INTERVIU Victor Ponta: Am deschis uşi pentru economia românească; trebuie să cooperăm...

INTERVIU Victor Ponta: Am deschis uşi pentru economia românească; trebuie să cooperăm cu Vestul, cu Estul, cu economiile în dezvoltare

0 442
INTERVIU Ponta: Am deschis uÅŸi pentru economia românească; trebuie să cooperăm cu Vestul, cu Estul, cu economiile în dezvoltare
Premierul Victor Ponta a declarat, într-un interviu acordat marÅ£i AGERPRES, că, prin turneul său asiatic, a deschis mai multe uÅŸi pentru economia românească, susÅ£inând că fiecare vizită în cele patru state – Azerbaidjan, Uzbekistan, Kazahstan ÅŸi China – s-a soldat cu rezultate concrete.
"Faptul că am reamintit că există România – se cam uitase în ultimii ani – ÅŸi faptul că peste tot reacÅ£iile politice ÅŸi mai departe, în jos, spre zona economică, au fost pozitive eu sunt optimist că în perioada care urmează încep să apară rezultate. Trebuie să fim însă consecvenÅ£i ÅŸi nu trebuie să mai dispărem de pe harta lumii cum am dispărut în ultimii ani", a afirmat Victor Ponta. Åžeful Guvernului a vorbit ÅŸi despre relaÅ£iile cu Rusia, afirmând că îÅŸi doreÅŸte o cooperare pragmatică cu această Å£ară, dar fără monopolul Gazprom în furnizarea gazelor.
 
AGERPRES: Domnule prim-ministru sunteÅ£i la finalul unui turneu asiatic ce a avut ca destinaÅ£ie finală China. Care este miza acestor vizite pe care le-aÅ£i efectuat în Azerbaidjan, Kazahstan, Uzbekistan ÅŸi acum în China?
Victor Ponta: Miza este foarte clară. Eu cred că, în ultimii ani, Guvernul României nu a fost suficient de activ sau mai bine zis a fost total inactiv în ceea ce priveÅŸte relaÅ£iile economice internaÅ£ionale. Dacă nu mă înÅŸel, primul-ministru al României, din vremea Guvernului Tăriceanu n-a mai avut nicio vizită cu caracter economic în ţările europene, nici în noile puteri economice ÅŸi financiare din Asia, pentru că noi nu trebuie să tratăm cu superioritate Azerbaidjanul, Kazahstanul, Uzbekistanul. Sunt ţări cu mari resurse naturale ÅŸi cu mari resurse financiare acum. Nu mai vorbesc de China – a doua economie mondială, cu o piaţă uriaşă, pe care sper să vindem mai multe produse agroalimentare, vin, dar ÅŸi cu posibilităţi de investiÅ£ii foarte mari. Mesajul ÅŸi dorinÅ£a mea au fost foarte clare: ne uităm spre Europa cu economia, dar ÅŸi în alte direcÅ£ii, pentru că am pierdut câÅ£iva ani pentru relaÅ£iile economice. Sper ca toate aceste uÅŸi pe care le-am deschis acum să rămână în continuare deschise ÅŸi viitorul Guvern să nu schimbe din nou această strategie, ci să o folosească, pentru că este în interesul ţării.
 
AGERPRES: Åži acum cu ce rezultate concrete, cu ce veÅŸti bune vă întoarceÅ£i la BucureÅŸti?
Victor Ponta: În fiecare Å£ară putem vorbi de lucruri foarte concrete: în Azerbaidjan în mod sigur de accelerarea proiectului AGRI, cu gazele lichefiate, ÅŸi de faptul că i-am convins pe cei de la SOCAR să mai vină o dată în România, să analizeze problema Oltchim. În 2009, când au vrut ei să cumpere Oltchim, n-a vrut România ÅŸi rău am făcut. Dacă eram deÅŸtepÅ£i atunci, puteam să nu mai avem problema Oltchim. În Kazahstan, prin faptul că am rezolvat diferendul de ani de zile cu Rompetrol – nu doar încasăm banii pe acÅ£iuni, dar un miliard de dolari este fondul special de investiÅ£ii în România al Kazahstanului. În Uzbekistan, cu o zi înaintea prezenÅ£ei mele, în pregătirea vizitei mele, au fost firmele româneÅŸti, care pot participa la proiectele de IT din această Å£ară, proiectele de infrastructură, iar în China am avut ocazia să discutăm cu cele două mari companii de telecomunicaÅ£ii – Huawei ÅŸi ZTE, care îÅŸi extind investiÅ£iile în România ÅŸi fac din România în perioada următoare centru pentru toate afacerile din Europa, iar în zona de energie e un proiect în derulare la Rovinari – un miliard de dolari, investiÅ£ie chineză. PrezenÅ£a în luna iulie a celei mai mari companii de energie (China Nuclear Electric – n.r.) pentru a studia în mod foarte serios implicarea lor în construcÅ£ia grupurilor 3 ÅŸi 4 de la Cernavodă mai înseamnă câteva miliarde de euro. Eu cred că e o zonă a lumii în care relaÅ£iile politice sunt foarte importante, pentru că pe baza acestora se construiesc relaÅ£ii economice, ÅŸi nu invers. Faptul că am reamintit că există România – se cam uitase în ultimii ani – ÅŸi faptul că peste tot reacÅ£iile politice ÅŸi mai departe, în jos, spre zona economică, au fost pozitive m-au făcut optimist că în perioada care urmează încep să apară rezultate. Trebuie să fim însă consecvenÅ£i ÅŸi nu trebuie să mai dispărem de pe harta lumii cum am dispărut în ultimii ani. 
 
