Invatamantul nu face fata nevoilor economiei
Sistemul romanesc de invatamant trebuie restructurat astfel incat sa raspunda necesitatilor de pe piata muncii, in Romania fiind nevoie din ce in ce mai mult de muncitori calificati, a declarat, marti, ministrul Muncii, Paul Pacuraru, cu ocazia lansarii proiectelor strategice din cadrul Programului Operational Sectorial „Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013”.
”Formula actuala de optiuni in invatamant ar trebui regandita, pentru a raspunde necesitatilor de pe piata muncii. De exemplu, in prezent in Romania este nevoie de muncitori calificati, or sistemul educational merge in alta directie”, a spus Pacuraru.
Potrivit acestuia, din cele 18 linii de finantare din fonduri europene lansate marti, o suma cat mai mare de bani ar trebui utilizata pentru fundamentarea unor decizii in acest sens, luate de catre autoritatile de resort.
”Nu am niciun dubiu ca principala problema in Romania o reprezinta instruirea oamenilor. Investitiile in capitalul uman sunt cele mai importante care se pot face in prezent in Romania, mai importante decat cele in tehnologii”, a precizat ministrul.
Acesta a aratat ca diferenta dintre rata promovabilitatii la examenul de bacalaureat inregistrata intre diferite zone ale tarii poate ridica semne de intrebare in privinta corectitudinii comisiilor de evaluare.
”In zonele unde promovabilitatea a fost de 50 la suta, este clar ca a existat o rigoare in comisii si nu au fost permise alte forme de informare pentru elevi. Insa in alte regiuni au promovat 98 la suta din elevi si diferenta ridica semne de intrebare”, a mai spus Pacuraru.
In opinia ministrului, in sistemul educational actual se inregistreaza un paradox generat de faptul ca, desi investitiile in acest sector s-au majorat, performanta este din ce in ce mai mica.
”Generatiile anterioare erau mai motivate, cele din prezent par a fi cu totul in alti parametri”, a adaugat Pacuraru.
Ministrul Muncii a participat, marti, la lansarea cererilor de depunere a proiectelor strategice din cadrul Programului Operational Sectorial (POS) „Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013”, in valoare totala de 471,9 milioane euro.
Prima cerere de proiecte din cadrul acestui POS a fost lansata in februarie iar din cele 276 de proiecte depuse au fost acceptate 106. In aprilie au fost lansate alte 16 linii de finantare, cu o alocare de 314 milioane euro, pentru care au fost depuse pana in prezent 125 de proiecte.
”Pana la finele acestui an, vom mai lansa si alte cereri de proiecte aferente acestui POS, astfel incat alocarea pentru toate liniile de finantare deschise sa depaseasca 1,5 miliarde euro”, a spus, la randul sau, secretarul de stat din Ministerul Muncii, Valer Bindea.