Intre 25 octombrie si 7 noiembrie o noua misiune FMI si UE
Intre 25 octombrie si 7 noiembrie o noua misiune FMI si UE
O noua misiune a Fondului Monetar International (FMI), Uniunii Europene si Bancii Mondiale se va afla in Romania in perioada 25 octombrie – 7 noiembrie 2011, pentru evaluarea politicilor bugetare.
La ultima evaluare din luna august, UE si FMI au cerut autoritatilor romane sa mentina disciplina bugetara si sa continue reforma in sectorul public, in conditiile in care Romania urmeaza sa revina pe crestere economica in acest an, dupa doi ani consecutivi de recesiune.
Pentru 2011, cresterea economica era estimata la 1,5%, iar in 2012 la 3,5 – 4%. Insa, recent, ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, a anuntat ca exista posibilitatea ajustarii prognozei pentru 2012, pe fondul noului val de criza care se manifesta pe plan global.
„Este posibil sa ajustam prognoza fata de cat s-a stabilit in vara, cat am discutat cu FMI si CE, adica 3,5% din PIB. Sa speram ca ajustarea nu va avea o diferenta semnificativa. Imi doresc sa fie noua prognoza cat mai aproape de 3,5%, dar nu vom reusi. Vedeti ca toate tarile din UE au facut ajustari in jos privind prognoza de crestere economica”, a spus, pe 18 octombrie, seful de la Finante.
Referitor la 2011, ministrul Ialomitianu si-a exprimat convingerea ca Romania va incheia anul in curs cu o crestere economica de 1,5% din PIB, in timp ce alte estimari indica 1,7% din PIB.
Fara presiuni electorale
Intr-un interviu pentru AGERPRES, seful misiunii FMI pentru Romania, Jeffrey Franks, a afirmat ca Romania va trebui sa isi pastreze angajamentele fata de continuarea reformelor economice prevazute in programul cu Fondul Monetar International (FMI) si Uniunea Europeana (UE), in ciuda presiunilor electorale din 2012.
„Avand in vedere incertitudinile din climatul economic global, va fi important ca Romania sa isi pastreze angajamentele fata de continuarea reformelor economice prevazute in programul cu FMI si UE, in ciuda presiunilor electorale. Sper ca politicienii din toate partidele, indiferent de diferentele de opinii dintre ei, vor recunoaste ca politicile economice sanatoase sunt singura cale pentru a evita contagiunea din cauza crizei din alte zone si pentru a asigura o crestere sustenabila”, a subliniat Jeffrey Franks.
Acesta a precizat ca in ceea ce priveste atingerea tintei de deficit bugetar de 3% pentru 2012, autoritatile si-au pastrat hotararea ferma de a respecta acordul.
„Autoritatile romane isi pastreaza hotararea ferma de a respecta tinta de deficit bugetar stabilita pentru 2012. Orice abatere de la acest obiectiv va trebui sa obtina aprobarea ministrilor UE, dat fiind ca el a fost stabilit in cadrul procedurii de deficit excesiv”, a subliniat Franks”, a spus seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks.
Traian Basescu, in cadrul intrevederii de luni, de la Palatul Cotroceni, cu premierul Emil Boc, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, si membri ai Executivului, trasa urmatoarele: „…trebuie revizuita tinta de deficit. Datorita costurilor de finantare este bine sa abordam bugetul 2012 cu un deficit mult mai mic de trei procente calculate pe ESA. Cat va fi acest mult mai mic, trebuie sa analizeze Guvernul si sa gaseasca solutii de diminuare a nevoii de imprumut de pe piata interna si externa”. Seful de la Cotroceni a “recomandat†un dificit asezat in zona lui 1,5%.