Invatamant obligatoriu de 11 clase
Executivul a decis, in cadrul unei sedinte extraordinare desfasurate miercuri, ca invatamantul obligatoriu sa fie de 11 clase, incluzand si clasa pregatitoare. Astfel s-a renuntat la invatamantul obligatoriu de 12 clase, plus clasa pregatitoare, varianta propusa initial de ministrul Ecaterina Andronescu.
Cel care a facut anuntul a fost nimeni altul decat premierul Emil Boc care a declarat: „In invatamantul preuniversitar si educatia permanenta, invatamantul obligatoriu este de 10 clase, dar avem si obligativitatea grupei pregatitoare”.
Concret, noul cod al educatiei va prevedea ca invatamantul obligatoriu sa fie de 11 clase, incluzand si clasa pregatitoare. De asemenea, elevii vor fi testati obligatoriu in clasele a II-a, a IV-a, a VI-a si a VIII-a. Mai exact, la sfarsitul claselor a IV-a si a VIII-a vor fi testari nationale, iar la finalul claselor a II-a si a VI-a, testari locale.
Noul Cod al Educatiei mai prevede doua lucruri interesante: primul este introducerea unui voucher educational de 500 de euro pentru fiecare nou-nascut, iar celalalt este infiintarea unui post de radio si a unui post de televiziune nationale privind educatia. Codul Educatiei propune si infiintarea unei biblioteci virtuale, la care elevii sa poata avea acces din orice scoala.