Invatamantul la limita admisibilului

Invatamantul la limita admisibilului

0 152

Randurile acestea mi-au fost sugerate de rezultatele execrabile la concursul pentru titularizare in invatamantul preuniversitar. Si aici nu ma refer la candidatii pentru titularizari prin licee sau colegii, ci m-a speriat lipsa de pregatire a celor care trebuiesc sa indrume primii pasi ai copilului in disciplina scolara, adica atunci cand copilul incepe sa fie de meserie elev.
Ucenicia in aceasta meserie se face la gradinite sau crese, unde ‘Tanti” ar trebui sa fie privita de copii ca o zeita sau, cel putin, ca o zana buna. Si pentru aceasta “Tanti” trebuie sa stie ce are de facut ca sa fie astfel privita.
Caci sunt primii pasi in educatia dinafara casei, deci primii pasi in societate, in colectiv.
Dar ce rezultate au obtinut aceste pretendente la postul de “Tanti”?
La Brasov s-au prezentat la examenul de titularizare circa 250 de candidate. Dintre acestea doar 80 au reusit sa obtina medii de peste 7 (sapte), adica taman cate trebuiau pentru completarea locurilor puse la bataie.
Nu comentez, din lipsa de date concrete, acest chit pe chit, ciudat in contextul celor ce se petrec in invatamantul romanesc si in felul cum se desfasoara diferitele examene.
Ce este inadmisibil sunt rezultatele unei mari parti a celor ce s-au prezentat la examenul pentru titularizare la categoria EDUCATOARE. Adica prima treapta in invatamantul scolar. Adica aceea care devine baza viitoarei constructii.
Pentru aceasta functie nu-ti trebuiesc cine stie ce scoli inalte. Ai nevoie de gramezi de dragoste fata de copii si de cum sa te porti cu ei si pe intelesul lor. Ai nevoie de tone de rabdare. Iti trebuie capacitatea de completare sau indreptare a celor primite de acasa si indrumarea primilor pasi spre viata independenta.
De aceea nu inteleg de ce s-au mai prezentat la acest examen cele cateva zeci de candidate care au abtinut note de la 1(unu) la 4(patru). Si nici nu stiu daca acesti candidati sunt obligati sa prezinte la dosar vreun atestat de la psiholog, care n-ar strica sa existe ca proba eliminatorie.
Dar decat sa obtin asemenea rezultate, mai bine m-as duce sa vand gogosi prin piete.
Si sa nu afirm ca invatamantul este ajuns la limita admisibila?

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.