Invatamant de elita, studentime mediocra
Europarlamentarii Nicolae Vlad Popa si Dragos David s-au aflat in week-end la Brasov, unde au convocat mai multi reprezentanti ai mediilor universitare romanesti la o dezbatere despre soarta invatamantului superior si cercetarii in Romania. Peste 20 de rectori au luat parte la eveniment, alaturi de exponenti ai diverselor institutii guvernamentale in domeniu. Discutiile purtate si mai ales concluziile de la finele intalnirii au fost mai limpezi si mai transante decat tema conferintei internationale, care chestiona oportunitatea unei reforme structurale in educatia si cercetarea romaneasca, pentru a accelera procesul de integrare.
A reiesit, in urma alocutiunilor referitoare, in principal, la descentralizarea complexa – financiara, curriculara si de resurse umane, la finantarea pe cicluri, programe de studii si proiecte si o alta ierarhizare a universitatilor, in functie de specializarile pe studii de licenta, masterat sau doctorale si cercetare, ca reforma se impune in invatamantul superior romanesc.
Desi previzibila, concluzia dezbaterilor rectorale surprinde prin modelul de reformare propus. In plin proces de implementare a sistemului Bologna, practicat in universitatile europene si unul din principalele criterii de integrare in comunitate, rectorii romani prefera modelul american. Pe care il considera singurul viabil pentru reformarea invatamantului superior de la noi.
Nu a fost singura constatare surprinzatoare. Cei mai multi dintre participanti au remarcat inutilitatea dezideratului de a avea un invatamant de elita, cata vreme studentimea este mediocra. Argumentul mediocritatii la nivel studentesc deschide o rana narcisiaca pe corpul universitar mioritic, despre care ne place sa credem ca este curtat cu insistenta de vanatorii de creiere din Occident. Mitul studentului roman momit in strainatate pentru inzestrarea-i neuronala s-a cam fisurat la conferinta rectorilor de la Brasov. Nu am auzit cam de multisor o asemenea remarca defaimatoare la adresa unui corpus studios, asociat cu sansele de reabilitare a imaginii de salahor pe care Romania tocmai si-o construieste in Italia, Spania, Marea Britanie.
Rectorii stiu ei suficient de bine despre ce vorbesc pentru a-ti taia cheful de a verifica daca nivelul de pregatire al studentului se zbate intr-adevar la limita mediana. Mi se-ntampla sa constat zilnic netemeinicia pregatirii unor studenti sau proaspat absolventi de facultate. Cunosc tineri infiorator de putin documentati chiar in domeniul pe care l-au studiat. Se poarta prea mult studiile la distanta, sistem practicat cu multa dibacie chiar si in sistemul la zi. Chiar ca daca apetitul pentru studiu nu i s-a diminuat, studentul modern n-are timpul fizic pentru a fi acolo unde si cand i-o cere programa. Aproape nu mai exista student pur si simplu. Exista fete si baieti studiosi cu jumatate de norma sau chiar job-uri full time, care investesc infinit mai putin chef si timp in studiu decat la locul de munca. Se-ntampla ca profilul la care studiaza sa n-aiba nimic de-a face cu activitatea pe care o presteaza temporar. Invatatul este o gluma proasta. Promovarea este asigurata de seturi de referate de pe Internet, ponturi de trecere si metode infailibile de copiat la examen.
Nu-i de mirare, asadar, ca rectorilor li se pare ca studentii sunt mediocri.
Vifor Rotar