AGERPRES: Referitor la extinderea activităţii, a investiţiilor companiilor ZTE şi Huawei, se aşteaptă crearea unui anumit număr de locuri de muncă?
Victor Ponta: Da, e vorba de investiÅ£ii cifrate la câteva sute de milioane de euro, înseamnă recrutarea în continuare a forÅ£ei de muncă de pe plan local, pentru că ei sunt foarte mulÅ£umiÅ£i de calitatea românilor care lucrează în compania lor: sunt tineri, foarte bine pregătiÅ£i ÅŸi foarte performanÅ£i. Înseamnă practic ÅŸi investiÅ£ii în infrastructura efectivă a reprezentanÅ£elor din România, pentru că aÅŸa cum v-am spus amândouă companiile urmează să dezvolte centrul din România ca unul de mentenanţă sau de security pentru toate operaÅ£iunile din Europa, ceea ce nu-i deloc puÅ£in lucru, pentru că operaÅ£iunile celor două grupuri se ridică la multe sute de milioane, dacă nu chiar miliarde de euro.
 
AGERPRES: De la preluarea mandatului, aÅ£i menÅ£ionat de mai multe ori că urmează să faceÅ£i o vizită în China. Practic Å£ineaÅ£i la această vizită. Ce vă leagă de această Å£ară?
Victor Ponta: Am un mare respect ÅŸi o mare admiraÅ£ie pentru China. Am avut ocazia să vin de foarte multe ori, să am relaÅ£ii personale în această Å£ară, să văd că o Å£ară uriaşă, cum e China – a doua economie a lumii ÅŸi prima ca număr al populaÅ£iei, are o mare sensibilitate din trecut pentru România. ToÅ£i liderii pe care i-am întâlnit de-a lungul timpului mi-au vorbit frumos, ÅŸtiau de cultura românească, de filme, de muzica românească. Or e mare lucru ca o Å£ară atât de mare să te trateze ca pe un prieten. Am Å£inut foarte mult, pentru că ÅŸi preÅŸedintele ÅŸi primul-ministru sunt de foarte puÅ£in timp în funcÅ£ie, din martie, am Å£inut foarte mult să fiu primul premier din regiune care e prezent la Beijing, care se vede cu amândoi liderii chinezi.
 
AGERPRES: Cum au apreciat preÅŸedintele ÅŸi premierul chinez faptul că aÅ£i fost primul premier din Europa Centrală ÅŸi de Est care a efectuat o vizită în China de când au preluat mandatul?
Victor Ponta: Au fost extrem de binevoitori la adresa României ÅŸi la adresa mea, pentru că ÅŸtiau foarte bine – fuseseră informaÅ£i despre opiniile mele, despre China ÅŸi eu vă spun foarte direct faptul că sunt foarte mulÅ£i preÅŸedinÅ£i ÅŸi prim-miniÅŸtri care îÅŸi doresc să fie primiÅ£i la Beijing la acest nivel. Se aÅŸteaptă un an, doi ani, se pregătesc vizitele. Faptul că România a fost băgată peste rând e un semn extraordinar de bun ÅŸi ar trebui să nu dezamăgim acest tratament preferenÅ£ial pe care l-am avut.
 
