Invatamant la (mare) distanta de lege

Invatamant la (mare) distanta de lege

0 232

Cam asta este pozitia pe care o ocupa in prezent formele de invatamant la distanta si fara frecventa ale celei mai mari universitati din lume, Spiru Haret. Tocmai de aceea, Ministerul Educatiei incearca sa apropie de taramul legal aventura academica de la Spiru, care s-a labartat la incredibila cifra de scolarizare de 302.000 de studenti. Printr-o concesie la care s-a ajuns dupa negocieri aprinse, Ministerul Educatiei a decis sa indulceasca masura extrema, dar justa, luata la finele saptamanii trecute, cand suspenda acordarea de diplome catre studentii care au terminat anul acesta cursurile Universitatii Spiru Haret la formele de invatamant la distanta si fara frecventa, dar bloca si admiterea 2009.
La Brasov, decizia ministerului a starnit panica printre proaspetii absolventi. Al caror numar nu poate fi cunoscut, pentru ca reprezentantii Universitatii impiedica accesul presei la cifrele de scolarizare. Vestea ca studentii care au terminat anul acesta la specializarile neacreditate de la Spiru nu vor intra in posesia diplomelor i-a pus pe jar pe absolventi. Multi au venit sa ceara socoteala la secretariat. Altii si-au retras dosarele dupa doar un an absolvit, convinsi ca n-o sa faca mare branza la facultatile despre care au aflat abia de doua zile ca nu sunt acreditate. Amenintarea unei dezertari in masa a platitorilor de taxe a dus la sentimente mai bune conducerea de la Bucuresti a Universitatii, care a sfidat grosier pana acum ministerul, pitita in spatele incasarilor uriase de pe urma studentilor. Ministresa Ecaterina Andronescu a renuntat si ea la suspendarea acordarii de diplome dupa ce rectorul Aurelian Bondrea de la Spiru s-a angajat sa supuna acreditarii toate programele de studii pe care le-au practicat haiduceste pana acum. Pana atunci, cei care au absolvit specializari acreditate vor intra in posesia diplomelor cu antetul ministerului,, ceilalti, vor di testati la facultati cu profiluri similare de la universitati acreditate pentru a putea sa se prezinte la licenta.
Un deznodamant cu cele mai putin victime posibil, poate cu exceptia loazelor obisnuite sa-si ia examenele cu obisnuitele spagi si trageri de sfori. Un inceput de remediere a unei anomalii care, sincer, ma mira. Judecand dupa atitudinea conducerii Universitatii, mai plauzibil era sa incerca sa forteze tiparirea unor diplome de casa, fara antetul ministerului. Si-asa suntem tara cu cel putin 15.000 de diplome false pe piata. Astea de la Spiru ar fi fost la fel de ilegale, dar macar erau autentice.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.