut cu banii lor. Toti platesc impozite locale, cei care au proprietati, care au o masina, foarte putini se gandesc sa trimita o cerere de informatii la primarie sa solicite executia bugetara – Ce ai facut cu banii?, intrebare legitima, pentru ca eu iti dau din venitul meu.
E de lucrat la nivel de media, sa inteleaga ca nu doar elementele spectaculare din cazuri concrete si scandaluri sunt cele de fond. Cred ca e nevoie de un parteneriat mai bun cu media – si aici cred ca a fost si greseala organizatiilor neguvernamentale, nu am reusit sa ne facem foarte bine intelesi fata de partenerii nostri media – astfel incat ei sa poata prealua din misiunea de educare. Media trebuie sa faca informare, educare si parte de divertisment, pe zona de educare trebuie sa lucram mai bine impreuna societatea civila si media, pentru ca in felul acesta nu vom fi doar in pozitia unor ”caini de paza”, si unii si altii vom fi in pozitia celor care promoveaza proiecte si initiative. Cred ca trebuie sa trecem, ca societate civila, de la watchdogging mai mult la think tank, furnizori de expertiza, de teme in societate, sa punem presiune pe solutii.

AGERPRES: Ce ar trebui facut pentru ca lupta anticoruptie in Romania sa fie mai eficienta?
Victor Alistar: In primul rand sa ne axam si pe zona de prevenire si pe zona de combatere administrativa, de securizare a vulnerabilitatilor. In Romania, pentru ca a fost mai la moda, s-a discutat numai despre sanctionare. Foarte bine, l-am sanctionat pe un primar, l-am schimbat din post, dar vine alt primar, care face exact acelasi lucru, daca va fi prins bine, daca nu, iar bine.
Un alt lucru – trebuie sa reducem beneficiile care pot fi obtinute din coruptie, noi ne-am axat numai pe cresterea riscurilor in caz ca savarsesti o fapta de coruptie, dar nu ne-am axat pe anularea beneficiului.
Cred ca o depolitizare a mesajului anticoruptie este un punct esential de la care se poate pleca, pentru ca, altfel, o politizare a mesajului si utilizarea lui doar cu scop propagandistic decredibilizeaza insusi mesajul, iar oamenii incep sa nu mai creada si acesta este cel mai grav lucru – demobilizarea populatiei in a cere o guvernare fireasca, normala, corecta, onesta si in interesul lor. Or ei, daca vad zi de zi numai aspectele negative, fara sa inteleaga cum s-ar putea solutiona acestea, se ajunge la demobilizare.

AGERPRES: Care ar fi cateva dintre esecurile dumneavoastra in acesti ani?
Victor Alistar: Nu am reusit sa obtinem un model de succes din pilonul de combatere administrativa a coruptiei si anume Agentia Nationala de Integritate. El este un esec operational si functional, iar acum, dupa modificarile legii in Parlament, este si un esec legislativ.
O alta nerealizare probabil ca este legata de capacitatea de a implica publicul. Poate nu am fost destul de buni in a implica publicul in a crea presiune, pentru ca in momentul in care iti vine presiunea opiniei publice, lucrurile se schimba, deoarece politicienii depind de opinia publica atunci cand cer votul.
Sursa: AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.