AGERPRES: La sfârÅŸitul acestui an ar urma să aibă loc Summitul China – Europa Centrală ÅŸi de Est. Care sunt ÅŸansele de organiza această reuniune la BucureÅŸti?
Victor Ponta: Noi am avansat invitaÅ£ia pentru a găzdui acest summit, urmează ca partea chineză să ia decizia. Indiferent dacă va fi la BucureÅŸti sau în altă parte, pe noi ne interesează să fim foarte implicaÅ£i. Pot să vă spun că suntem prima Å£ară, dintre cele 16, care deja au accesat acel fond de zece miliarde de dolari, pus la dispoziÅ£ie de Guvernul Chinei. Noi avem deja un proiect aprobat, în derulare – 70 de milioane de dolari pentru tehnologie de comunicaÅ£ii – ÅŸi, cu cât suntem mai rapizi, iată s-ar putea să luăm o parte mai mare din acel fond pus la dispoziÅ£ia tuturor celor 16 ţări.
 
AGERPRES: În timpul vizitei în Azerbaidjan aÅ£i discutat cu ÅŸeful companiei petroliere azere SOCAR, care s-a arătat interesat de investiÅ£iile în Oltchim. În ce măsură credeÅ£i că acest lucru se va materializa?
Victor Ponta: Eu am discutat la nivel politic în primul rând cu preÅŸedintele Azerbaidjanului, domnul Aliyev, cu Guvernul ÅŸi evident cu conducerea companiei, pentru că au fost ÅŸi ei prezenÅ£i la întâlniri. Am reiterat faptul că, chiar dacă proiectul Nabucco nu se face în această perioadă, asta nu înseamnă că nu trebuie să avansăm cu alte proiecte, cum e proiectul AGRI – gaze lichefiate – din Azerbaidjan, prin Georgia spre România, spre Europa ÅŸi, de asemenea, am arătat încă o dată dorinÅ£a noastră de a-i convinge pe cei de la SOCAR să vină din nou în România. Au fost o dată, acum câÅ£iva ani, n-au fost primiÅ£i. Acum, când avem noi nevoie de sprijin, ne rugăm noi de ei. Faptul că mi-au confirmat că în septembrie sunt dispuÅŸi să vină din nou în România, să vadă dacă producÅ£ia Oltchim poate fi integrată cu cea din fabrica pe care au achiziÅ£ionat-o în Turcia e un semn bun. Nu vreau însă să mă bucur înainte de a avea mai mult decât atât.
 
AGERPRES: Autorităţile de la Astana au avansat propunerea de a livra gaz României printr-o extensie a South Stream între Bulgaria ÅŸi România. Am văzut că preÅŸedintele Băsescu a calificat ideea drept "o copilărie". Dvs vi se pare un proiect viabil?
Victor Ponta: Eu tratez cu respect ţările, nu îmi permit, ca preÅŸedintele, aÅŸa, să dau bobârnace nimănui, nici preÅŸedintelui Comisiei Europene – am văzut că domnul Băsescu îi dădea bobârnace preÅŸedintelui Barroso -, nici Kazahstanului, o Å£ară cu uriaÅŸe resurse naturale ÅŸi potenÅ£ial financiar. Eu am văzut ca pe un lucru pozitiv faptul că se caută alte soluÅ£ii de colaborare pe domeniul livrării de energie ÅŸi, o spun foarte clar, concentrarea ÅŸi efortul principal al României trebuie să fie pentru resursele interne, resursele din Marea Neagră, resursele de gaze de ÅŸist, însă să ai mai mulÅ£i furnizori din exterior, să nu fii până la urmă legat de unul singur, cum e Gazprom, asta înseamnă competiÅ£ie, preÅ£uri mai bune ÅŸi pentru industria românească ÅŸi pentru populaÅ£ie, asigurarea unei energii a gazului mai ieftin ÅŸi mai sigur.
 
AGERPRES: Aţi amintit de Gazprom şi, fiindcă tot suntem pe această dimensiune estică, cum vedeţi posibilă relansarea relaţiilor cu Rusia?
Victor Ponta: Eu fac eforturi ÅŸi în acest sens. Nu văd Rusia un inamic al României. E un vecin, un partener important pentru noi ÅŸi cred că modul în care România s-a raportat la Rusia în ultimii ani a fost "copilăresc", ca să citez tot tocmai din preÅŸedinte. Putem să fim fermi, să ne apărăm interesele, dar, în acelaÅŸi timp, putem să fim pragmatici ÅŸi constructivi în relaÅ£ia cu Rusia. Nu ascund faptul că îmi doresc să avem investiÅ£ii din Rusia, să avem o relaÅ£ie normală, însă, când ai un monopol practic al furnizării de gaze, cum are Gazpromul, inevitabil poziÅ£ia de negociere e slabă. Când începi să ai ÅŸi alte variante, fie că e vorba de Kazahstan, fie că e vorba de Azerbaidjan, fie că e vorba de resurse interne, poÅ£i să negociezi mai bine. Până la urmă e raÅ£ional aici ÅŸi nu cred că se supără nimeni când spun lucrul acesta.
 
