Întrebări cu bătaie lungă: Ciucă își va termina cartea? Sau cartea îl...

Întrebări cu bătaie lungă: Ciucă își va termina cartea? Sau cartea îl va termina pe Ciucă?

2 188

Un fenomen fără precedent în România se derulează în aceste zile: întreaga țară e împînzită de imense panouri publicitare, nu pentru un partid, nu pentru un candidat, ci pentru cartea unui scriitor. Nu e George R.R.Martin, nu e J.K.Rowling, nu e Stephen King ori vreun laureat Nobel. Nici măcar Cărtărescu. E ”scriitorul” Nicolae Ciucă. Iar uriașa publicitate se face unei cărți care, altă premieră absolută la noi, încă nici nu e terminată de către autor. Dar care are șanse mari să-l termine ea pe autor.
Pe 20 mai, liderul PNL, Nicolae Ciucă, a anunțat public lansarea în luna iunie a unei cărți autobiografice intitulate ”Un ostaș în slujba țării”. O carte care, am primit asigurări ferme de la autor, nu este cu substrat electoral, chiar dacă publicitatea a demarat în campanie. Doar coincidență.
„Nu e program electoral, este despre mine” a spus el la Euronews.
În scurt timp, sute (poate și mai multe) de panouri publicitare gigant au umplut pămîntul patriei. Cartea lui Ciucă bate la panotaj toate partidele și candidații. O carte care, am fost anunțați chiar de autor, nu e încă terminată.
În întreaga istorie a României nu a existat o asemenea grandioasă publicitate pentru o carte despre care răuvoitorii deja cîrcotesc că va conține doar litera ”Ă”, în varii forme. Ultima chestie scrisă de Ciucă s-a ales cu acuzația de plagiat, cît despre biografia sa de ”erou de război”, s-a dovedit la fel de reală precum cea a baronului Munnchausen.
Nici un scriitor cu vînzări record la nivel mondial, tradus în România, nu a avut asemenea publicitate. Nici măcar Klaus Iohanis, cu a sa ”Pas cu pas” din 2014.
De aici apare marele semn de întrebare, care va crea probleme majore liderului PNL.
Cine plătește?
În România, piața de carte e la cel mai scăzut nivel din Europa, se cumpără și se citește cel mai puțin.
Dacă nu e o carte electorală, cum am primit asigurări oficiale, înseamnă că nu se vor putea deconta costurile publicității de sute de mii de euro din banii partidului liberal, pentru că ar fi ilegal.
Scriitorul Ciucă nu are bani proprii pentru a susține asemenea publicitate, asta e clar. În plus, el deja a anunțat că întreg profitul realizat din vînzări va fi donat în scopuri de binefacere.
Dacă se va vorbi despre donații din partea membrilor PNL, Ciucă riscă acuzația de folosire a funcției de partid pentru foloase proprii, sancționată explicit de lege.
Mai rămîn două posibilități. Campania publicitară să fie susținută de editura RAO, unde va apărea volumul.
Potrivit revistei Forbes, 105 edituri din România au avut în 2022 un profit total de 18,75 milioane euro, adică o medie de 187.500 euro per editură. Editura RAO, care nu figurează într-un top al marilor edituri, a avut un profit de doar 119.953 de euro.
Campania lui Ciucă în mod cert costă doar ea mult mai mult decît tot profitul respectiv. Exclus, deci, ca banii să vină de la editură. A susține că editura se așteaptă să rupă gura tîrgului cu volumul lui Ciucă înseamnă o lezare a inteligenței publicului.
Mai rămîne varianta unei sponsorizări private. Cineva care să plătească din buzuar pentru campania publicitară a generalului.
Doar că aici intervine o mică problemă: scriitorul e politician și demnitar al statului român. Iar cînd cineva sponsorizează demnitarii, apar probleme legale. Plus întrebarea ”De ce?”.
Chiar și sponsorizările electorale sunt limitate prin lege, astfel că nici cel mai mare nabab să nu poată contribui altfel decît cu anumite sume pentru un partid ori candidat.
Ca să înțelegem mai bine riscurile, să amintim un scandal asemănător petrecut în anii ’90, cu o carte celebră scrisă de președintele de atunci, Ion Iliescu. În iulie 1994, el și-a reeditat cartea ”Revoluție și reformă”, pe care a promovat-o într-un veritabil turneu național, la una dintre lansări ajungînd să se cocoațe pe masă ca să fie mai vizibil pentru cei adunați.
Cartea i-a produs dureri imense de cap lui Iliescu.
Opoziția și societatea civilă au protestat față de combinarea programului prezidențial cu turneul de lansare a cărții.
S-a aflat mai apoi că toate organizațiile FDSN (PSD-ul de azi) au primit ordin să cumpere cît mai multe exemplare din cartea președintelui, sporind tirajul și, implicit, încasările autorului.
În fine, un mare scandal s-a produs după ce a ieșit la iveală că respectiva carte fusese tradusă în franceză și lansată în anul electoral 1996 cu sprijinul financiar al unui afacerist de origine română, anchetat de parchetul francez pentru fraude financiare și, finalmente, condamnat la închisoare.
Dezvăluirile au apărut abia în anul 2000 și l-au obligat pe Ion Iliescu, aflat în campanie pentru un nou mandat, să dea explicații publice. El a recunoscut implicarea financiară a afaceristului în traducerea și publicarea cărții sale în Franța, dar a spus că, personal, nu a avut niciun beneficiu material. Adrian Costea, afaceristul în cauză, beneficiase de contracte babane din partea guvernului Văcăroiu, așa că erau firești suspiciunile privind finanțarea cărții lui Iliescu. Caz banilor livrați de Costea în beneficiul lui Iliescu și al PDSR în campania din 1996 a ajuns în ancheta Parchetului român, dar s-a terminat cu neîncepera urmăririi penale. Interesant, însă, chiar și în 2007, proaspăta procuroare generală Laura Kovesi vorbea despre posibila redeschidere a dosarului Costea legat de finanţarea campaniei electorale din 1996 a lui Iliescu.
Diferența dintre cazul Iliescu și cel al lui Ciucă e că dezvăluirile care l-au obligat la explicații publice pe fostul președinte veneau la cîțiva ani de la derularea faptelor.
Cartea lui Ciucă va fi lansată, însă, puțin înaintea alegerilor parlamentare și prezidențiale, la cele din urmă fiind de așteptat candidatura liderului PNL.
În consecință, candidatul Nicolae Ciucă va fi forțat peste cîteva săptămîni să explice în amănunt cine și de ce a derulat în beneficiul său cea mai mare campanie publicitară editorială din istoria țării.
Cine și de ce a achitat nota uriașă de plată pentru o carte care e greu de crezut că va fi citită de alte persoane decît cele din anturajul președintelui Senatului. Și dacă generalul nu va furniza explicații convingătoare, s-ar putea să-l coste scump. Politic, chiar total. Într-un mod care aproape te face să te întrebi dacă nu cumva Ciucă a fost atras subtil într-o capcană electorală. (Bogdan Tiberiu Iacob)

Sursa: inpolitics.ro

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.