AGERPRES: Ministrul român de Externe va efectua în cursul acestei luni o vizită la Moscova. L-aÅ£i mandat să negocieze ÅŸi preÅ£ul gazelor?
Victor Ponta: Nu va fi în mandatul ministrului de Externe o discuÅ£ie pe tema preÅ£ului la gaze ÅŸi a relaÅ£iilor economice, însă are un mandat politic de deschidere ÅŸi de consolidare a colaborării economice între guverne ÅŸi, în mod sigur, după ministrul de Externe ÅŸi în funcÅ£ie de mesajele de răspuns, vom avea ÅŸi alte tipuri de prezenÅ£e acolo, alÅ£i miniÅŸtri, alte legături pentru că eu cred că trebuie să fim pragmatici ÅŸi realiÅŸti cu Rusia. Politica de până acum a fost, din păcate, destul de neînÅ£eleaptă.
 
AGERPRES: Care sunt ţintele de politică externă pentru perioada următoare?
Victor Ponta: Eu vreau – ÅŸi încet-încet se realizează acest lucru – o Românie care să fie tratată cu respect în Uniunea Europeană ÅŸi să conteze în luarea deciziilor. Nu întâmplător am enunÅ£at de fiecare dată că urmez modelul polonez: iată o Å£ară venită tot din comunism, ca ÅŸi noi, cu dimensiuni puÅ£in mai mari decât România, a devenit în ultimii ani, prin consecvenţă, prin seriozitatea premierului Tusk ÅŸi a clasei politice, o voce foarte importantă în Europa. Cred că acesta e modelul după care trebuie să meargă România în ceea ce priveÅŸte prezenÅ£a politică, iar în economie trebuie să fim deschiÅŸi către toată lumea: către Vest, către Est, către Sud, către noile economii în dezvoltare. Nu trebuie să fim ascunÅŸi, trebuie să fim creativi ÅŸi să înÅ£elegem că trăim într-o lume care se schimbă ÅŸi care e foarte conectată. Dacă stăm doar la BucureÅŸti ÅŸi ne certăm, n-o să progresăm niciodată.
 
AGERPRES: Lituania a preluat preÅŸedinÅ£ia rotativă a Uniunii Europene. Reprezentantul permanent al acestei ţări la UE a declarat că s-ar putea ca aderarea României ÅŸi Bulgariei la Schengen să nu fie printre priorităţile preÅŸedinÅ£iei semestriale lituaniene. Ulterior ambasadorul Lituaniei la BucureÅŸti a afirmat că, de fapt, programul trioului Irlanda – Lituania – Grecia, grupul ţărilor care asigură consecutiv preÅŸedinÅ£ia UE în perioada 1 ianuarie 2013 – 30 iunie 2014, pentru 18 luni, include aderarea la Schengen ca prioritate. Dvs ce aÅŸteptări aveÅ£i în această privinţă?
Victor Ponta: Eu voi face ÅŸi o vizită în Lituania, pentru a mă întâlni cu primul-ministru ÅŸi cu preÅŸedinta Lituaniei tocmai pentru a discuta lucrurile de pe agenda semestrială, importante pentru România. Eu cred că pentru România în acest semestru cel mai important este să beneficiem de faptul că am deblocat fondurile europene – aceea e prioritatea zero – să fim mult mai implicaÅ£i în deciziile la nivel european, pentru că se iau decizii în perioada următoare, legate de Uniunea Bancară ÅŸi Monetară, de celelalte politici comune. Åži, sigur, o să vedem la sfârÅŸitul anului: dacă se ia o decizie pozitivă privind Schengen, cu atât mai bine, dar nu cred că trebuie să fie tot timpul punctul numărul unu pe agenda României. Trebuie să fim mai echilibraÅ£i ÅŸi, odată ce progresele noastre în toate domeniile sunt clare pentru toată lumea, cred că decizia va veni.
 
AGERPRES: Revizuirea ConstituÅ£iei ÅŸi regionalizarea constituiau două priorităţi importante pentru Uniunea Social Liberală, dar cele două ar urma să se amâne cu un an. Asupra căror proiecte vă veÅ£i concentra eforturile acum?
Victor Ponta: Prioritatea numărul unu a Guvernului USL a fost relansarea economică ÅŸi pacea socială, pentru că noi am venit la guvernare după trei ani de dezastru economic ÅŸi un război social. Aceasta era situaÅ£ia ţării, de aceea a ÅŸi căzut Guvernul PDL, de fapt au căzut două guverne într-un interval foarte scurt ÅŸi a fost nevoie de venirea USL la guvernare. Aceasta e prioritatea numărul unu a USL până în 2016 – relansarea economică ÅŸi pacea socială. Într-adevăr, ca priorităţi politice erau cele două reforme: revizuirea ConstituÅ£iei ÅŸi regionalizarea.
Decizia CurÅ£ii ConstituÅ£ionale – eu văd partea bună – ne lasă cu 30% ÅŸi a înÅ£eles CCR un lucru de bun simÅ£: faptul că 50%, în condiÅ£iile în care ai 3,5 milioane de români în străinătate ÅŸi în condiÅ£iile în care nu toată lumea e interesată de vot, era un prag aproape imposibil. Deci faptul că e 30% este un semn de înÅ£elepciune ÅŸi mă bucur. Ne-au amânat cu un an – nu a înÅ£eles nimeni de ce un an, de ce nu zece, de ce nu ÅŸase luni. E o practică necunoscută până acum să spui că o lege e constituÅ£ională, dar nu poate intra în vigoare. Mai puÅ£in important. O să decidem la BucureÅŸti care este strategia de urmat. E foarte clar că mergem mai departe cu revizuirea ConstituÅ£iei ÅŸi cu regionalizarea, însă, din punct de vedere tactic, o să vedem când facem referendumul. Există mai multe posibilităţi. Eu personal văd ca una din posibilităţi organizarea referendumului odată cu turul unu al alegerilor prezidenÅ£iale, anul viitor. Atunci sigur vom avea ÅŸi cvorum, iar dacă PDL vrea să boicoteze primul tur al alegerilor prezidenÅ£iale, să nu aibă candidat, cu atât mai bine.
 
AGERPRES: Dar luaÅ£i în calcul ÅŸi posibilitatea organizării referendumului pe durata a două zile, tocmai pentru a atinge pragul de 50%?
Victor Ponta: A mai fost pe două zile ÅŸi decizia CCR este foarte clară, că se poate prelungi, de asemenea, programul în cursul aceleiaÅŸi zile. Acestea sunt însă elemente de organizare, nu sunt elemente de decizie politică. Decizia politică este de a face revizuirea ConstituÅ£iei, pentru că sunt foarte multe lucruri bune în această revizuire. Avem drepturi fundamentale întărite, avem regiunile în care să funcÅ£ioneze, avem toate mecanismele ca în viitor să nu mai avem crize între preÅŸedinte, Guvern ÅŸi Parlament. Decizia politică este să mergem mai departe, să facem această schimbare în bine a României. Că o facem într-un an sau o facem mai repede, deja e mai puÅ£in important.
 
AGERPRES: A existat până acum o cooperare cu Comisia de la VeneÅ£ia în acest proces de revizuire a ConstituÅ£iei?
Victor Ponta: A fost informată tot timpul. Eu am fost la Strasbourg ÅŸi am discutat cu preÅŸedintele Comisiei. În zilele următoare vin reprezentanÅ£ii Comisiei de la VeneÅ£ia la BucureÅŸti, iar în septembrie o să avem punctul de vedere oficial al Comisiei de la VeneÅ£ia. Eu mi-am asumat politic că, dacă va exista vreo remarcă a Comisiei de la VeneÅ£ia de substanţă – "nu e bine să faceÅ£i aÅŸa sau e bine să faceÅ£i altfel" -, voi susÅ£ine să Å£inem cont de acea remarcă, în aÅŸa fel ca forma finală a ConstituÅ£iei să aibă un certificat de la instanÅ£a cea mai obiectivă ÅŸi mai bine pregătită – Comisia de la VeneÅ£ia. În momentul în care aceasta îÅ£i spune că o modificare e bună, cei care cârtesc pe aici pe la BucureÅŸti, că asta e meseria lor, nu mai contează.
 
AGERPRES: Fiecare vizită în străinătate, fiecare întâlnire cu un nou lider consider că e o experienţă care v-a îmbogăţit. Cu ce vă întoarceÅ£i mai bogat acum din acest turneu?
Victor Ponta: Mă întorc cu imaginea a doi lideri – ÅŸi preÅŸedintele ÅŸi primul-ministru – ai unei ţări uriaÅŸe din toate punctele de vedere: al populaÅ£iei, ai puterii economice, al forÅ£ei militare, al tradiÅ£iei, al istoriei. Amândoi au cunoÅŸtinÅ£e foarte multe ÅŸi sentimente foarte pozitive faţă de România. Sunt doi lideri care reprezintă deja o schimbare, o evoluÅ£ie a liderilor ţării respective. Iată, ÅŸi China se schimbă, darămite România.
 

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.